978 de locuri disponibile în căminele Universității din Oradea

Având în vedere reglementările naționale cu privire la prevenirea răspândirii virusului SARS CoV-2, într-o cameră de cămin vor fi cazați maximum 3 studenți. Astfel, deși Universitatea din Oradea dispune de 1435 de locuri în căminele studențești vor putea fi cazați doar 978 de studenți.

Conform declarațiilor dl. rector, prof. univ. dr. Constantin Bungău „… avem 1.500 de solicitări de la studenții români și încă 500 de bursieri ai statului român cărora Universitatea din Oradea le asigură locuri gratuite”.

Instituțiile de învățământ superior sunt obligate, conform prevederilor legislației în vigoare să asigure cazarea studenților români de pretutindeni în limitele subvenției acordate de statul român. Acesta se bazează pe următoarele acte normative:

  • Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni (art. 13, alin. 8; art. 14, alin. 1);
  • Hotărârea nr. 844 din 13 august 2008 privind stabilirea cuantumului burselor pentru elevii, studenţii, masteranzii, doctoranzii, medicii aflaţi la specializare şi cursanţii aflaţi la stagii de specializare/perfecţionare postuniversitară din Republica Moldova, Ucraina, pentru cei de origine etnică română din afara graniţelor ţării, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, precum şi pentru cetăţenii străini, bursieri ai statului român, care studiază în instituţii şi unităţi de învăţământ de stat din România (art. 2);
  • Ordin nr. 3900/A10/2046/C/129/2017 din 16 mai 2017 privind aprobarea Metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, respectiv fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă începând cu anul universitar 2017 – 2018 (art. 25, lit. c);
  • Ordin nr. 3130/2019 din 5 februarie 2019 pentru aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare destinate subvenţiilor cămine-cantine pentru instituţiile de învăţământ superior de stat din România (art. 4)

Coeficientul de echivalare stabilit în cazul studenților români de pretutindeni este 2*, prin urmare statul alocă subvenție după față de un student român căminist. Astfel, având în vedere că taxele de cămin practicate de Universitatea din Oradea nu depășesc subvenția acordată, instituția trebuie să pună la dispoziția studenților un loc de cazare. Însă practica ultimilor arată că aceștia nu ocupă toate locurile.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.