Topul integrității universitare: Universitatea din Oradea pe locul 15 în topul național

romaniacurataCoaliţia pentru Universităţi Curate  a lansat Raportul integrității universitare din România, ce prezintă o imagine privind sistemul de învățământ superior sub următoarele aspecte: integritatea academică; transparență și corectitudine administrativă; corectitudine academică; calitatea guvernanței; management financiar; meritocrație și antidiscriminare. 

Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) este un demers de monitorizare a integrităţii şi a bunei guvernări în universităţi, ajuns în prezent la a III-a ediţie, fiind un concept dezvoltat şi implementat de către Societatea Academică din România (SAR).

Evaluarea universităților s-a desfășurat în trei etape:

  1. În primă fază au fost colectate prin intermediul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public o serie de documente care vizează activitatea universităților, au fost analizate paginile web ale acestora, dar și comunicatele Direcției Naționale Anticorupție, Curții de Conturi și Agenției Naționale de Integritate.
  2. În cea de-a doua etapă, echipe mixte de evaluatori – seniori (cadre didactice universitare sau experți) și studenți – au vizitat fiecare universitate și au organizat întâlniri cu principalii actori din cadrul acestora: reprezentanți ai conducerii, sindicate, cadre didactice, organizații studențești și studenți.
  3. În cea de-a treia etapă a fost calculat scorul citărilor prezente pe Google Academic folosind soft-ul „Publish or Perish”. Au fost create medii pentru fiecare ramură de știință și per universitate din numărul de citatele ale îndrumătorilor de doctorat/capita.

Integritatea academică a fost evaluată pentru ultimii patru ani (2012-2016) în patruzeci și opt de universități publice din totalul de cincizeci și șase, nefiind incluse universitățile de artă, deoarece aplicarea acelorași criterii de evaluare era imposibilă.

Scorul final obținut de Universitatea din Oradea este 6,23, locul 15 din țară, primind 3 stele din partea evaluatorilor.

Universitățile de trei stele au potențial… Ele trebuie să își elimine punctele slabe și să emuleze strategiile universităților mai bine plasate.

cuc_topul-integritatii

Raportul complet ce conține descrierea metodologiei de evaluare și recomandările Coaliției poate fi consultată aici!

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.