
prof. univ. dr. Sorin Curilă – sursa foto: oradeapress.ro
Procesul electoral din cadrul Universităţii din Oradea, desfăşurat în toamna şi iarna acestui an, care nu s-a încheiat nici în acest moment (calendarul acestuia fiind probabil cel mai extins din rândul instituţiilor de învăţământ superior din România), a fost unul marcat de o serie de vicii procedurale pornite, în special, din dorinţa unor persoane de a menţine status quo-ul actual, respectiv de a influenţa rezultatul procesului electiv în cazul rectorului.
Atât Biroul Electoral Universitar cât și Senatul Universității din Oradea care este forul responsabil de organizarea și corectitudinea alegerilor în conformitate cu Carta universitară, refuză în continuare să verifice suspiciunile rezonabile de vot dublu ale unor studenți, un candidat (membru al comisiei de alegeri) chiar a recunoscut că și-a exercitat dreptul de vot de 2 ori la scrutinul din 27 ianuarie, în cadrul alegerilor pentru desemnarea studenților reprezentanți în Senatul Universității din Oradea, deși alegerile au avut loc în 27 ianuarie și 1 februarie a.c.
Conform regulamentului de alegeri, anexa 2 din Carta Univeristății din Oradea „fiecare persoană are dreptul la un singur vot”. În acest sens, președintele Senatului UO a emis o precizare prin care studenții își vor asuma votul o singură dată, sub semnătură privată, în ideea de a evita situația în care studenții care figurează pe 2 liste de electori să își exercite votul de 2 ori. Deși suspiciunea privind exercitarea votului de două ori a fost adusă la cunoștință Biroului Electoral Universitar și președintelui Senatului Universității din Oradea de către membri ai B.E.U, mai mulţi membri ai comisiei de alegeri și observatori din cele două foruri refuză în continuare să verifice dacă procesul electoral a fost viciat sau nu!
„Să facem o listă a rușinii cu cei care au votat de mai multe ori și să o punem pe site.”
prof. univ. dr. Sorin Curilă – președintele Senatului Universității din Oradea
Conform Noului Cod Penal, nu numai falsul în înscrisuri sub semnătură privată, ci și tentativa se pedepsește, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice. Fapta penală se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În acest context, preşedintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă, discuta despre posibilitatea existenţei unei aşa-zise „liste a ruşinii”, un răspuns halucinant în contextul juridic prezentat mai sus. Modul în care preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, respectiv preşedintele Biroului Electoral Universitar, prof. univ. dr. Ştefan Herchi, ascund „sub preş” aceste grave deficienţe electorale, demonstrează că sunt de rea credinţă, întrucât reprezentanţii asociaţiilor studenţeşti au adus în permanenţă aceste fapte la cunoştinţa persoanelor responsabile.
Contrversele au început în momentul în care Senatul Universităţii din Oradea, sau mai degrabă Preşedintele acestuia, a hotărât să nu actualizeze Carta Universității, implicit și Regulamentul de alegeri. Decizia a dus la anumite situaţii anormale, precum cea în care cota de reprezentare pentru alegerile din 27 ianuarie 2016 s-a stabilit după datele existente la 1 octombrie 2011, când Universitatea din Oradea avea înmatriculați 17.622 de studenți, în timp ce la alegerile recente s-au regăsit pe listele de electori 14.060 de studenți! În situaţia de faţă, anumite facultăţi nu ar fi avut doi studenţi reprezentantanţi în cadrul Senatului, fapt ce ar fi modificat configuraţia acestui for. Desigur, s-a preferat perpetuarea situaţiei actuale, în contextul în care anumiţi membri ai Senatului au încercat să evite cu orice preţ prezenţa unor persoane care în actuala configuraţie a Cartei universitare nu ar fi fost compatibili, precum directorii de departament sau membrii Consiliului de Administraţie.
De asemenea, chiar dacă regulamentul de alegeri prevede că „studenții de la toate ciclurile de studii universitare și formele de învățământ sunt reprezentanți în Senat” studenții-doctoranzi nu au niciun loc alocat în Senatul UO, ei nefiind reprezentanți în Senat, chiar dacă LEN Art. 158 (1) prevede clar „Studiile universitare de doctorat reprezintă al III-lea ciclu de studii universitare (…)”.
O altă problemă privind reprezentarea studenţilor este dată de lipsa locurilor alocate organizațiilor studențești în forurile decizionale, în conformitate cu art. 203, alin. (7) din Legea Educaţiei Naţionale. Acest lucru a fost subliniat şi de către studenţii evaluatori ARACIS, prezenţi în cadrul vizitei instituţionale din 2013. În scrisoarea de răspuns, adresată Consiliului ARACIS, conducerea Universtității din Oradea afirma: „Carta Universităţii din Oradea permite alocarea de locuri pentru reprezentanții asociațiilor studențești în Consiliile Facultăților și în Senat”.
Concluzia noastră este că, indiferent de rezultat, Senatul Universităţii din Oradea și Biroul Electoral Universitar se fac vinovaţi, cel puţin moral, de vicierea procesului electiv din cadrul acestei universităţi.
Documente:
- Precizări cu privire la exercitarea votului
- Raport de evaluare instituțională al studenților (p. 3, S.A.1.2. Conducere și administrație)
- Scrisoare de răspuns al Universității din Oradea (p. 7, recomandarea nr. 39)
- Regulamentul de alegeri al Universității din Oradea (p. 7, art. 17)
Scris de Marius DEACONU, Sorin FURDUI, Roland OLAH
Opinia ta conteaza!