Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în parteneriat cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), implementează în perioada 24 noiembrie – 18 decembrie 2020, o cercetare ce privește condițiile de studiu şi de viață ale studenţilor din România, prin intermediul a două chestionare: Chestionarul Național Studențesc şi EUROSTUDENT.
Chestionarul Național Studențesc este un studiu național, realizat în premieră, asupra gradului de satisfacție a studenților privind calitatea învățământului superior. România devine astfel, primul stat din Europa de Est care implementează un astfel de instrument de cercetare. De asemenea, acesta reprezintă primul studiu instituțional din România care sondează percepția studenților privitoare la modul în care pandemia de COVID-19 a afectat procesul educațional. Prin interfața dezvoltată și mecanismul de autentificare, Chestionarul Național Studențesc este una dintre cele mai îndrăznețe abordări la nivelul statelor membre ale Procesului Bologna în ceea ce privește chestionarea studenților.
De asemenea, România participă pentru a cincea oară, alături de alte 28 de state, la studiul european EUROSTUDENT, ce își propune să asigure suport în creșterea capacității de colectare și monitorizare a datelor privind situația socială și economică a studenților din țările participante. EUROSTUDENT asigură, pe baza datelor colectate, o analiză comparativă la nivel european, analiză ce va contribui și la îmbunătățirea propriului sistem de învățământ superior. Principalele teme abordate se referă la situația și contextul actual al studiilor, condițiile de viață, mobilitatea internațională și situația familială a studentului.
Cercetarea se adresează tuturor studenților înscriși la ciclurile de studii licență sau master, indiferent de instituția de învățământ superior public sau privat din România.
Informații suplimentare pot fi consultate la următoarele adrese web: www.chestionar-studenti.ro/ și www.eurostudent.uefiscdi.ro.
Cele două studii sunt finanțate în cadrul proiectului „Calitate în învățământul superior: internaționalizare și baze de date pentru dezvoltarea învățământului românesc”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), cod SMIS 126766, derulat de UEFISCDI în parteneriat cu MEC.
Despre UEFISCDI
Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației şi Cercetării. Asigură atât realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru universităţi, cât și coordonarea, din punct de vedere administrativ, a unor programe și subprograme din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare. În calitate de agenție de finanțare a cercetării, similar cu agenții internaționale de prestigiu, organizează competiții și monitorizează implementarea proiectelor acceptate la finanțare. Alte platforme marca UEFISCDI: BrainMap.ro, REI – Registrul Educațional Integrat, ANS, EVoC, UDiManager
Opinia ta conteaza!