Istoric

Incursiune în istoricul Asociaţiei „Gheorghe Şincai” a Studenților în Istorie

Asociația „Gheorghe Şincai” a Studenților în Istorie s-a constituit la data de 25 aprilie 1994, purtând numele unei personalități marcante a iluminismului românesc. Asociația a luat ființă la inițiativa câtorva studenți de la specializarea Istorie-Geografie precum: Tomuş Livia Cătălina, Hendea Vasile, Cheregi Florica, Bala Dan, Sur Ovidiu, Bodo Edith, Miheş Florin şi alții.

După numeroase eforturi depuse de către membrii fondatori, în 19 aprilie 1996 Asociația obține prin hotărâre judecătorească personalitate juridică, fiind înscrisă în registrul special al organizațiilor fără scop patrimonial. Încă de la începutul existenței sale, Asociația „Gheorghe Şincai” s-a remarcat în peisajul universitar din Oradea, implicându-se intens în activitatea ştiințifică şi de cercetare a studenților în Istorie din întreaga țară şi străinătate. A organizat sesiuni ştiințifice studențeşti, conferințe, mese rotunde, simpozioane cu invitați din rândul profesorilor dar şi numeroşi studenți la Istorie din toate centrele universitare.

Începând cu 1995 s-a înnodat o frumoasă tradiție, organizându-se Sesiunea Națională de Comunicări Ştiințifice Studențeşti „Ştiință, Cultură, Civilizație”, ajunsă în 2012 la a XIV-a ediție. Membrii Asociației au organizat în decursul anilor şi alte conferințe şi simpozioane: „Inițiere în Cercetarea Istoriografică”, „Obiceiuri de Crăciun” (1995), „Femeia la Răscruce de Secole” (1995), „Însemnătatea Şcolii Analelor în Istoriografia Mondială”, „Spaţiul Românesc în Context Naţional şi European”, „Contribuţii la Cunoaşterea Istoriei Bihorului prin Cercetări Arheologice Întreprinse pe Şantierul de la Tăşad”, „Muncă, Bani, Bănci, Cultură şi Politică (1918 – 2007)”, „Frontierele Spaţiului Românesc în Context European. Oradea – Chişinău”, „Oraşul şi Biserica”, „Istoria între Naţional şi European”, „Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice pentru Liceeni”. Pe plan naţional activitatea studenţilor s-a materializat prin participarea la sesiuni ştiinţifice studenţeşti în alte centre precum Cluj-Napoca, Târgovişte, Alba Iulia, Iaşi, Sibiu, Bucureşti.

Dacă primii trei preşedinți ai Asociației, Tomuş Livia Cătălina (1994-1995), Szabo Odon (1995), Hendea Vasile (1995-1996) s-au implicat în înființarea Asociației şi în organizarea primelor sesiuni de comunicări ştiințifice, Cristina Iagăr (1996-1997) a luat parte la înființarea Asociației Naționale a Studenților Istorici din România (ANSIR), în 15 decembrie 1996 la Sibiu şi a organizat la data de 6 martie 1997 la Oradea prima adunare generală a ANSIR. A fost urmată la conducerea Asociației de Radu David (1997-1998) şi Anamaria Purcea (1998-1999), care a organizate sărbătoarea  împlinirii a 5 ani de existență a Asociației, având invitați din toată țara. În 24 martie 1999 a luat parte la fondarea Alianței Consultative a Organizațiilor Studențeşti, alături de alte 5 organizații similare din Oradea.

Preşedinții Asociației, Cristian Apati (1999-2000), Claudiu Crişan (2000-2001), Păcurar Dan (2001-2002), Corai Diana (2002-12.03.2004), Vancu Călin Bogdan (12.03.2004-14.12.2005) s-au ocupat în special de organizarea Sesiunii Naționale de Comunicări Ştiințifice, dar şi de unele excursii documentare în țară şi străinătate.

Raluca Negruț, preşedinte între 2005-2008, a reorganizat Asociația din punct de vedere fiscal deschizând un cont bancar pe numele Asociației după ce, în prealabil, a reuşit să înscrie Asociația în registrul finanțelor publice reuşind să atragă numeroase sponsorizări pentru derularea proiectelor propuse. În 2006 membrii Asociației au avut ocazia să participe la o sesiune internațională în Olanda, sesiune organizată de Asociația Internațională a Studenților în Istorie (ISHA) la care organizaţia studenţilor istorici din Oradea s-a şi afiliat. De asemenea, începând cu anul 2007, Asociația figurează ca membru fondator al Federației „Student Pro” din cadrul Universității Oradea. În intervalul 2008-2009 preşedintele Asociației a fost Alexandra Bere. Aceasta a organizat prima Sesiune Națională de Comunicări Științifice a Doctoranzilor în Istorie.

Sebastian Ciceu, preşedinte între 2009-2011 a implicat Ascociația în organizarea festivalului studențesc „StudFest” 2010, organizat de Adrian Dume, preşedintele studenților din Senatul Universității, care a fost de asemenea şi membru al Asociației „Gheorghe Şincai”. În anul universitar 2009-2010 Asociaţia a organizat Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice a studenţilor în istorie, ediţia a XII-a, a redactat revista „Studentocratia”, prima revista studenţească din campusul Universităţii din Oradea (primul număr al revistei a iesit în 19 mai, iar al doilea număr a iesit în 15 noiembrie). În anul 2011 a organizat a XIII-a ediţie a Sesiunii de comunicări ştiinţifice, în colaborare cu studenţii Facultăţii de Litere, numită Conferinţa Umaniştilor. Din vara anului 2011 a început un frumos proiect de colaborare cu Muzeul din Satu Mare dar şi cu „Cercul de Istorie Veche şi Arheologie” realizând primele săpături arheologice pe şantierul de la Căuaş din judeţul Satu Mare.

Din 2011 preşedinte al Asociației Gheorghe Şincai” a Studenților în Istorie este Călin Pădurean. În această perioadă s-a organizat împreuna cu „Cercul de Istorie Veche şi Arheologie” o excursie de studii la Parcul Arheologic de la Polgar din Ungaria.  În Decembrie 2011 a fost câstigat la CJCPCT proiectul „Valea Superioară a Bistrei: Istorie si Societate” in vederea editării monografiei . Tot acest an universitar odata cu proiectul „Student pentru Student” a adus și transformarea revistei „Studentocratia” în ziar studențesc, în format on-line studentocratia.com, deschis tuturor studenților din cadrul Universității din Oradea. În această perioadă a început şi colaborarea cu Cercul de Ideologii Politice şi Mentalități.

În decursul anilor, pentru realizarea acestor frumoase activități Asociația a beneficiat de sprijinul şi îndrumarea profesorilor Sever Dumitraşcu, Mihai Drecin, Viorel Faur, Barbu Ştefănescu, Aurel Chiriac, Sorin Şipoş,  Antonio Faur,  Gabriel Moisa,  Florin Sfrengeu, etc. dar şi Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crişurilor, Fundația Culturală Cele Trei Crişuri, Centrul de Studii Împeriale Oradea-Chişinău.

Comments

  1. Cristina Marian says:

    Buna ziua,

    Cautand cateva informatii cu ajutorul Google, am gasit intamplator acest articol. Sunt Cristina Iagar, in prezent Marian, si am fost o vreme presedintele Asociatiei „Gheorghe Sincai”. Sunt mandra de voi, va doresc mult succes in continuare si, daca mai pot da o mana de ajutor, scrieti-mi un mesaj pe mail sau ma gasiti la Colegiul National „Mihai Eminescu” Oradea.

    Apreciază

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.