Gaudeamus. Alma Mater Crisiensis

Revista studenților Gaudeamus – Alma Mater Crisiensis

Gaudeamus nr. 2. 2015

Supliment dedicat aniversării a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România. 2015

Mediul științific orădean s-a îmbogățit la început de an 2014 cu o nouă revistă: Gaudeamus – Alma Mater Crisiensis. Condusă de studenți și adresată tot studenților, atât ai Universității din Oradea, cât și din țară și străinătate, revista se dorește a fi în fapt reeditarea unei vechi publicații a Institutului Pedagogic de 3 ani. Inițiativa republicării periodicului, de astă dată adunând strict articole cu conținut științific, a aparținut Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie, cu sprijinul cadrelor didactice ale Departamentului de Istorie și a conducerii Universității din Oradea, prin Prorectorul responsabil cu Managementul Serviciilor Studenţeşti şi Sociale, conf. univ. dr. Simona Trip.

Vechea revistă Gaudeamus apărea în anul 1968, tot prin grija Facultății de Istorie-Geografie, redactor-șef fiind atunci prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, actual cadru didactic al Facultății. După o apariție constantă vreme de 4-5 ani, revista dispărea din peisajul publicistic orădean, urmând a fi revitalizată, pentru scurt timp, în anul 1993. Între timp, până anul trecut, au văzut lumina tiparului mai multe publicații studențești sau general universitare, cu conținut științific și divers, crearea unei reviste strict științifice a tuturor studenților rămânând doar în stadiul de proiect.

Revista Gaudeamus-Alma Mater Crisiensis este, în primul rând, adresată întregii studențimi orădene, de la toate facultățile, dar și studenților, masteranzilor și doctoranzilor din alte centre universitare. De asemenea, datorită distribuirii sale în bibliotecile importante din țară, revista este accesibilă și publicului larg. Ea a fost gândită în trei serii: Seria Științe Socio-Umaniste, Seria Științele Vieții, a pământului și a mediului și seria Științe Exacte și Inginerești. Colectivele redacționale sunt formate din studenți ai diferitelor specializări aferente seriilor și din diferiți ani de studiu, articolele respectând toate normele științifice și de publicare.

În luna ianuarie a anului 2014 s-a reușit tipărirea celui dintâi număr al seriei Științe Socio-Umaniste, ce grupează articole de istorie, științe economice, relații internationale, teologie, filologie și psihologie/pedagogie, scrise de studenți ai Universității din Oradea și ai celor din Cluj-Napoca, Iași, Suceava, București și Roma. În 2015 a fost realizat și cel de-al doilea număr, cu articole și recenzii de Istorie, Relații Internaționale, Sociologie, Politică ș.a., ale studenților și doctoranzilor de la Oradea, Cluj-Napoca, Iași, București.

Considerăm revista Gaudeamus – Alma Mater Crisiensis un mijloc optim de afirmare a tinerilor cercetători, viitoarele numere și serii ale sale fiind deschise spre demonstrarea calităților de cercetători și, respectiv, critici, a studenților noștri.

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.