ANOSR solicită reformarea programului EURO 200

Programul-Euro-200-300x200@2xAlianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României, prin Ministerul Educației Naționale (MEN), să adopte o serie de măsuri care să conducă la revitalizarea Programului „Euro 200”. O inițiativă pornită în urmă cu 14 ani, care s-a dovedit a fi prolifică în primii ani de implementare, a ajuns să fie un program desuet, în condițiile în care numărul de solicitări a scăzut de la 4496 la 27 (99,39%), iar a celui de beneficiari de la 505 la 27 (94,65%). 

România a înregistrat, în perioada 2004-2016, un progres remarcabil din punctul de vedere al creșterii numărului de gospodării conectate la internet, dar cu un procent de 72%, țara noastră este pe antepenultimul loc în spațiul european, depășind doar Grecia (69%) sau Bulgaria (64%), și aflându-ne mult sub media europeană (85%). De asemenea, doar 38% dintre gospodăriile ce se confruntă cu grave probleme financiare sunt conectate la internet, în timp ce media la nivelul statelor UE-28 ajunsese la 67%.

Suma de 200 de euro nu a fost, însă, indexată niciodată până în prezent, fapt ce a restricționat foarte mult accesul studenților și al elevilor la aceste fonduri. De asemenea, plafonul de venituri per cap de membru de familie a rămas la suma de 150 de lei, limitând extrem de mulți tinerii care se află în pragul sărăciei, dar care au venituri un pic mai mari.

Având în vedere această situație, ANOSR face următoarele solicitări:

  1. Creșterea plafonului de venit net maxim lunar mediu/membru de familie de la 150 lei la valoarea salariului de bază minim brut la nivel național, de la data de 31 decembrie 2017 (1450 de lei), în conformitate cu prevederile legale care statuează indexarea anuală acestui plafon cu indicele de creștere a prețurilor de consum.
  2. Indexarea sumei acordate în bonuri valorice pentru achiziționarea sistemelor desktop/laptop-urilor/notebook-urilor cu indicele de creștere a prețurilor de consum, de la 200 euro la 600 de euro, astfel încât elevii și studenții să își poată achiziționa calculatoare performante.
  3. Scăderea numărului necesar de credite promovate, de la 50 la 30, pentru a putea lărgi baza teoretică de aplicanți și a sprijini și studenții cu situație academică mai puțin bună, însă care se confruntă cu probleme financiare și nu își permit achiziționarea unui calculator.
  4. Introducerea a cel puțin unui student reprezentant al organizațiilor studențești/federațiilor studențești naționale în comisiile de stabilire a eligibilității candidaților/comisiei de contestație la nivel național.
  5. Actualizarea configurației minime a calculatoarelor care pot fi achiziționate, astfel încât acestea să fie la zi cu progresul pieței IT.

Pentru detalii suplimentare, indicăm consultarea următoarelor link-uri:

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.