Ziarul a luat fiinţă în cadrul Grupului de iniţiativă al campaniei „Student pentru Student” . La prima şedinţă a campaniei au fost invitaţi toţi reprezentanţii studenţilor în Senatul Universităţii din Oradea, toţi reprezentanţii Asociaţiilor Studenţeşti, toţi membrii din consiliile facultăţilor şi toţi studenţii care ar fi vrut să facă parte din acestă campanie.
Încă de la prima şedinţă a campaniei s-a discutat despre înfiinţarea ziarului. Desigur, idei despre un ziar al studenţilor au mai existat anterior. Astfel, s-a ajuns la ideea că publicarea unui ziar online pentru studenţi este cea mai puţin costisitoare şi soluţia cea mai uşor de pus în practică. Aşadar, s-a făcut un brainstorming pentru a alege o denumire cât mai potrivită, ceea ce a făcut ca preşedintele Asociaţiei „Gheorghe Şincai” a studenţilor în istorie, Călin Pădurean să înainteze propunerea pentru a prelua denumirea revistei Studentocraţia de la ei. Motivarea sa a fost aceea că aveau deja două numere scoase, dar din cauza lipsei de fonduri nu mai puteau continua editarea revistei şi că le-ar face o deosebită plăcere ca ideea de bază a revistei să fie perpetuată intr-un ziar online, nepierzându-se atfel tradiţia unei reviste sau a unui ziar studenţesc orădean.
Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în istorie a imprimat primul număr al revistei cu ocazia festivalului StudFest din 2010, fiind sponsorizată de către organizatorii festivalului. Numele de Studentocraţia îi aparţine lui Mihai Iliev (membru al Asociaţiei „Gheorghe Şincai” a studenţilor în istorie). Grupul redacţional a fost format iniţial din membrii asociaţiei, apoi a apărut ideea de a aduce oameni specializaţi care să ajute la redactarea revistei. Adrian Dume a cerut ajutorul studentei senator de la Litere – Diana Danciu. Apoi s-au alăturat şi alţi colegi de la alte facultăţi, printre care şi studentele Carmen Neagu şi Mirabela Pop. Scopul iniţial a fost acela de a informa studenţii cu privire la reprezentanţii lor în Senat şi consiliile facultăţilor şi cu privire la Asociaţiile Studenţeşti în care aceştia se pot înscrie. (Vezi foto de mai jos)
După ce s-a acceptat denumirea propusă de către Călin Pădurean s-a pus problema fondurilor pentru achiziţionarea domeniului online. Strângerea de fonduri s-a făcut sub motto-ul „Dă un leu pentru ziarul tău”. Au contribuit cu câte un leu (sau chiar mai mult) o parte din studenţii facultăţilor de: Litere, I.R.I.S.P.S.C., I.E.T.I., I.E.M.I., Arte, Geografie, Turism şi Sport, Teologie, Ştiinţe Socio-Umane, Ştiinţe Economice, cărora le mulţumim pentru sprijin.
Colectivul de redacţie a fost ales de către membrii Grupului de iniţiativă al campaniei „Student pentru Student” prin propunere directă.
Proiectul a fost anunţat şi în Senat de două ori. Au fost rugaţi toţi studenţii şi profesorii senatori să dea informaţia mai departe pentru a avea cât mai mulţi colaboratori. Au fost contactaţi inclusiv colegii de la Jurnalism, dar până în momentul apariţiei primului articol nu şi-au făcut cunoscută intenţia de a participa la acest proiect!
Ziarul este deschis tututor. Colaborează deja cu noi câtiva studenţi şi şi-au exprimat dorinţa de a se alătura pe parcurs şi alţi colegi. Ne-am dori ca fiecare dintre voi să scrie măcar odată un articol şi sperăm ca într-o zi dorinţa noastră să devină realitate pentru că noi considerăm că fiecare are ceva de spus!
Aşa cum am mai spus ne dorim să fim vocea voastră, dar pentru asta avem nevoie de ajutorul vostru!
Cu stimă,
Colectivul de redacţie
Studentocraţia – un ziar cu, despre şi pentru studenţii orădeni!
Opinia ta conteaza!