Joi, 16 iulie 2015, la Universitatea din Oradea a avut loc lansarea volumului “From Periphery to Centre. The Image of Europe at the Eastern Border of Europe“, (“De la periferie spre centru. Imaginea Europei la graniţa estică europeană”) apărut sub egida Academiei Române și a Centrului de Studii Transilvane și coordonat de prof. univ. dr. Sorin Şipoş, prof. univ .dr. Gabriel Moisa, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, prof.univ.dr. Mircea Brie și prof.univ.dr. Teodor Mateoc. Cartea reunește comunicările susținute în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate în anul 2013 la Oradea de către Universitatea din Oradea, Universitatea din Padova şi Universitatea de Stat din Republica Moldova și face parte dintr-un proiect Jean Monnet câștigat de prof.univ.dr. Sorin Șipoș.
La manifestare au fost prezenţi profesori şi studenţi ai Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Eugen Macocian, prorector pentru managementul cercetării şi relaţii internaţionale al Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, reprezentanți ai autorităților locale, precum şi autorii și coordonatorii acestui volum, prof.univ.dr. Sorin Şipoş, prof.univ.dr. Gabriel Moisa, prof.univ.dr. Teodor Mateoc, prof.univ.dr. Mircea Brie şi directorul Departamentului de Istorie, lect.univ.dr. Florin Sfrengeu, care a moderat evenimentul.
Lansarea volumului a adus în discuție aspecte legate de tematica frontierei, a conceptelor de periferie și centru, a identității europene și a imaginii celuilalt, dar şi a utilizării istoriei de către factorul politic în interesul propriu, una dintre realizările notabile ale acestui demers interdisciplinar fiind aceea că reușește să demitizeze, demontând false ipoteze. Volumul pornește de la o premisă prin excelență interogativă, vizând identificarea şi asumarea valorilor şi tradiţiilor comune Europei, încercând să răspundă unor întrebări precum: Ce este Europa? Care este frontiera răsăriteană a Europei? Există o suprapunere între frontierele geografice, politice, culturale şi religioase ale Europei? Şi, la fel de important, care este raportul dintre centru şi periferie, unde se terminăcentrul şi unde începe periferia și ce fenomene se produc la periferiile a două centre? Care esteimaginea, maniera, modalitatea în care sunt văzute, percepute de către contemporani Europa,frontiera, centrul şi periferia?
Sursă: MediaUO
Opinia ta conteaza!