În data de 2 martie 2017 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Minisrului Educației Naționale nr. 3392 din 27 februarie 2017 privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă.
Acest ordin stabilește criteriile generale în baza cărora se acordă bursele pentru studenți în toate universitățile din România. În continuare, prezentăm principalele prevederi ale acestui act normativ.
Categorii de burse:
- Burse pentru stimulare performanței academice – au rolul de a recompensa studenţii pentru rezultate academice deosebite (studenții cu cele mai mari medii din acelaşi an de studiu al unui program de studii) sau pentru implicarea acestora în activităţi extracurriculare şi de voluntariat, potrivit criteriilor specifice stabilite de fiecare universitate în parte:
- burse de performanță;
- bursa de merit;
- burse speciale pentru studenții care au obţinut performanţe cultural-artistice deosebite, au obţinut performanţe sportive deosebite sau pentru implicarea în activităţi extracurriculare şi de voluntariat.
- Burse sociale (inclusiv ocazionale) – acordate studenților în vârstă de până la 35 de ani, pe bază de cerere, exclusiv în funcţie de situaţia socioeconomică a familiei studentului, a criteriilor generale stabilite prin acest ordin şi a criteriilor specific stabilite de fiecare universitate, dar care nu contravin prezentului ordin, cu rolul de a asigura condiţii minime de subzistenţă pentru beneficiari, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt înscrişi. Singurul criteriu academic care poate fi prevăzut în acordarea burselor sociale este cel minim necesar pentru a promova anul de studiu în respectiva universitate (spre exemplu, număr minim de credite acumulate). Nu pot fi prevăzute criterii de medie sau de integralitate în acordarea burselor sociale!
Bursele, indiferent de categorie, se acordă pe perioada desfăşurării activităţilor didactice, prin care se înţelege cursuri, seminare, laboratoare, proiecte, activităţi practice, sesiuni de examene.
Universitățile, din fonduri proprii, pot stabili acordarea și altor tipuri de burse decât cele menționate.
Sursa: ANOSR
Dacă am activat ca voluntar în anumite activităti extracuriculare cum putem obține bursă? Ce acte sunt necesare pentru a se face departajarea?
ApreciazăApreciază