Absenteism ridicat la rang de Artă. Vinovați? Noi, toți, de la mic la mare. Vineri, trebuie negreșit să ne alegem reprezentanții

alegeri_Senat

Articol scris de Andreea Beatrix Pantiloi

Așa cum bine știți, sau ar trebui să știți, astăzi a avut loc primul tur de scrutin în alegerea reprezentanților Studenți în Senatul Universității din Oradea. La ora 12, erau facultăți care nu aveau nici măcar un vot, și astfel, nu putem să nu ne întrebăm, ce s-a întâmplat? De ce studenții nu au venit la vot? A fost o prezență de 391 de studenți din peste 14000.

 În acest sens, i-am întrebat pe Alin Cîndea, în calitate de organizator, și pe președintele Senatului Universitar, conf. univ. dr. Aurel-Vasile Căuș, care ar putea fi cauzele.

O primă întrebare a fost aceea dacă cred că perioada în care se desfășoară alegerile ar putea fi una dintre cauze, iar răspunsul organizatorului a fost următorul: „ Da. Deoarece s-a format un cerc cu consecințe înlănțuite. Așteptând decizia MEN de aprobare a Cartei (n.n. Ministerul Educației Naționale), s-au decalat toate termenele. Un alt factor este perioada dificilă prin care trec studenții acum. Știm că acum, înainte de sesiunea propriu-zisă, se suțin colocvii, VP-uri și, în unele cazuri, chiar examene” (Alin Cîndea, organizator). Aceeași întrebare am pus-o și președintelui Senatului, care consideră că, „nu neapărat perioada în sine este un factor care a determinat absenteismul, dar că într-adevăr, nu ar fi trebuit ca alegerile să se desfășoare în perioada premergătoare sesiunii de examene.”

O a doua întrebare a făcut referire la vinovații pentru acest absenteism. Alin Cîndea consideră că principalul factor, așa cum a menționat mai sus, este perioada nepotrivită, (n.n. înainte de sesiune), amintind și necesitatea „introducerii unor cursuri de cultură civică, sau ceva asemănător, pentru ca studenții să conștientizeze importanța acestor alegeri.” Domnul Căuș a detaliat, spunând un adevăr pe care l-am constatat și eu, atât ca studentă, cât și ca observator în BSV (Biroul Secției de Votare), și anume că studentul își pune întrebarea: „Dacă tot nu se validează… Atunci ce rost are să merg până acolo?”, pe scurt domnul Căuș sugerează faptul că studenții nu sunt conștienți (poate din lipsă de cultură civică) de importanța reală a votului lor.

Inevitabil m-am întrebat și eu, și i-am întrebat și pe cei doi menționați, dacă consideră că în turul 2 al alegerilor, prezența la vot va fi mai mare? Alin Cîndea a spus că „Da. Studenții știu că primul tur nu se validează din lipsă de cvorum, însă în turul 2 vor veni să-și exercite dreptul, fiind conviși că nu au votat în van.” Un răspuns realist l-am primit din partea domnului Căuș, care este „aproape convins că NU. Ceea ce mă determină să propun în dezbatere o altă formă de organizare a sistemului electoral.” Despre acest subiect, vom discuta și într-un viitor interviu.

La întrebarea „Ce ar putea face studenții pentru a-și motiva colegii să ia parte la procesul electoral, adică să vină la vot, încă din primul tur?”, Alin a spus că „Spiritul civic al studenților e slab dezvoltat, ar trebui să concepem o metodă de conștientizare prin intermediul Asociațiilor Studențești, toate la o masă să propunem soluții pentru a-i determina pe studenți, nu doar să participe la vot, dar să aibă o implicare activă în tot ce înseamnă familia academică”. Același răspuns l-am primit și din partea domnului Căuș, care consideră că un rol important îl au Asociațiile, singurele care ar fi capabile să mobilizeze studenții.

Pe mine, ca simplu student, ziua de azi m-a lăsat cu un gust amar. Sunt conștientă că, dacă noi nu votăm, mai târziu nu vom avea dreptul să cerem socoteală celor de sus. Pe cine tragem la răspundere dacă noi înșine ne încălcăm drepturile și obligațiile?! E de datoria noastră să devenim modele, unii pentru ceilalți, apoi să vociferăm că ne sunt încălcate drepturile.

Mulțumesc domnului Aurel Căuș, președintele Senatului Universitar și lui Alin Cîndea, în calitate de organizator, pentru răspunsurile oferite.

Așteptăm cu nerăbdare turul doi, să vedem dacă, într-o zi, putem să ne trezim spiritul civic.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.