ANOSR: Și studenții de peste 26 de ani au dreptul la transport feroviar!

gratuitate-peste-26-de-aniAlianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară îngrijorată și uimită de faptul că, în conformitate cu ultimele interpretări ale legislației oferite de către Ministerul Educației  Naționale (MEN), studenții cu vârsta de peste 26 de ani nu mai pot beneficia, începând cu anul universitar 2017-2018, de gratuitatea la transportul feroviar intern.

Interpretarea discreționară a legislației conduce la situația în care zeci de mii de studenți sunt privați de acest drept, în condițiile în care există un număr semnificativ de cursanți care sunt vizați de această reglementare. Solicităm, prin urmare, atât Guvernului României, cât și Parlamentului, să modifice cadrul legislativ, astfel încât să nu mai există niciun dubiu cu privire la acest drept.

ANOSR consideră că această interpretare este incorectă și aberantă din punct de vedere juridic, denaturând norma de la scopul propus. De asemenea, consideră că interpretarea se află în directă opoziție cu voința Guvernului României și a coaliției de guvernare, care au emis actele normative în cauză cu scopul de a oferi gratuitate pentru toți studenții din România la forma de învățământ cu frecvență.

Amintim faptul că, la începutul anului 2017 Guvernul a modificat Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și ulterior a adoptat Hotărârea de Guvern nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți, publicată în Monitorul Oficial nr. 91 din 1 februarie 2017, tocmai din dorința de a legifera această gratuitate.

Astfel, începând cu 1 februarie 2016, de gratuitate la transportul feroviar beneficiau toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență la într-o instituție de învățământ superior acreditată:

  • de stat sau privată,
  • la programe de studii de la toate cele trei cicluri (licență, master, doctorat),
  • indiferent de forma de finanțare a studiilor (buget/taxă),
  • indiferent de vârsta acestora,
  • indiferent de naționalitatea acestora,
  • pentru un număr nelimitat de călătorii,
  • indiferent de distanțele sau rutele călătoriilor,
  • inclusiv pe perioada vacanțelor,
  • de către toți operatorii de transport feroviar,
  • la toate tipurile de trenuri, clasa a II-a.

„Trăim într-o zodie a absurdului, în care, deși reglementările prevăd gratuitate pentru toți studenții români, indiferent de vârstă, și care urmează studiile la o formă de învățământ cu frecvență, suntem totuși în situația în care acest lucru nu se mai întâmplă. Măsura, care a avut un impact deosebit în rândul colegilor noștri, contribuind la creșterea gradului de mobilitate, trebuie să fie aplicată pentru toți cei în cauză, fără nicio discriminare. Sperăm că în cel mai scurt timp această problemă să fie rezolvată.”, a declarat Marius Deaconu, președinte ANOSR

În continuare, poți citi aici poziția ANOSR-ului! 

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.