Dragi senatori, bine ați revenit în legalitate!

adresa_pres_senatDin iulie 2016 și până azi, 29.11.2016 Senatul Universităţii din Oradea încălca în mod flagrant atât Legea Educației, cât și Carta Universității, iar prin votul dat astăzi în cel mai înalt for de dezbatere, s-a confirmat încălcarea legislației şi corectându-se situația ilegală în care se afla forul condus de prof. univ. dr. Sorin Curilă. În ședința din 28 noiembrie 2016, Senatul Universității din Oradea a votat încetarea mandatelor unori studenți care și-au pierdut calitatea de student în iulie, respectiv în septembrie. 

Situația este cât se poate de simplă, conform Legii Educației Naționale o persoană admisă la un program de studii are calitatea de student pe întreaga perioadă a prezenței sale în cadrul programului respectiv, de la înmatriculare și până la susținerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare. După examenele de finalizare a studiilor, studenții senatori și-au pierdut calitatea de student, deci nu mai fac parte din comunitatea academică, în consecință și-au pierdut și calitatea de membru în Senatul universitar. Dar în loc să fie înlocuiți de alți studenți aflați pe listele de rezerve (cum s-a întâmplat în nenumărate cazuri), au fost menținuți în funcții. În același timp, studenții care și-au pierdut calitatea de student s-au înscris la încă două programe de studii: unul la același nivel și încă un program la un nivel superior, totul pentru a-și menținea calitatea de membru student în Senatul Universității. S-a ignorat și în acest caz prevederea Legii Educației care spune că „Anul universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie”.  Situația este cu atât mai condamnabilă că a recurs la acest tertip inclusiv președintele studenților din Senatul Universității din Oradea, Marian Ionuț Boldan.

În timp ce au fost menținuți în funcții Marian Ionuț Boldan de la Facultatea de Științe Economice și Mariana Bocoi de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, locul studentului reprezentant al Facultății de Geografie, Turism și Sport a fost vacant, dar fără să se organizeze alegeri parțiale, deci studenții Facultății de Geografie, Turism şi Sport nu mai având reprezentant de 5 luni în Senatul Universității, iar de aici reiese că nu s-a respectat nici articolul 208 (1) din Legea Educației Naționale, care prevede că Senatul este compus din „25%  reprezentanţi ai studenţilor.”

Președintele Senatului Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Curilă chestionat de săptămânalul Bihoreanul a declarat în 1 noiembrie 2016 că în cazul care nu se dovește că au participat și au votat ilegal subiectele aflate pe ordinea de zi a Senatului nu se va întâmpla nimic, deoarece toate hotărârile Senatului s-au luat cu o largă majoritate. GREȘIT domnule Curilă! Rămâne o pată uriașă pe obrazul Senatului Universității prezența la ședințele închise ale Senatului și participarea la vot asupra unor subiecte de maximă importanță pentru Universitatea din Oradea a unor persoane care nu au calitatea necesară, nici măcar calitatea de student. Au votat actualizarea bugetului instituției, statele de funcții, scoaterea la concurs a unor posturi didactice sau reducerea numărului burselor de perfomanță. Faptul că președintele Senatului știa de situația în care se află studenții senatori reiese din adresa trimisă facultăților, iar la anexa adresei redă inclusiv legislația care dovedeşte în mod clar situația în care se află studenții. De asemenea, studentul Marian Ionuț Boldan, în calitatea de președinte a studenților Senatori a făcut parte și din Consiliul de Administrație a Universității din Oradea, conducerea executivă a universității noastre.

Situția descrisă mai sus a fost remarcată de 2 membrii ai comunității academice orădene, conf. univ. dr. Aurel Căuș și studentul Sorin Furdui, președinte al Asociației Geografice „Simion Mehedinți” şi student reprezentant în Consiliul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, cei care au înaintat câte o adresă președintelui Senatului Universității din Oradea. Sorin Furdui ne-a declarat că inițiativa lui a început încă din octombrie, când a avut o discuție cu președintele Senatului Universității: „Demersul meu a pornit de la faptul ca la începutul lunii octombrie aduceam la cunoştinţă verbal d-lui preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea prof.univ.dr. Sorin Curilă, ca Facultatea de Geografie, Turism şi Sport nu mai are student reprezentant în Senatul UO deoarece acesta a absolvit şi a pierdut acest statut conform LEN art.142 (7) şi totodată că la facultatea mea organizăm alegeri parţiale pentru Consiliul Facultăţii tot din acest motiv.  Răspunsul a fost prompt, astfel că în nici 10 minute primeam de la secretariatul facultăţii adresa cu nr.17169/03.10.2016,  fapt ce denotă că s-a luat la cunoştinţă sesizarea mea verbală.  Deşi au trecut aproape 2 luni de la începerea anului universitar, facultatea mea (FGTS) încă nu are student reprezentat în Senatul Universităţii, care potrivit art. 31(2) stabilește în mod clar componența acestui for  de dezbatere şi conducere (57 de cadre didactice și 19 studenți). Astfel prin adresa cu nr. 21242 /21.11.2016 aduceam la cunoştinţă Senatului, de această dată înscris, că există suspiciunea de ilegalitate, problema care persistă sau nu se doreşte a fi rezolvată nici până la această dată.

Mai avem puţin până vine vacanţa, apoi sesiunea de iarnă şi uite aşa se încheie semestrul 1, iar Senatul Universitar care conform art. 31(5) din Cartă, era obligat să organizeze alegeri parțiale care se pare că încă nu dă semne că ar dori acest lucru, considerând că prezenţa studenţilor nu este obligatorie sau poate doresc să îi mai ţină pe cei care deja au absolvit studiile.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.