Acum la sfârșitul anului universitar, înainte de ultima sesiune de restanțe și măriri de note apare tot mai des întrebare: de câte credite am nevoie ca să promovez anul universitar?
Răspunsul este 30 DE CREDITE! Doar studenții care acumulează 30 de credite transferabile pot fi înscriși în anul de studii următor. În cazul în care nu acumulează cele 30 de credite, studentul este exmatriculat sau, la cerere, reînscris în aceleași an de studiu, dar în mod obligatoriu la un loc cu taxă!
Dar ce este un credit transferabil?
Un credit de studiu transferabil constă în cantitatea de muncă, incluzând și studiul individual, necesară pentru finalizarea unei discipline din cadrul unui program de studii universitare. Creditele reflectă cantitatea de muncă depusă, sub toate aspectele ei (curs, seminar, lucrări practice, laboratoare, practică, studiu individual, etc.) investită de student pentru promovarea examenului.
Poți afla informații despre SISTEMUL EUROPEAN DE CREDITE TRANSFERABILE (ECTS) aici.
Un an de studii se consideră promovat, dacă studentul obține toate cele 60 de credite aferente. În această situație studentul se consideră student integralist.
Creditele alocate unei discipline – prin planul de învățământ – sunt obținute de student prin promovarea disciplinei respective, adică prin obținerea notei minime 5 (cinci) sau a calificativului ,,admis”!
După parcurgerea unui an de studii, un student se poate afla în următoarele situații școlare:
- Student cu ani de studii promovați, când studentul a acumulat numărul total de credite (60) aferente anului de studii curent și nu are discipline nepromovate din anii anteriori
- Student cu an de studii creditat, când studentul a acumulat cel puțin 30 de credite și este înscris în anul următor de studii fără a avea toate examenele promovate
- Student în an complementar, când studentul a acumulat mai puțin de 30 de credite și se reînscrie în același an de studii, obligatoriu cu taxă de școlarizare
sursa imagine: LaurentiuMihai.ro
Opinia ta conteaza!