Adunarea Generala ANOSR, in premiera la Oradea!

1Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie în colaborare cu Asociația Studenților Farmaciști din Oradea a organizat în perioada 13-16 martie a.c., Adunarea Generală a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), desfășurată în premieră în cadrul Universității din Oradea. La aceasta au participat aproximativ 130 studenți, din peste 18 centre universitare.

După ce prima zi a fost destinată sosirii și cazării participanților precum și unui tur al orașului, deschiderea oficială a avut lor pe 14 martie, începând cu ora 10 în Aula Magna Universității din Oradea. Evenimentul a fost moderat de Cristi Popescu, Vicepreședinte Educațional al ANOSR. Președintele Alianței Naționale a Organizaților Studențești din România, Mihai Dragoș a vorbit despre prioritățile federației studențești printre care se numără noua Lege a Educației, promulgarea noului Statut al Studentului, mărirea bugetului Educației, micșorarea rate abandonului universitar precum și o mai bună funcționare a centrelor de consiliere și orientare în carieră.

În continuare, prof. univ. dr. Constantin Bungău, Rectorul Universității din Oradea a transmis mesajul instituției pe care o reprezintă, urând un călduros bun venit participanților la Adunarea Generală ANOSR. Mesajul Ministerului Educației Naționale a fost transmis de prof. univ. dr. Ioan Ștefan Groza, director al Direcției Generale Învățământ Superior care a subliniat nevoia unor investiții mai mari în educație dar care a apelat la înțelegerea partenerilor în educație cu privire la subfinanțarea acestui sistem, transmițând că Ministerul este solidar cu problemele legate de lipsa acută a fondurilor. Emilian Pavel, director al Departamentului Administrativ şi Patrimoniu din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului a transmis mesajul ministrului Gabriela Szabo care se solidarizează cu nevoile studenților și militează pentru implicarea mai activă a studenților în viața sportivă.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, dar și Viceprimarul Municipiului Oradea, Ovidiu Mureșan au invitat participanții să se bucure de acest prilej pentru a vizita orașul de pe malurile Crișului Repede, impresionant prin arhitectura sa, fiind totodată un centru cultural și multietnic. În final, coordonatorul prinicpal al evenimentului, Marius Deaconu, a dorit să mulțumească tuturor partenerilor și voluntarilor care au contribuit la cel mai important eveniment studențeasc realizat în ultimele decenii în cadrul Universității din Oradea.

În cadrul următoarelor zile au fost aboradate o serie probleme adminstrative printre care și aderarea unor noi asociații membre. Astfel, pe lângă Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie, au devenit membri observatori ai ANOSR, Asociația Studenților Farmaciști din Oradea (ASFO) precum și Asociația Studenților Stomatologi din Oradea (ASSO). De asemenea, a fost ales un nou Vicepreședinte Financiar în persoana lui Andrei Peteri, delegate de Liga AC din cadrul Universității Politehnica din Timișoara. Au fost confirmați pentru a-și continua mandatul și cei doi comisari orădeni ANOSR, Marius Deaconu (Comisia Educațională) și Mihai Răzvan Dobai (Comisia de Implemenetare Proiecte), membri în Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie.

Evenimentul s-a încheiat cu adopatarea unei poziții tranșante a Adunării Generale ANOSR în ceea ce privește învățământul superior din România. Astfel, peste 40% din studenții din promoția 2013 au abandonat studiile universitare, măsurile luate în acest fiind „uneori la limita penibilului sau chiar sub această limită”. Cuantumul bursei social, total insuficient precum și existența în medie a unui angajat specializat în carieră sau consiliere psihologică la peste 8000 studenți fac ca acest subiect să nu mai poată fi tratat cu indiferență de reprezentanții liderilor studențești, care l-au avertizat pe ministrul Mihnea Costoiu că nu și-a onorat angajamentele luate în timpul protestelor din noiembrie 2013, fiind necesare totodată măsuri energice pentru a stopa abandonul în sistemul universitar.

„Pe măsură ce investigăm tot mai mult măsurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului școlar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei săraci, născuți în mediul rural sau având dizabilități, dar și pentru creșterea relevanței studiilor și asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate și de acolo la locul de muncă, rămânem tot mai consternaţi de ineficienţa acestora. Statul creează mecanisme la nivel legislativ, dar nu verifică ce impact au acestea şi dacă ele îşi ating cu adevărat scopul. Este nevoie atât de investiţii financiare suficiente pentru ca aceste mecanisme să fie funcţionale, cât şi de interes din partea statului pentru a le face eficiente. Observăm însă cu dezamăgire că noi suntem singurii care caută soluţii reale pentru problemele studenţilor, statul alegând să se spele pe mâini cu mecanisme implementate superficial care nu rezolvă de fapt nimic.” – Cristi Popescu, Vicepreședinte Educațional ANOSR

„Luptăm în continuare pentru 6% din PIB pentru educație. Nu suntem absurzi și înțelegem că o creștere majoră a bugetului va putea avea loc doar prin legea bugetului pentru 2015. Am cerut însă planul financiar multianual pentru a ne asigura că intențiile Guvernului sunt de respectare a asumărilor politice făcute atât de partidele aflate acum la guvernare cât și de cele din opoziție, dar nerespectate până acum de nimeni, urmând ca în a doua parte a anului să discutăm despre procentul din PIB pentru educație din 2015. (…) Banii necesari pot fi alocați cu ușurință prin rectificare bugetară, iar actele normative ce trebuie adoptate țin strict de Ministerul Educației Naționale și de Guvern” – Mihai Dragoș, Președinte ANOSR

 Adunarea Generală a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România desfășurată în perioada 13-16 martie rprezintă un punct de reper pentru mișcarea studențească din orașul de pe Crișul Repede fiind unul dintre cele mai importante evenimente dacă nu cel mai important eveniment studențesc găzduit de Universitatea din Oradea sau de instituțiile precursoare, prin prisma numărului de participanți, a reprezentativității lor (au fost reprezentați câteva sute de mii de studenți, ANOSR fiind singura federație studențească din România recunoscută la nivel european de European Students’ Union) precum și a deciziilor luate. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie în colaborare cu Asociația Studenților Farmaciști din Oradea.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.