PadișFest 21-23 august: un eveniment-campanie, printre cele mai mari mișcări ale societății civile bihorene

Program_Final_Fara_PicuriDeFolk_N.O.R-page-001Prin PadișFest, Campania Padiș devine una dintre cele mai mari mișcări ale societății civile bihorene de până acum, atrăgând sprijinul a 20 de ONG-uri și peste 450 de suporteri pe Facebook – o campanie pentru turismul responsabil și pentru păstrarea bogățiilor naturale din arealul Padiș din Parcul Natural Apuseni. PadișFest (21-23 august) e așadar un eveniment-campanie la prima ediție, eveniment organizat de Asociația Compas, un ONG care are ca scop mobilizarea societății civile orădene. PadișFest este organizat în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și a atras următorii colaboratori: Ecotop Oradea, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius Oradea, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică “Munţii Apuseni”, Clubul de Speologie Cristal Oradea, Clubul de Speologie Speodava Ștei, Clubul de Ecologie și Turism Montan Albamont, Clubul Ecologic Transilvania Cluj-Napoca, Proiectul Connect Carpathians – Fauna and Flora International, Asociația Geografică ,,Simion Mehedinți” Oradea, Asociația ,,Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie, Asociatia Studenților Farmaciști Oradea, Asociația Life Learning Communities Oradea, Asociația Experiment Teatru Clandestin Oradea, Asociația Fermierilor din Depresiunea Beiușului, Asociația Crescătorilor de Animale Pietroasa, Crucea Roșie România, Rotaract, Federația Patronilor Bihor.

Ce propun ONG-urile pentru Padiș? Una dintre propunerile înaintate de ONG-ul colaborator Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) descrie un potențial scenariu de dezvoltare pentru Padiș care ar reduce din impactul asupra mediului. Propunerea include dezvoltarea de servicii de cazare în zona Boga și Vârtop, și Valea Arieșului, acolo unde există soluții pentru apă și canalizare, în timp ce în Padiș apa și canalizarea sunt o problemă. Din aceste zone în care ar fi concentrată cazarea s-ar realiza transportul către platoul carstic Padiș. Pe cât posibil s-ar limita accesul cu mașina proprie, fiind dezvoltat un sistem de transport în comun. În ceea ce privește camparea, aceasta s-ar realiza în continuare la Glăvoi, însă găsindu-se o soluție pentru toalete și pentru reducerea accesului auto.Afis_Final_Fara_PicuriDeFolk_N.O.R-page-001

La PadișFest propuneri de acest fel vor fi discutate, invitându-se atât publicul cât și restul ONG-urilor și instituțiile publice inclusiv primăriile locale cât și Consiliile Județene Bihor, Alba și Cluj să se implice cu propuneri proprii. În cadrul festivalului vor avea loc două dezbateri, vineri ora 16.30 pe tema turismului responsabil în zonă în general, și sâmbătă ora 16.00 pe tema campării și cazării în Padiș. Membrii publicului sunt invitați la dezbateri, iar în restul weekendului sunt invitați la diverse alte activități care să aducă laolaltă cât mai mulți dintre iubitorii Padișului și să creeze o atmosferă de comunitate, așa cum îndeamnă și tulnicul din logo-ul PadișFest (ursul cu tulnic), tulnicul fiind un instrument de chemare la adunare folosit tradițional în Țara Moților, inclusiv în acea zonă a Parcului Natural Apuseni.

Activitățile sunt menite să exemplifice turismul responsabil care s-ar putea dezvolta în zonă: tiroliană, escaladă, rapel la Poiana Ponor și ture ghidate în peștera Cetățile Ponorului, în parteneriat cu Clubul Speo Cristal și Speodava. Acestea se vor desfășura între orele 12.00 și 17.00 sâmbătă, 22 august.

În serile de vineri și sâmbătă de la ora 20.00 publicul va avea ocazia să se relaxeze pe fondul muzical unplugged creat de artiștii care sprijină PadișFest, toate trupele contribuind pro-bono la eveniment. O parte din trupe vor cânta rock: N.O.R. din Oradea, Sonatic și Poșta Mare din Timișoara și Bucium din București vor pregăti repertorii speciale unplugged pentru eveniment. Alții dintre artiști, ca de exemplu Boemis din Cluj, vor pregăti repertorii de folk, inspirate din cântecele din jurul focului specifice turismului montan. Nivelul de sunet al muzicii va fi agreat cu Consiliul Științific al Parcului Natural Apuseni pentru a nu fi în detrimentul conservării în zonă.

O altă componentă importantă a PadișFest-ului va fi târgul de produse și obiecte tradiționale, de la țesături și lemnărie făurită în comunitățile din Parcul Natural Apuseni până la produse alimentare din zonă. Publicul va avea ocazia să deguste produse culinare preparate la fața locului, de la ceaun și virșli până la vițel la proțap. Acestea vor fi pregătite de către Asociația Fermierilor din Depresiunea Beiușului și Asociația Crescătorilor de Animale Pietroasa, iar băutura va fi oferită de Eight Gamebar and Lounge.

PadișFest e organizat ca partea a proiectului „Zilele Parcului Natural Apuseni”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate și are o valore totală de 26.110 lei. Contribuția finanțatorului este în valoare de 19.850 lei, iar cea a Asociației Compas este de 6.260. PadișFest a atras și sponsori. Astfel, Whirlpool a venit în sprijinul PadișFest pentru a încuraja turismul responsabil care face posibilă păstrarea unor obiecte precum vâltorile de lemn (whirlpools, eng.). Dorbob va oferi sandwich-uri voluntarilor. Express People și Centrul Procardia au sprijinit financiar evenimentul, iar blogul de resurse umane Resurse Mioritice a venit în ajutor văzând PadișFest-ul ca o ocazie bună de a explora specificul voluntariatului în România. Și alții au sărit în ajutor: DAVA Solutions cu sprijinul informatic în servicii cloud, Afla Mobility cu obiective fish-eye pentru fotografii la fața locului, iar Drone Technologies cu drone pentru a filma evenimentul.

Organizatorii invită publicul să participe la PadișFest în primul rând ca la o mișcare a societății civile pentru cauza turismului responsabil în Padiș, dar totodată și ca la un context de relaxare în natură și aducere laolaltă a cât mai multor iubitori de Padiș care la fața locului se vor putea întâlni să plănuiască și alte acțiuni de sprijin al Padișului.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.