Asociațiile studențești condamnă declarațiile de propagandă religioasă ale președintelui Senatului Universității din Oradea

Curilă

prof. univ. dr. Sorin Curilă – sursa foto: oradeapress.ro

Asociațiile studențești din cadrul Universității din Oradea condamnă declarațiile președintelui Senatului Universității din Oradea făcute cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar 2018-2019. De asemenea, solicită conducerii Universității din Oradea să garanteze respectarea prevederilor Codului de Etică și să acționeze în cazul încălcării legislației interne și naționale! Adresa înaintată conducerii Universității din Oradea este asumată de către 13 asociații studențești și de către reprezentanții studenților în Senatul universității.

 

În continuare, redăm scrisoarea asociațiilor studențești:

Către conducerea Universității din Oradea,

În atenția domnului rector, prof. univ. dr. habil Constantin Bungău,

Spre știința domnului președinte al Comisiei de Etică Universitară, șef lucrări dr. Dan Crăciun

În conformitate cu Carta Universității din Oradea, organizarea și funcționarea universității se bazează pe principiile aplicate în Sistemul Național de Învățământ Superior, înscrise în Legea Educației Naționale Nr.1/2011 cu modificările și completările ulterioare.

Între aceste principii regăsim în Carta Universității din Oradea la art. 1 alin (2). lit. q) „principiul neimplicării politice partinice în deciziile strategice, al independenței de ideologii, religii și doctrine politice”; lit. r)principiul protecției spațiului universitar, al membrilor comunității universitare față de orice tip de ingerințe care restricționează drepturile fundamentale”; lit. u)principiul libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice;

În continuare, Legea Educației Naționale la art.7, alin. 1 stipulează următoarele „În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios”, iar la art. 123, alin. 1Autonomia universitară este garantată prin Constituţie. Libertatea academică este garantată prin lege. Instituţiile de învăţământ superior se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase”.  

De asemenea, Codului de Etică și Deontologie Universitară al Universității din Oradea, Capitolul I – Libertatea academică menționează la art. 1 În Universitatea din Oradea nu sunt permise presiunile și constrângerile de natură politică, economică, religioasă, etnică, rasială, etc; art. 3Este strict interzisă desfășurarea oricăror acțiuni educative în spiritul îndoctrinării, dogmatismului sau manipulării, cât și acțiuni care încalcă dreptul la dezvoltare personală neîngrădită la obiectivitate în cunoaștere și formare educațională” și Cap. V – Nediscriminarea și Egalitatea de șanse la art. 17 Membrii comunității academice nu vor permite nici o formă de hărțuire în mediul academic. Se interzice orice comportament, care poate duce la degradare, umilire sau intimidare și care poate afecta autonomia și capacitatea unei persoane…” și art. 18 „În spațiul universitar sunt strict interzise cu desăvârșire și sancționate orice forme de manifestare care pot fi asociate cu misoginismul, sexismul, rasismul, șovinismul, xenofobia, homofobia, hărțuirea în privința apartenenței la o religie, etnie, sau formațiune politică…”. Spațiul universitar este definit conform art. 7 din Carta universității, inclusiv „spațiul virtual”.

În continuare, vă aducem la cunoștință declarațiile publice făcute de către președintele Senatului Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Curilă, cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar 2018-2019. În continuare, redăm integral declarația cum apare pe site-ul www.media.uoradea.ro: «Președintele Senatului a afirmat că „universitatea trebuie să pregătească tinerii printr-un sistem educațional modern, pedagogic, pentru a putea reacționa la problemele actuale ridicate de societatea românescă. Universitatea noastră, continuatoarea unor tradiții academice multiseculare în Oradea, face față acestei provocări. Ne preocupă primordial pregătirea profesională a tinerilor studenți”, a subliniat domnia sa referindu-se la faptul că „la universitate trebuie să se cultive tinerilor respectul față de valorile naționale românești. Astfel, e nevoie să le arătăm tinerilor care sunt reperele poporului român. Sistemul pe care îl promovăm cuprinde pământul țării, pe care s-au format poporul român și limba română, familia românească, familie tradițională întemeiată prin căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, așa cum a lăsat-o pe Pământ bunul Dumnezeu, Religia, biserica și Școala românească”»[1]. De asemenea, declarația președintelui Senatului, prin care sugerează publicului un vot favorabil la referendumul organizat în 6 și 7 octombrie 2018 a fost menționat și în versiunea online al săptămânalui Bihoreanul: « „Cultivăm respectul faţă de valorile naţionale româneşti. Avem datoria de a ne adresa tinerilor, explicându-le care sunt reperele poporului român, pentru a-i informa în legătură cu ce s-a întâmplat pe meleagurile noastre. Sistemul pe care îl promovăm cuprinde valori naturale, pământul ţării noastre, pe care s-a format poporul român şi limba română, instituţii ca valori, familia românească, familia tradiţională, constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, aşa cum a lăsat-o pe pământ bunul Dumnezeu”, a declarat Curilă, făcând propagandă unui răspuns pozitiv la referendumul care va avea loc în weekend şi stârnind aplauzele publicului” »[2].

Considerăm că declarațiile publice făcute de către președintele Senatului Universității din Oradea încalcă prevederile anterior menționate. În cadrul unui eveniment solemn a făcut propaganda religioasă, încercând să mobilizeze comunitatea universitară să participe la referendum, dar și să sugereze o opțiune de vot.

În consecință, solicităm conducerii Universității din Oradea să acționeze ca atare astfel încât să garanteze respectarea prevederilor la nivel intern dar și la nivel național cu privire la sancționarea prozelitismului în instituțiile de învățământ superior. Considerăm că prin discursul unuia dintre cei mai importanți reprezentanți ai Universității din Oradea, aceste principii au fost încălcate, fiind necesar ca aceste derapaje să fie sancționate.

Oradea, 5 octombrie 2018

AGSM – Asociația Geografică “Simion Mehedinți” Oana Sîncelean
AIESEC – International Association of Students in Economic and Commercial Sciences Andrei Oros
ASEB – Asociatia studenților și elevilor basarabeni din Oradea Dana Prisac
ASEO – Asociația Studenților Economiști din Oradea Adrian Abrudan
ASFO – Asociația Studenților Farmaciști din Oradea Oana Neagu
ASI – Asociația Gheorghe Șincai a studenților în Istorie Marius Deaconu
ASIO – Asociația Studenților Ingineri din Oradea Alin Cîndea
ASMO – Asociația Studenților Mediciniști din Oradea George Mihele
ASPO – Asociația Studenților la Psihologie din Oradea Mark Hajdu
ASSO – Asociația Studenților Stomatologi din Oradea Vlad Puscas
ELSA – The European Law Students Association Ecaterina Dudaș
StArtIng- Asociația Studenților Arhitecți și Ingineri din Oradea Roxana Mureșan
USO – Uniunea Studenților din Oradea Bogdan Avram
Studenți reprezentanți în Senatul UO Mădălina Cseh

[1] https://media.uoradea.ro/article1224-Deschiderea-Noului-An-Universitar-2018-2019

[2] https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-20-5/anul-universitar-a-debutat-la-oradea-cu-aplauze-pentru-familia-traditionala-si-o-hora-rock-fotovideo-144343.html

 

 

 

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.