Asociațiile studențești solicită un proces transparent pentru modificarea Cartei Universității din Oradea

Asociațiile Studențești

Asociațiile studențești și reprezentanții studenților în Senatul Universității din Oradea și Consiliul pentru Studiile Universitare de Doctorat al IOSUD – Universitatea Oradea solicită președintelui Senatului Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Curilă, un proces transparent pentru modificarea Cartei Universității din Oradea. 

Acest demers are la bază intenția președintelui Senatului Universității din Oradea de a modifica Carta UO, însă asociațiile studențești nu au fost informate și consultate, chiar dacă Carta UO menționează că acestea sunt partenere în toate acțiunile pe care le promovează Universitatea și participă la luarea deciziilor. 

Asociațiile studențești, deși nu au fost informate cu privire la modificările ce urmează a fi aduse Cartei Universității din Oradea, acestea au făcut o serie de propuneri care au fost înaintate conducerii Universității. 

În acest sens, vineri, 16 noiembrie 2018 au înaintat o adresă conducerii Universității din Oradea. În continuare, redăm adresa integrală: 

Către Consiliul de Administrație,

În atenția dl. Rector prof. univ. dr. Contantin BUNGĂU,

Către Senatul Universității din Oradea,

În atenția dl. Președinte prof. univ. dr. Sorin CURILĂ,

Spre știința dl. Cancelar prof. univ. dr. Daniel PAȘCA,

Spre știința d-nei Prorector conf. univ. dr. Olivia BURTĂ,

Constatăm cu regret că în această perioadă s-au solicitat propuneri privind modificarea Cartei Universității din Oradea, iar organizațiile studențești nu au fost informate cu privire la acest demers instituțional inițiat de către președintele Senatului universitar. Considerăm că fără consultarea directă a organizațiilor studențești, acest demers pierde orice legalitate și reprezentativitate din punctul nostru de vedere.

În continuare, art. 21 alin. (2) menționează că „Organizațiile studențești sunt reprezentate la nivelul tuturor structurilor deliberative și comisiilor aferente acestora, cu drept de vot și participare la luarea deciziilor”, astfel, dorim să atragem atenția că în ultimii 6 ani conducerea Senatului universitar a ignorat organizațiile studențești legal constituite și reprezentative la nivelul Universității din Oradea, chiar dacă art. 21 din Carta Universității din Oradea menționează că relația cu structurile de management universitar are la bază principiile Sistemului Național de Învățământ Superior. 

Având în vedere cele menționate anterior, vă solicităm reluarea procesului de modificarea Cartei Universității din Oradea, deoarece demersul este unul viciat încă din această fază.

Considerăm că demersul ideal, transparent și principial pentru modificarea Cartei Universității din Oradea trebuie să se demareze cu înființarea unei comisii care să coordoneze procesul de modificare și să armonizeze prevederile actuale cu legislația în vigoare și noile propuneri ale comunității universitare până la adoptarea ei.

În acest sens, pentru a crește legitimitatea și reprezentativitatea comisiei vă propunem ca să facă parte din comisie câte un reprezentant al structurilor academice, administrative și economice.

De asemenea, în acord cu Legea Educației Naționale Nr. 1/2011 considerăm oportun ca numărul studenților din această comisie să respecte procentul de minimum 25%, reprezentând studenții din Consiliile facultăților, din Senatul universitar, Consiliul pentru Studiile Universitare de Doctorat și asociațiile studențești.

La baza activității comisiei trebuie să stea principiile Sistemului Național de Învățământ Superior și trebuie să își desfășoare activitatea independent de orice stuctură internă a Universității din Oradea.

Oradea, 16 noiembrie 2018

AIESEC Oradea – International Association of Students in Economic and Commercial SciencesAndrei Oros
AGSM – Asociația Geografică “Simion Mehedinți”Oana Sîncelean
USO – Uniunea Studentilor din OradeaBogdan Avram
ELSA Oradea – The European Law Students AssociationEcaterina Dudaș
ASSO – Asociația Studenților Stomatologi din OradeaVlad Pușcaș
ASI – Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în IstorieDrd. Marius Deaconu
ASIO – Asociația Studenților Ingineri din OradeaAlin Cîndea
ASEO – Asociația Studenților Economiști din OradeaAdrian Abrudan
ASFO – Asociația Studenților Farmaciști din OradeaOana Neagu
ASEB – Asociația studenților și elevilor basarabeni din Oradea  Viorel Furculiță  
Președinte reprezentant al studenților în Senatul Universității din OradeaMădălina Cseh
Membru student doctorand în Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat      Drd. Roland Olah

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.