Cine te reprezintă?

logo SENATConform Legii Educației Naționale din 2011 unul dintre principiile de bază care reglementează activitatea studenţilor în cadrul comunităţii universitare este principiul participării la decizie, în baza căruia deciziile în cadrul instituţiilor de învăţământ superior sunt luate cu participarea reprezentanţilor studenţilor.

Studenții reprezentanți sunt aleşi în mod democratic, prin vot universal, direct şi secret de către toți studenții Universității, la nivel de an de studiu, facultate și universitate. Implicarea cadrelor didactice sau a conducerii Universității în aceste alegeri a studenților este interzisă! De asemenea, calitatea de student reprezentant nu poate fi condiționată de performanța academică, regimul de şcolarizare, cu sau fără taxă, etc! Studenţii sunt reprezentaţi în consiliile facultăţilor şi departamentelor în proporţie de minim 25% şi în Senat în proporţie de 25% din numărul membrilor respectivelor structure!

Este foarte important că reprezentanţii studenţilor, indiferent de nivelul de reprezentare, nu pot fi sancţionaţi pe linie profesională sau administrativă, pentru opiniile exprimate in activitatea de reprezentare a intereselor studenţeşti!

Acum să vedem cine te reprezintă:

Șeful de grupă/an: este studentul care reprezintă specializarea, anul de studiu sau grupa din care provine. Şeful de an sau de grupă este ales de către studenţii care alcătuiesc specializarea, anul de studiu sau grupa din care provine. Șeful de grupă are următoarele drepturi: să aibă acces la secretariatele Facultăţii şi Departamentului în afara programului cu publicul, să semnaleze forurile decizionale superioare pentru problemele sesizate, dar și obligații, după cum urmează: să stabilească împreună cu titularul disciplinei data şi ora examenului în funcţie de voinţa colegilor, să acţioneze pentru promovarea intereselor studenţeşti, etc.!

Reprezentanții studenților în Consiliul Facultății: sunt studenții care reprezintă interesele studenților în cadrul Consiliului Facultății, el este ales de toți studenții facultății din care provine. Reprezentanții studenților în Consiliul Facultății au următoarele drepturi: să voteze în Consiliul Facultăţii, să aibă majoritate de membri în comisiile privind bursele, căminele, reducerile pe transportul în comun acordate de stat şi taberele studenţeşti, să aibă acces la secretariatele Facultăţii şi Departamentului sau Decanat în afara programului cu publicul, precum şi la toate documentele Facultăţii care implică studenţii. De asemenea, printe obligațiile reprezentanților studenților în Consiliul Facultății se numără: să participe la şedinţele Consiliul Facultăţii, să informeze şi să discute cu şefii de an asupra problemelor studenţilor din facultate, având cel puţin o întâlnire lunară cu aceştia, să informeze Consiliul Facultăţii asupra problemelor studenţilor din facultate!

Studenți membri în Senatul Universității din Oradea: sunt studenții care reprezintă interesele studenților în cadrul celui mai important for de decizi al Universității din Oradea! Sunt aleși de către toți studenții Universității din Oradea! Studenţii senatori au următoarele drepturi: să voteze în Senatul Universităţii în condiţiile legii, să propună proiecte de hotărâri pentru Senat, să aibă majoritate de membri în comisiile privind bursele, căminele, reducerile pe transportul în comun acordate de stat şi taberele studenţeşti, să aibă acces la secretariatele Facultăţii şi Departamentului, Decanat sau Rectorat în afara programului cu publicul, precum şi la toate documentele Facultăţii şi Universităţii care implică studenţii! Printre obligațiile studenților senatori se numără: să participe la şedinţele Senatului, să informeze studenţii pe care îi reprezintă despre deciziile Senatului, să participe la sedinţele Consiliului Studenţilor din Senat care are loc înainte de fiecare şedinţă a Senatului!

De asemenea, studenții sunt reprezentanți și în Consiliul de Administrație a Universității din Oradea!

În cadrul Universității din Oradea, studenții sunt reprezentanți și de mai multe asociații studențești afiliate Alianției Naționale a Organizațiilor Studențești! Aceste organizații își asumă reprezentarea studenților și în ultimii ani s-au implicat activ în rezolvarea problemelor cu care se confruntă studenții din cadrul Universității din Oradea! Aceste asociații studențești sunt: Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie, Asociația Studenților Farmaciști din Oradea, Asociația Studenților Stomatologi din Oradea, Asociația Studenților la Psihologie din Oradea, Asociația Geografică „Simion Mehedinți” și Asociația Studenților și Absolvenților Fizioterapeuți din Oradea!

 

Această prezentare necesită JavaScript.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.