Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) încurajează toți studenții români să își exercite dreptul de a-și vota reprezentații în Parlamentul României la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016!
Ce se întâmplă în data de 11 decembrie 2016?
Au loc alegeri parlamentare!
Unde?
În fiecare localitate din România, precum și în diaspora, în zonele unde locuiesc mai mulți cetățeni români.
Ce înseamnă alegeri parlamentare?
Cu ocazia alegerilor parlamentare, cetățenii români cu drept de vot (peste 18 ani) au dreptul să aleagă deputați și senatori, membrii ai Parlamentului României, pentru un mandat de patru (4) ani.
Ce înseamnă Parlament al României?
În conformitate cu art. 61 din Constituția României, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”. Acesta este compus din Senat și Camera Deputaților.
Mai exact, ce face un parlamentar, senator sau deputat?
Un parlamentar, senator sau deputat scrie legi, le votează și te reprezintă prin activitatea sa. Drepturile pe care aceștia le au, menționate în art. 34 din Statutul deputaților și al senatorilor, sunt:
- dreptul la iniţiativă legislativă;
- dreptul de a iniţia şi de a susţine moţiuni simple sau de cenzură;
- dreptul de a iniţia şi de a susţine hotărâri ale Camerei, în orice problemă de competenţa acesteia;
- dreptul de a face declaraţii politice, de a pune întrebări, de a face interpelări şi alte asemenea intervenţii;
- dreptul de a cere întrunirea în sesiune extraordinară a Camerei sau a structurilor de lucru ale acesteia;
- dreptul de a sesiza Curtea Constituţională, potrivit art. 146 lit. a) -c) din Constituţie, republicată;
- dreptul de a cere suspendarea din funcţie sau punerea sub acuzare a Preşedintelui României, în condiţiile art. 95 şi 96 din Constituţie, republicată;
- dreptul de a cere punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului, în condiţiile art. 109 din Constituţie, republicată;
- dreptul de control parlamentar sub toate formele de exercitare a acestuia, în reglementarea prevăzută de lege şi de regulamentele parlamentare;
- dreptul la cuvânt, libertatea de exprimare şi dreptul de vot.
Cine poate vota?
Toți cetățenii români cu drept de vot, care au împlinit 18 ani până cel târziu la data alegerilor (11 decembrie 2016).
De ce e important să mergi la vot?
Este important să mergi la vot deoarece dreptul de a-ți alege reprezentanții este un drept fundamental, pe care fiecare cetățean ar trebui să și-l exercite. Trebuie să decizi tu pentru tine însuți și pentru viitorul tău, nu să-i lași pe alții să decidă în locul tău. Da, rezultatul alegerilor parlamentare îți va influența în mod direct viitorul. Partidul sau coaliția care va forma o majoritate în parlament va propune și va vota un nou Guvern al României și, împreună, guvernul și parlamentul ales de tine vor conduce țara și vor legifera pentru tine. Toate deciziile pe care ei le vor lua și toate actele normative pe care le vor aproba îți vor influența viața în mod direct. Dacă vrei să schimbi România în bine, primul pas e să mergi la vot! Iar apoi, să monitorizezi activitatea celor care au fost aleși, să le faci propuneri și să le soliciți să țină cont de dorințele, nevoile sau problemele tale!
Unde poți să votezi?
Studenții pot să voteze doar la secția de votare unde sunt arondați, de pe raza localității unde își au domiciliul sau reședința.
Domiciliu = adresa din cartea de identitate
Reședința = o adresă temporară, recunoscută printr-o „viză de flotant” aplicată pe verso-ul cărții de identitate
În cazul în care deții viză de flotant pentru adresa ta din localitatea unde studiezi, atunci înseamnă că poți să îți exprimi dreptul de vot acolo (sau poți merge acasă să votezi. Atenție! Poți vota într-un singur loc, nu în ambele!!!).
Pentru a obține o viză de flotant, solicitantul trebuie să completeze o cerere tip pentru stabilirea reședinței, să atașeze actul de identitate și un document care face dovada adresei de reședință (de exemplu, contract de cazare, contract de închiriere etc.) la Serviciul Public Comunitar de Evidență al Persoanelor. Pentru eliberarea vizei de flotant se plătește și o taxă extrajudiciară de timbru de 5 lei.
Dacă nu ești sigur unde trebuie să te prezinți la vot și vrei să afli secţia de votare la care eşti arondat, accesează www.registrulelectoral.ro.
De asemenea, dacă în ziua votului nu te afli în localitatea unde ai domiciliul/reședința, dar te afli în altă localitate din același județ (aceeași circumscripție electorală), poți vota la orice secție de vot de acolo, fiind trecut pe liste suplimentare. ATENȚIE!!! Nu poți vota în alt județ decât cel unde ai domiciliul sau reședința!
Transport gratuit cu trenul din localitatea unde studiezi până în localitatea de domiciliu și retur, în perioada 8-12 decembrie 2016, pentru a putea participa la vot!!!
Pentru a facilita participarea studenților la vot, la inițiativa Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care permite studenților și elevilor cu drept de vot să călătorească GRATUIT cu trenul din localitatea unde studiază în localitatea de domiciliu și retur, în perioada 8-12 decembrie 2016, pentru a-și exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016.
