Experiența Erasmus +, două luni în cercetare. Un „guide” pentru studenți

erasmusScris de Moza Gafia Maria

Pentru început, trebuie să știți ce este programul Erasmus + și cu ce vă poate ajuta pe viitor. Așadar, iată câteva lucruri despre program: este de 2 tipuri și voi puteți alege dintre aceste două opțiuni.

Primul tip este: mobilitatea de studiu. Al doilea tip de mobilitate, este cel pentru care am optat eu, și anume: mobilitatea de tip plasament. Mobilitatea de studiu presupune efectuarea unor studii integrate de 3 până la 12 luni într-o altă țară europeană, pe când mobilitatea de tip plasament presupune o practică în domeniul ales pe o durată cuprinsă între 2 și 12 luni, într-o întreprindere sau organizație dintr-o altă țară participantă.

Consider că ambele tipuri sunt o cale foarte bună de a-ți mări orizontul, atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere social.

Motivul pentru care eu am ales plasamentul în favoarea mobilității de studiu este faptul că acest program se axează pe practică, lucru care în domeniul pe care îl studiez contează foarte mult.

Acum să zicem că v-ați informat și vreți ca visul vostru să devină realitate. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați?

Perioada de decizii

Este important de știut că la fiecare facultate a Universității din Oradea este nominalizată o persoană responsabilă cu informarea studențiilor, pentru acest tip de burse. Lucru care pe mine m-a ajutat foarte mult pe parcurs, pentru că am știut pe cine să întreb atunci când aveam nedumeriri. Tot de la profesoara desemnată de facultatea unde studiez eu, am aflat lista cu instituțiile, universitățile care au un acord semnat cu universitatea noastră, în ce țară sunt acestea, respectiv numărul de locuri libere.

După un timp de documentare, am decis să merg în Germania, orașul Aachen, la Centrul de Cercetare Moleculară Cardiovasculară, într-un oraș localizat la granița cu Belgia și Olanda, la 65 de km de Köln, într-un institut de cercetare inclus în clinica Universității din Aachen.

Eu am mers împreună cu o colegă din același an. Am aflat ulterior că au aplicat la același centru încă doi băieți de la o altă facultate din cadrul Universității din Oradea. Este important să vă interesați dacă mai sunt și alți studenți care aplică pentru aceeași instituție la care aplicați voi! Dacă sunt și alții, puteți comunica cu ei, să schimbați idei, să căutați cazare împreună sau, pur și simplu, să fiți împreună în această experiență.

ACTE și acte!

Din momentul în care te-ai decis asupra unei țări, a unei instituții, următoarea etapă este să îți transpui dorința în scris, mai exact în muulte, muulte hârtii.

După decizia luată a trebuit să participăm la selecția Erasmus. Acolo trebuie să ai un dosar completat cu actele pe care ți le cere Universitatea. Toate informațiile legate de documentele care trebuie depuse pentru selecție le găsiți pe site-ul Universității. După ce dosarul nostru a fost aprobat, într-un timp scurt, s-a început comunicarea cu cei din Germania. În cele din urmă, am luat legătura cu responsabilii de la institutul gazdă, care ne-au furnizat informații cu privire la documentele pe care ei le solicită, în plus față de dosarul depus în cadrul universității noastre.

CĂUTAREA CAZĂRII

La acest capitol a fost o mare bătaie de cap. Știam deja faptul că cei din Germania ne primesc, dar nu aveam încă un loc unde să locuim pe perioada celor două luni. Am făcut analiza pieței imobiliare înainte de primirea acordului, dar fără un rezultat favorabil. Nu ne-am pierdut speranța.

Vă pot spune că a durat ceva până să găsim un loc care să fie okey, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al confortului (locație apropiată de instituție, etc). O să vă confruntați cu multe refuzuri, dar sfatul meu este să aveți răbdare, să cautați din timp și să încercați orice fel de cazare (cămine studențești, spre exemplu). În cazul nostru, nici la căminele studențești nu mai erau locuri. Secretul reușitei noastre a fost faptul că am colaborat și comunicat unii cu ceilalți și am închiriat un apartament pentru patru persoane.

EXPERIENȚA ÎN SINE

Odată ajunși acolo, am avut parte de o lume nouă. M-a impresionat nivelul performant al aparaturii medicale de laborator. Am avut o perioadă în care a trebuit să ne documentăm pe subiectul de cercetare abordat de ei. A durat ceva timp până să intrăm “în pită”. Am lucrat cu culturi de celule, fibroblaste, am făcut diverse colorații și ne-am uitat la microscop pentru a vedea cum se prezintă mușchiul inimii în diverse stadii de infarct. Am învățat și niște tips and tricks, despre cum să faci față unei prezentări. Am încercat să respectăm toate cerințele impuse, pentru a obține referințe cât mai bune de la centrul din Aachen. Și am reușit.

Pe durata celor două luni am fost evaluați periodic, dar și la sfârșit, când a trebuit să ținem o prezentare cu subiectele pe care l-am învățat. La sfârșitul prezentării, am obținut o adeverință de practică, unde ni s-a acordat o notă pentru toată activitatea desfășurată.

Pe lângă faptul că am adunat atâtea informații noi (profesionale, culturale), am aflat cum e să trăiești zi de zi, în același ambient, cu încă trei persoane, cum trebuie să ai răbdare cu fiecare, cum trebuie să te descurci într-o altă țară singur, pentru o perioadă de timp.

Cât despre aspectele financiare ale bursei primite, pot spune că suma a acoperit, la limită, cazarea și biletele de avion. Deoarece orașul Aachen nu are aeroport, a trebuit să cumpărăm biletele de avion până în Köln, iar transportul de la aeroport a necesitat cheltuieli suplimentare. Prețurile la alimente, în Aachen, sunt aproximativ aceleași ca și în România.

În concluzie: Merită! Merită toate eforturile! Este un mod foarte eficient de a vedea lumea, de a evolua atât din punct de vedere profesional, cât și personal!

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.