Interviu cu Aurel Căuș, candidat la alegerile parlamentare: „Am participat la marșul organizat de către studenți pentru acordarea a 6% din PIB educației”

Prezența unor cadre didactice pe listele partidelor politice pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie a.c., ne arată rolul important pe care îl are Universitatea din Oradea în viața comunității bihorene. În acest sens, am considerat oportună realizarea unor interviuri cu aceștia, pentru a afla viziunea lor cu privire la sistemul de învățământ superior, Universitatea din Oradea și nevoile studenților.

Au fost contactate cadrele didactice aflate pe locuri considerate eligibile. Astfel, s-au trimis invitații următorilor: Florian BODOG, Aurel CĂUȘ, Adrian HATOS și Ioan MANG. Dintre cei numiți, singurul care nu a răspuns invitației noastre a fost domnul Ioan MANG.

Articolele vor fi publicare în măsura în care au fost realizate interviurile, respectiv au răspuns la setul de întrebări trimise. Pe această cale le mulțumim pentru colaborare!

Redacția Studentocratia
Aurel-Vasile Căuș

Studentocratia: Scurtă descriere care să răspundă la întrebarea: Ce trebuie să știe studenții despre conf. univ. dr. Aurel Căuș?

Aurel Căuș: Am absolvit studiile universitare de licență la UBB în 1989. Sunt licențiat în 3 domenii (matematică, economie și științe juridice), sunt dr. în matematică. Am acordat mai mult timp studiului multidisciplinar. În același timp am susținut cercetarea și recompensarea colegilor cu rezultate deosebite. Cercetarea de vârf este o necesitate în orice universitate care aspiră la poziții de frunte. Fac parte din Senatul universitar din 2005, iar în prezent sunt președintele acestuia. Întotdeauna am pus respectarea legii și a reglementărilor legale înaintea interesului propriu. Consider că Universitatea din Oradea trebuie să fie privită ca un tot unitar nu doar o simplă sumă de facultăți.

Studentocrația: Ce este educația? Cum vedeți d-voastră educația?

Aurel Căuș: Sunt multe definiții ale educației. În esență majoritatea se rezumă la două elemente principale: transfer de informație și modelarea inteligenței și structurii morale cu scopul integrării într-o societate model. Ceea ce accept mai greu este ideea de modelare a inteligenței. În viziunea mea paradigma educației ar trebui restructurată astfel încât să conțină dezvoltarea competențelor de interpretare și aplicare a informației mai degrabă decât cea de transfer și prezentarea de modele de existență (inclusiv consecințele acestora) în locul procesului de modelare a inteligenței.

Studentocrația: Este adevărată informația conform căreia fără sistemul educațional nici un alt sistem nu se poate dezvolta? Argumentați.

Aurel Căuș: E o întrebare ce se pretează unui răspuns complex. Sistemele, altele decât cel educațional, se pot dezvolta și în lipsa acestuia din urmă, dar nu se pot dezvolta fără educație. Dezvoltarea oricărui sistem necesită capacități de interpretare a informației și, implicit, construcția de informație nouă; ori tocmai aceste elemente sunt părți ale definiției educației.

Studentocrația: Spațiul universitar este considerat prin excelență un spațiu al independenței față de ideologii, doctrine politice sau orice tip de ingerințe.

Cum vedeți relația parlamentar – persoană cu funcție de conducere? Prin deținerea simultană a funcției de parlamentar și a unei funcții de conducere în cadrul instituției de învățământ superior; pierde Universitatea din autonomia, independența și rezistență față de o anumită ideologie politică?

Aurel Căuș: Sunt necesare câteva precizări. În primul rând legislația prevede, am să utilizez o formulare mai puțin academică, „că nu se face politică în universități” principalul motiv fiind acela că sistemul educațional trebuie să permită fiecărui individ să adopte o poziție față de politică, religie etc. fără ca acest lucru să fie inclus în procesul de învățare, cu acces pe aspectul politic. Prevederile legale au fost concepute cu precădere pentru a elimina prozelitismul nu pentru a descalifica persoane. În ceea ce privește relația parlamentar – persoană cu funcție de conducere în universități consider că nu implică incompatibilități. Câtă vreme cele două funcții sunt acoperite cu competență și realizări nu constituie o problemă. Universitatea nu are de ce pierde, dimpotrivă când e vorba de educație, de obicei, la nivelul universităților (nu în general a sistemului) o astfel de situație poate fi benefică. Mai mult, autonomia universitară este asigurată prin lege.

