Bursele sociale, un esec al Ministerului Educatiei in privinta reducerii ratei abandonului universitar !

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a lansat ieri o analiză a sistemelor de acordare a burselor sociale în universitățile din România care aduce în atenție cât de ineficient este sistemul de burse în susținerea reală a studenților proveniți din familii sărace sau orfani, care nu își permit să urmeze studiile fără sprijin din partea statului.

megafon-burse-sociale-300x162Chiar dacă sistemul de burse cuprinde burse sociale și burse pe criterii de performanță pentru care se dau aceeași bani de la Minister, urmând ca universitatea să decidă cum îi împarte, analiza ANOSR arată faptul că universitățile acordă o atenție extrem de mică studenților cu cazuri sociale. Din fondul total de burse, universitățile alocă, în medie, doar 14,77% către bursele sociale, restul fondului fiind folosit pentru burse acordate pe criterii de performanță. Astfel, s-a ajuns în situația în care bursele sociale sunt aproximativ de 3 ori mai mici decât prevede legea. Chiar dacă Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior recomandă ca bursele sociale să fie de 575 de lei în vederea acoperirii costurilor de cazare și masă (media cheltuielilor de cazare și masă aferentă zonei de dezvoltare Nord-Vest este de  559 de lei pe lună, iar în zona Nord-Est este de 700 de lei.) , în realitate universitățile alocă în medie 222 de lei pentru o bursă de acest fel. Acest lucru arată faptul că universitățile sunt centrate pe stimularea performanței, fără să țină cont de echitatea sistemului, de situația studenților cu probleme financiare și de asigurarea de șanse egale la educație pentru toți tinerii din România.

În cazul Universităţii din Oradea, valoarea bursei sociale este 250 de lei şi se alocă între 20-25% din fondul total alocat pentru burse. Valoarea bursei scoiale este reglemntată în aşa fel încât nu poate să fie mai mică decât 50% din valoarea bursei de studiu (300 de lei), dar nici nu poate depăsi valoarea bursei de studiu.  De asemenea în cadrul Universităţii se acordă la sfârşitul fiecărui semestru 25 burse de ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte, cuantumul acestei burse fiind de 300 lei.

Analizând abandonul universitar pentru promoția de studenți care a finalizat studiile în 2013 și care s-au înmatriculat în 2007 (pentru programele de studii de 6 ani), în 2009 (pentru programele de studii de 4 ani) și în 2010 (pentru programele de studii de 3 ani), ANOSR a constatat că 39.07% dintre studenți au abandonat studiile până la momentul în care ar fi trebuit să le finalizeze. Practic, aproape jumătate dintre studenții din această promoție care s-au înscris în anul I, au fost nevoiți să renunțe la studii din varii motive. Universtatea din Oradea are o rată de abandon de 26,8%!  

rata abandonuluiDetaliind datele legate de abandonul universitar pe universități, a reieșit faptul că cele mai mari rate de abandon universitar la ciclul de licență se întâlnesc la următoarele universități: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (57,01%), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (51,75%), Universitatea de Vest din Timișoara (48,04%), Universitatea din București (45,18%) Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșita (43,88%), Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (38,99%). Rata la nivel național pentru cele 22 de universități analizate este de 39,07%, iar cele mai mici rate de abandon universitar se regăsesc la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca (11,33%), Universitatea de Arte din Iași (19,2%), Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (19,88%), Academia de Studii Economice din București (20,39%), Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (21,17%), Universitatea din Oradea (26,8%) și Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș (29,4%).

Printre propunerile concrete enumerate de ANOSR în analiză se numără: creșterea fondului național de burse cu 15% pentru creșterea valorii bursei sociale până la valoarea recomandată de către  CNFIS, stabilirea unui plafon de minim 30% pentru bursele sociale din fondul total de burse alocat de universitățistabilirea unui cuantum minim aferent bursei sociale pe zone de dezvoltare care să acopere cheltuielile de cazare și mâncare, stabilit de CNFIS și eliminarea criteriilor de performanță în vederea acordării burselor sociale, inclusiv obligativitatea de a fi student integralist.

,Din păcate Ministerul Educației demonstrează încă odată ineficiența mecanismelor pe care le implementează în scopul reducerii abandonului universitar. Chiar dacă își asumă lucruri mărețe în strategii și documente internaționale, nimeni din Minister nu se preocupă dacă mecanismele de sprijin pentru studenții proveniți din medii dezavantajate au sau nu vreun efect real. Ministerul aruncă mingea la fileul universităților care trebuie să decidă cum să împartă banii primiți pentru burse, care evident vor urmări să obțină performanță, întrucât ea stă la baza indicatorilor care determină cum vor fi finanțate. Asigurarea echității și egalității de șanse în sistem este astfel tratată superficial și ne trezim din nou în situația în care constatăm cu stupoare că Ministerul alocă bani fară să urmărească în ce mod sunt cheltuiți și fără să aibă o politică precisă privind reducerea abandonului universitar. Așteptăm ca această analiză să resusciteze atenția Ministerului față de abandonul universitar și solicităm Ministrului delegat Mihnea Costoiu soluții mai ferme în acest sens” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Analiza ,,Sistemul de acordare a burselor – perspectiva ANOSR” poate fi consultată integral aici.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.