La PadișFest 2015, Consiliul Județean Bihor promite un camping amenajat în Glăvoi pe anul viitor cu includerea ONG-urilor în luarea deciziilor

LogoPadișFest, un eveniment-campanie pentru promovarea turismului responsabil în zona Padiș a Parcului Natural Apuseni, a avut loc în perioada 21-23 august în Padis, organizat de ONG-ul Compas impreuna cu partenerul Administrația Parcului Natural Apuseni și cu o serie de colaboratori. Deși condițiile meteo nu au fost prielnice, în jur de 200 de persoane au participat la activitățile din weekend. Pe ploaie, susținătorii Campaniei Padiș au participat la concerte în serile de vineri și sâmbătă, concerte care au fost posibilie cu sprijinul deosebit al artiștilor și formațiilor care au concertat pro-bono în sprijinul Campaniei Padiș, mulți dintre ei fiind iubitori ai zonei. Vineri s-au urcat pe scena Vlad Vancea, trupa Sonatic din Timișoara, trupa N.O.R. din Oradea și grupul folk Boemis din Cluj. Sâmbătă seara au cântat pentru Padiș: Frații Jdieri, Jetu-i Jet, formația Poșta Mare din Timișoara și formația Bucium din București. Duminică într-o atmosferă deosebită în Poiana Ponor, sub stânci, au interpretat la flaut Ariadna și Georgiana Mircescu. La PadișFest participanții au degustat mâncare tradițională pregătită de Asociația Fermierilor din Depresiunea Beiușului prin Bocceluta cu Bucate și Bunătăți din Ferma, cât și un protap oferit de Asociația Crescătorilor de Animale din Pietroasa. În timpul zilei de sâmbătă publicul a avut parte de activități de aventură: tiroliană, escaladă, rapel organizate de cluburile de speologie Cristal și Speodava, și de Cristi Petrescu. Un concurs de căutarea comorii s-a organizat de colaboratorii de la Ecotop Oradea între Glăvoi și Cetățile Ponorului, iar câștigătorii au fost recompensați cu un obiectiv fisheye pentru telefon oferit de Alfa Mobility. S-au pregătit și activități pentru tineri din partea organizației Flora and Fauna International cât și Asociația Imago Mundi din Argeș. În ciuda ploii, au fost expuse țesături tradiționale din zona Budureasa din Parcul Natural Apuseni cât și podoabe tradiționale realizate în zona Beiușului. Whirlpool a sponsorizat susținerea tradițiilor din zona, inclusiv a vâltorilor de lemn care au inspirat înființarea corporației. Astfel de tradiții pot fi păstrate doar prin turism responsabil, încurăjându-se turiștii să lase un impact pozitiv în comunitățile locale. Un alt sponsor important al festivalului a fost Stihl, companie care sprijină dezvoltarea durabilă și managementul responsabil al resurselor oferite de natură. Buna desfășurare a evenimentului a fost sprijinită de Crucea Rosie. Alături de organizatori au fost și Asociația Studenților Farmaciști Oradea cât și farmacia Procardia ca sponsor al evenimentului.

Cele mai importante momente ale festivalului au fost dezbaterile de vineri și sâmbătă. Organizatorii de la Asociația Compas s-au poziționat în neutralitate, asumându-și rolul de a aduce laolaltă factorii interesați. Tot pentru neutralitate și pentru asigurarea unor bune condiții pentru exprimare a societății civile, dezbaterile au fost moderate de Laura Panait din partea Centrului Rațiu pentru Democrație. La ambele dezbateri au participat sau au transmis mesaje peste 10 ONG-uri. Vineri s-au realizat mai multe  prezentări despre posibile strategii pentru zona Padiș. Despre Parcul Natural Apuseni ca parte a rețelei Destinații Europene de Excelență și implicațiile acestei rețele asupra turismului a vorbit Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni, concluzionând că singura soluție pentru păstrarea bogățiilor naturale ale zonei e un turism cu impact cât mai redus în mediu. Paul Iacobaș, președinte al Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și expert în turism responsabil a vorbit despre noțiunea de ecodestinații și ce ar însemna pentru Parcul Natural Apuseni să devină o ecodestinație, discuția îndreptându-se din nou către turism la scara redusă. Au luat cuvântul Horia Carțiș și Răzvan Dumbravă din partea Consiliului Județean Bihor și Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, vorbind despre planurile de dezvoltare a infrastructurii pentru zonă, inclusiv a drumurilor de acces și a unor puncte medicale. O propunere pusă în discuție a fost realizarea transportului pe cablu din Vârtop spre Padiș, un transport care, potrivit reprezentaților CJ Bihor, ar asigura activitate pentru turiștii cazați în Vârtop și ar avea un impact în mediu mai redus decât construirea și folosirea unei sosele. Mai apoi au urmat intervenții din partea organizațiilor Ecotop, Rotaract, Asociația Geografică Simion Mehedinți, Asociația Crescătorilor de Animale Pietroasa cât și mesaje din partea Cercetașilor Orioniști, APS Aqua Crisius, alte organizații și susținători ai Padișului precum Anna Marrosy. În principal, ONG-urile au militat pentru amenajarea unui camping salubru la Glăvoi. Un alt consens important în urma dezbaterii de vineri a fost acela ca dezvoltarea structurilor de cazare în Padiș trebuie limitată având în vedere impactul foarte periculos în carst, iar cazarea trebuie dezvoltată în zonele Boga, Vârtop și Valea Arieșului. Nu în ultimul rând, s-a constatat nevoia implicării mai intense a comunităților locale, reprezentate la fața locului de Asociatia Crescătorilor de Animale Pietroasa. O nemultumire a tuturor participanților a fost față de neparticiparea reprezentanților din partea autorităților locale Pietroasa.Logo_2

În cadrul dezbaterii de sâmbătă s-au reluat concluziile într-o discuție liberă. A fost discutată problema deșeurilor, ajungându-se la concluzia că singura soluție atât pentru managementul deșeurilor din zona de campare Glăvoi cât și pentru asigurarea de toalete și alte facilități este amenajarea unui camping la Glăvoi. Reprezentații Consiliului Județean Bihor au promis amenajarea acestui camping pe anul viitor și începerea demersurilor încă din urmatoarele săptămâni. De asemenea, s-a promis integrarea ONG-urilor în procesul de luare a deciziilor prin membership în structura de management a destinației turistice Bihor. Dezbaterile s-au încheiat pe o notă optimistă, vineri urmând un dans popular din partea grupului Zestra Buduresii iar sâmbăta urmând un recital și o lansare de carte a folkistului Vali Șerban.

PadișFest a fost un eveniment organizat de către peste 50 de voluntari care au contribuit cu timp și resurse în sprijinul Campaniei Padiș, dovedind că interesul pentru protejarea zonei e crescut din partea societății civile. PadișFest a fost și un moment de invitație la pro-activitate pentru societatea civilă bihoreană, punându-se accent pe beneficiile voluntariatului (descrise de partenerul Resurse Mioritice în cadrul blogului). Numeroși sponsori au sprijinit voluntarii oferindu-le mâncare (Dorbob, Eurolact Moisi) și apa Oasis (Partner Drinks) iar alți sponsori au sprijinit evenimentul (Express People) sau au sprijinit informatic Campania Padiș (centrul de stocare în cloud DAVA Solutions).

PadișFest e organizat ca partea a proiectului „Zilele Parcului Natural Apuseni”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate și are o valore totală de 26.110 lei. Contribuția finanțatorului este în valoare de 19.850 lei iar cea a Asociației Compas este de 6.260.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.