Evenimentul organizat de conducerea și membrii Asociației pe data de 25 aprilie 2014, s-a dorit a fi un act atât de celebrare, cât și de recunoștință a și față de activitatea organizației din ultimele două decenii și a oamenilor care le-au făcut posibile.
Ideea primă a evenimentului a ținut de rememorarea trecutului Asociației. În spiritul domeniului în care activează, organizatorii au reușit să reprezinte simbolic istoria ca disciplină, prin îmbrăcămintea moderatorilor, asemănătoare celei de acum câteva decenii. Moderatorii, studenții Călin Albu și Ioana Perei, au reușit, atât prin ținută, cât și prin modul de prezentare, să anuleze monotonia specifică unor manifestări de acest gen, demonstrând rolul și importanța creativității ținerești, lucru recepționat în termeni pozitivi de publicul din sală.
Un prim moment l-a reprezentat cuvântul actualului președinte al Asociației, Marius Deaconu, care ținut să remarce fructuoasa activitate a echipei pe care o conduce, din ultimul timp, ținând seama, în chip firesc, atât de prioritățile imediate ale sale, cât și de direcțiile pe care își va canaliza eforturile pe termen mediu: profesional/științific, de reprezentare a studenților și de ieșire din porțile Universității, adică direcția socială, adresată tuturor orădenilor. Un astfel de plan de perspectivă are, deci, în vedere, atât continuarea unor proiecte deja începute, cât și începerea unora noi.
În scopul readucerii aminte a celor familiarizați, cât și de informare a celor mai puțin cunoscători, s-a avut în vedere prezentarea, pe scurt, a istoricului Asociației, prin evocarea celor mai importante momente și evenimente propuse de-a lungul anilor. Obiectivul a fost atins prin două variante de prezentare, concomitente, anume susținerea orală a scurtului istoric de către masterandul Cristian Culiciu, respectiv rularea unei videoprezentări, cu imagini reprezentative, atât din presa locală, cât și din arhiva membrilor, de la momentele evocate în amintita cuvântare.
Așa cum s-a precizat, actul de recunoștință s-a săvârșit atât față de partenerii noștri, cât și față de cadrele didactice ale Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și față de foștii președinți ai Asociației. Partenerii noștri, între care amintim Universitatea din Oradea, Biblioteca Universității din Oradea, Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, au fost recompensați cu diplome de mulțumire. Cadrele didactice au primit diplome de recunoștință, în ambele cazuri pentru sprijinul logistic, științific, uman, material oferit, iar foștilor președinți li s-au acordat diplome In honoris, pentru meritul de a fi dus mai departe tradiția organizației studențești.
În dorința de a populariza cât mai bine acțiunile, din ce în ce mai dese și de impact, ale Asociației, organizatorii Galei aniversare vor edita în următoarea perioadă un Istoric al său, cuprinzând, în detaliu, realizările fiecărui an universitar din cei douăzeci scurși din 1994 și până azi. Istoricul va reuni date privind organizarea Asociației, acțiunile sale, legăturile întreținute cu partenerii săi, gânduri ale cadrelor didactice și ale foștilor președinți cu privire la însemnătatea acestei organizații în mediul academic local.
Opinia ta conteaza!