Scris de Antal Bogdan
Jos corupția din țară!
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România, la începutul noului an universitar, trage un semnal de alarmă asupra celor mai importante probleme cu care se confruntă sistemul de învațământ superior din România în acest moment.
Cazurile de corupție din universități, tot mai des aduse în atenția opiniei publice, fie că e vorba de cadre didactice care primesc spagă pentru a favoriza obținerea unor rezultate academice sau că e vorba de cazuri de lucrări sau articole plagiate de către cadre didactice sau studenți, ne îngrijorează și ne fac să solicitam sancțiuni mult mai aspre pentru cei care încalcă legislația în vigoare, afirma reprezentanții studenților.
ANOSR consideră că e nevoie de o mai mare preocupare a instituțiilor din domeniul educației pentru a combate și sancționa fenomenul plagiatului: “Furtul intelectual nu trebuie tolerat niciun moment, iar cei care comit astfel de fapte trebuie sancționați deosebit de aspru și excluși imediat din comunitățile universitare”.
Deficit de locuri de cazare si conditii necorespunzatoare de trai
În continuare, studenții se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și cu condiții nepotrivite pentru studiu și trai în multe din căminele studențești existente, fondul de burse este prea mic, iar cuantumurile burselor nu acoperă cheltuielile obligatorii lunare pentru cazare și masa, iar multe laboratoare, săli de studiu nu sunt dotate corespunzător în conformitate cu necesitățile unui învățământ superior, având în vedere banii pe care un student îi investește în acesta.
Fiind un student care stă în aceste cămine simt lipsa unui spațiu îngrijit și a igienei dar în ciuda tuturor lipsurilor din cămine aici vei lega noduri de prietenie veșnică. Viața în cămin nu este deloc rea, începi să te obișnuiești cu toate și totul începe să îți placă.
Studenții cer respectarea articolului 8 din Legea Educației: minimum 6% din PIB pentru învățământ
În plus, sistemul universitar de învățământ din Romania se confruntă cu o rata ridicată a abandonului școlar, iar politicile de echitate și acces la studii universitare sunt insuficient implementate și promovate, studenții din medii defavorizate confruntându-se cu multe piedici în a urma un ciclu de studii universitare. “Ne așteptam ca în această toamnă Legea Bugetului de Stat să aducă creșteri semnificative a finanțării educației, prin respectarea articolului 8 din Legea Educației Naționale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educație și prin creșterea alocării fondurilor către capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul că investiția în educație este o investiție în viitorul României!”, spun cei de la ANOSR, care reunește studenți din 17 centre universitare din întreagă tara, din 30 de universități, cu peste 80 de organizații membre.
Opinia ta conteaza!