Studentocrația: Cum vedeți acordarea a 6% din PIB pentru educație cum era prevăzută în Pactul Național pentru Educație. Veți susține public acordarea a 6% din PIB pentru educație?

Aurel-Vasile Căuș

Aurel Căuș: Răspuns clar DA; de altfel am participat la marșul organizat de către studenți, în 2013, pentru acordarea a 6% din PIB educației.

Studentocrația: În contextul în care activitatea educațională se desfășoară exclusiv online, considerați că ar fi justificată reducerea taxei de școlarizare până la reluarea activităților față-n față? Argumentați.

Aurel Căuș: Subiectul taxelor de școlarizare în perioada pandemiei este sensibil. Dacă aș aborda acest interviu în mod populist aș răspunde afirmativ fără alte completări. Ceea ce trebuie să admitem este că, cel puțin, reducerea cheltuielilor de întreținere ar trebui să se regăsească într-o reducere a taxelor în această perioadă.

Studentocrația: Studenții au muncit mai mult sau mai puțin în această perioadă (pandemică)?

Aurel Căuș: Din păcate înclin să cred ca au muncit mai puțin. Vor recupera însă în sesiune când, probabil, vor munci mai mult pentru a obține aceleași rezultate.

Studentocrația:  Credeți că ar fi necesară o Bibliotecă Națională Digitală, mai ales în contextul actual?

Aurel Căuș: Din secolul trecut ar fi trebuit să avem o astfel de bibliotecă. Pe de altă parte în drumul nostru, în viteză, către viitor, un drum uman de altfel, ne vom păstra umanitatea doar dacă, măcar uneori, vom avea posibilitatea să citim o carte în atmosfera specială a unei biblioteci sau să asistăm la o piesă dramaturgică în uniunea sufletească pe care doar o sală de teatru o poate oferi.

Studentocrația: Vă rugăm să enumerați pe scurt 3 proiecte legislative personale pe care le veți susține.

Aurel Căuș:

  1. Actualizarea Legii Educației Naționale
  2. Crearea unui nou model educațional

Alte proiecte vor veni cu timpul și cu experiența din Parlament.

Studentocrația: Ce are și ce-i lipsește Universității din Oradea acum?

Aurel Căuș: Universitatea are un corp profesoral de calitate, peste media națională, cu mulți colegi de renume național și internațional. Ce lipsește este o atitudine generală care să recunoască, să stimuleze și să sprijine acești colegi în paralel cu procesul de debarasare de cei care sunt exact opusul acestora; aceste lucruri ar trebui făcute în interesul studenților, corpului profesoral, al Universității în general.

Studentocrația: Cum vedeți absolventul Universității din Oradea? Este pregătit acesta pentru intrarea pe piața muncii?

Aurel Căuș: Absolvenții Universității din Oradea au, în mare parte, potențial pentru integrarea în piața muncii. Ceea ce trebuie să realizăm, cât mai repede, este o compatibilizare a planurilor de învățământ și mai ales, a conținutului fișelor de disciplină, cu realitatea din sectorul economic. Sunt, încă, prea puține programele de studii ale căror cadre didactice sunt în întregime conștiente de solicitările specifice ale angajatorilor.

Studentocrația: Vă rugăm să ne descrieți cum vedeți Universitatea din Oradea 2030?

Aurel Căuș: În TOP 10 la nivel național.

Concluzii:

Universitatea din Oradea, subordonată administrativ Ministerului de resort, dar, în același timp, parte integrantă a municipiului și județului trebuie să beneficieze de o dezvoltare care să o transforme în cel mai puternic motor al creșterii economice în regiune.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.