Universitatea din Oradea printre primele 20 de universităţi din România vizibile la nivel internaţional

clasament-fotoUniversitatea din Oradea se numără printre primele 20 de universităţi din România vizibile la nivel internaţional, conform unui studiu realizat pentru prima oară de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Şiinţifice. Obiectivul Metarankingului Universitar 2016 a fost cunoașterea poziționării universităților românești în clasamentele internaționale de profil. De asemenea, raportul conține recomandări privind politicile publice în domeniul învățământului superior din România.

Raportul asupra Exerciţiului Naţional de Metaranking Universitar – 2016 a fost elaborat de cei 8 membri ai Grupului de experţi de înalt nivel (High Level Experts Group), numiţi prin Ordinul Ministrului şi a ţinut cont de cele 9 clasamente internaţionale relevante care oferă un scor global şi care includ preponderent criteria şi indicatori academici.

În anul 2016, există 92 de universităţi în România, dintre care doar 20 au reuşit să treacă de pragul minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale ale universităţilor bazate dominant pe indicatori academici. Universitatea din Oradea se poziţionează în categoria a 5-a alături de Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, Universitatea “Ovidius” din Constanţa şi Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi alte instituţii academice non-universitare din România, a căror misiune este una de cercetare ştiinţifică şi nu explicit de educaţie, după cum urmează: Academia Română,  Institutul de Fizică Atomică, Institutul Național de Cercetare  și  Dezvoltarea Tehnologiilor Isotopice și Moleculare și Institutul de Științe Spațiale.

“Dacă am raporta performanţa academică a universităţilor din clasamentele internaţionale şi la finanţarea/bugetul de care dispun – care contribuie la atragerea cercetătorilor de top -, atunci universităţile româneşti ar ocupa poziţii mult mai bune în aceste clasamente internaţionale”, se arată în raport. Una dintre recomandările experţilor, în vederea atingerii acestui scop, ar fi ca aceste universităţi să fie susţinute prin politici specifice, în special financiare.

Autorii raportului susţin existenţa unui fond de competitivitate care să susţină universităţile româneşti vizibile internaţional şi al unui fond de excelenţă care să susţină universităţile româneşti cu potenţial de excelenţă, vizibile cu impact internaţional, dând exemplul Universităţii Babeş-Bolyai din România, care are un buget anual de aproximativ 10 de ori mai mic decât ultima clasată în clasamentul internaţional Academic Ranking of World Universities/ARWU (Washington State University).

Raportul integral poate fi accesat aici!

clasament-foto

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.