Călătoria gratuită pe calea ferată se va acorda dus-întors, cu trenuri regio și interregio, clasa a II-a, astfel: călătoria dus în perioada 8-11 decembrie 2016, iar călătoria de întoarcere în zilele de 11 și 12 decembrie 2016. Biletul de călătorie se eliberează la casele de bilete ale stațiilor de cale ferată și agențiilor de voiaj, pe baza actului de identitate și a carnetului de elev/student. Este obligatorie procurarea biletului în regim dus-întors.
Când poți să votezi?
Doar în data de 11 decembrie 2016, în intervalul orar 07:00-21:00.
Ce documente ai nevoie pentru a putea vota?
Pentru a vota, fiecare cetățean trebuie să se prezinte la secția de vot unde este arondat cu cartea de identitate.
Cei care nu se regăsesc pe listele de alegători, dar au domiciliul în zona arondată respectivei secții de votare sau în altă localitate din același județ (aceeași circumscripție electorală), vor fi trecuţi pe liste suplimentare și vor putea vota în acea secție.
Cum se votează?
Votul este universal, egal, direct, liber exprimat și secret.
Pentru a vota este nevoie de buletin sau carte de identitate care să demostreze că votantul are domiciliul sau reședința pe raza respectivei secții de votare. Cei care nu se regăsesc pe listele de alegători, dar au domiciliul în zona arondată respectivei secții de votare sau în altă localitate din același județ (aceeași circumscripție electorală), vor fi trecuţi pe liste suplimentare și vor putea vota.
Fiecare alegător primește de la membrii comisiei electorale o ștampilă și două buletine de vot, unul ce conține candidații pentru Camera Deputaților aflați în circumscripția lor, iar cel de-al doilea, candidații pentru Senat. Cu acestea intră în cabina de vot și votează în mod secret. Atenție, se consideră vot valabil doar dacă ștampila „Votat” este aplicată corespunzător în interiorului unui singur chenar al unui partid politic/candidat independent! Apoi, buletinele de vot sunt împăturate și introduse în urnele aflate în secția de votare, în afara cabinei de vot (vor exista urne separate pentru Camera Deputaților și Senat, mare atenție să introduci fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare!), iar ștampila va fi predată comisiei electorale.
Ce votăm, mai exact?
Se votează reprezentanții tăi în Senatul României și în Camera Deputaților. Dar, în general, nu votezi direct un candidat, ci votezi o listă de candidați propusă de un partid sau alianță politică. Sau ai posibilitatea să votezi și un candidat independent (acolo unde există astfel de candidați înscriși în competiția electorală). În fiecare județ partidele politice au propus liste de candidați diferite, astfel că nu poți vota aceleași persoane în județe diferite.
Vor fi aleși 308 deputați, plus 18 deputați ai minorităţilor, și 134 de senatori.
Pentru a intra în parlament, un partid politic trebuie să obțină minimum 5% din numărul total de voturi exprimate la nivel național. În funcție de scorul obținut în fiecare județ, se stabilește câți oameni de pe lista fiecărui partid din fiecare județ, în ordinea în care au fost înscriși pe aceasta, devin parlamentari.
Cine sunt candidații?
Pentru a consulta lista completă a candidaților, dar și programele propuse de aceștia, îți recomandăm acest site:http://alegeriparlamentare2016.ro/
Viitorul Implică Studenții (V. I. S.) – campanie ANOSR
La începutul acestui an universitar, în data de 3 octombrie 2016, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a demarat campania Viitorul Implică Studenții (V. I. S.), prezentând o serie de 15 obiective ale studenților pentru dezvoltarea sistemului educațional universitar din România. Prin această campanie, ANOSR își propune responsabilizarea atitudinii clasei politice din România față de educație, precum și mobilizarea studenților din România pentru a se implica activ din punct de vedere civic.
Toți candidații la alegerile parlamentare din această toamnă și toate partidele politice din România au fost invitate să își asume cele 15 priorități ale studenților și să le includă în programele lor politice cu care vor candida, iar apoi, dacă vor fi aleși, sunt invitați să le pună în practică din Parlamentul României și/sau din Guvernul României, după caz, începând chiar cu Legea bugetului de stat pentru anul 2017.
ANOSR a transmis invitații către 12 partide politice pentru a se întâlni cu liderii acestora și a discuta despre prioritățile studenților în domeniul educației.
În perioada 20.10-26.11.2016, reprezentanții ANOSR au avut întâlniri cu reprezentanții celor 6 partide politice care au răspuns invitației federației (în ordinea cronologică a întâlnirilor: PNL, UDMR, PSD, PACT, ALDE, PUSR), în cadrul cărora s-a discutat cu aceștia despre programele lor în domeniul educației și despre cele 15 obiective pentru dezvoltarea învățământului superior propuse de studenți.
De asemenea, fiecare partid și-a asumat că va semna un angajament cu obiectivele pe care le vor susține în viitorul ciclu electoral (2016-2020).
În ACEST ARTICOL puteți citi atât cele 15 obiective ale studenților, cât și un rezumat de la fiecare întâlnire cu partidele politice. Pe măsură ce primim angajamentele semnate de reprezentanții partidelor politice, le vom publica în același articol
Opinia ta conteaza!