Seara traditiilor romanesti. Prefata unei natiuni

 Scris de Vereș Daniela

           Seara de 28 noiembrie 2013 a stat sub semnul tradițiilor românești la Universitatea din Oradea, căci, în pragul sărbătorilor de iarnă, membrii cercului de sociolingvistică, toți studenți ai Facultății de Litere, îndrumați de Lect. univ. dr. Valerica Draica, au organizat un eveniment închinat obiceiurilor românești în general și celor bihorene, în particular. Auditoriul a fost de asemenea unul special, oaspeții fiind colegi de la Universitatea din Oradea, mai precis studenți străini de la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea. Au onorat cu prezența și profesorii Facultății de Litere, dar și colegi studenți din cadrul aceleiași facultăți, sala de conferințe a Bibliotecii Universității devenind un mic univers cultural.

poza_LitereSociolingvistica este acea ramură a lingvisticii care studiază relațiile apărute între limbă, cultură și societate. Deși este o disciplină relativ nouă ce a apărut în a doua jumătate a secolului al XX-lea, sociolingvistica operează cu concepte-cheie ce stau la baza unui popor, graiul, tradițiile și individul sunt fundația obligatorie pe care se formează și evoluează o națiune. Pentru a-i ajuta pe colegii noștri străini să înțeleagă mai bine ceea ce definește poporul român și județul în care studiază, membrii cercului de sociolingvistică, coordonați de Lect. univ. dr. Valerica Draica, au pregătit prezentări despre aspectele fundamentale ce definesc poporul român. Astfel, timp de aproximativ două ore, colegii străini au făcut o „călătorie” prin istoria, gastronomia și vestimentația tradițional românească. Din periplu nu puteau lipsi „popasurile” muzicale reprezentate de cântece patriotice și colinde.

            Dacă ar fi ca manifestarea să îmbrace straiele metaforei, cu siguranță evenimentul ar putea fi descris ca o piesă ruptă din teatrul antic. Prologul nu putea să fie altceva decât imnul național al României deoarece nimic nu poate fi mai potrivit în incipitul unui eveniment ce gravitează în jurul tradiționalului și specificului național. Strofele noastre au fost reprezentate de prezentările ce au surprins elementele tradiționale centrale. Astfel, invitații au făcut o incursiune în timp cu ajutorul unei prezentări despre istoria românilor ce a trecut în revistă repere fundamentale începând cu preistoria și terminând cu epoca contemporană. Colegii noștri au fost atrași în special de legenda contelui Dracula și de dezambiguizarea acesteia prin raportare la realitatea istorică. A urmat o prezentare focalizată pe însemnătatea zilei de 1 Decembrie. Maniera aleasă pentru a prezenta cât mai precis realitatea istorică a fost inedită, faptele fiind relatate ca o poveste, lucru ce a trezit entuziasmul oaspeților. În continuare colegii noștri au cunoscut, tot prin intermediul unei prezentări elaborate de membri ai cercului, semnificația și tradițiile ce însoțesc cele mai importante sărbători ale poporului nostru: Crăciunul și Paștele. Apoi, prezentarea despre portul popular a fost cheia ce a dezlegat misterul ținutelor inedite purtate de toți membrii cercului implicați în activitate. Sarea și piperul serii au fost, fără dubii, prezentările despre preparatele culinare ce definesc gastronomia românească, iar imaginile cu delicioasele bucate au „condimentat” seara. Corul, dar și solo-urile, au delectat invitații cu intervențiile muzicale organizate ca intermezzouri pentru prezentările cu caracter informativ. În loc de epilog, oaspeții au fost invitați la cantina Universității pentru a gusta din preparatele tradiționale prezentate anterior.

            La final s-a lăsat cu aplauze, semn că oaspeții au fost încântați. Organizatorii, membrii cercului de sociolingvistică, au fost și ei încântați de receptivitatea studenților străini, de faptul că așteptările lor de la acest program au fost îndeplinite, că munca depusă pentru pregătirea evenimentului a avut un ecou pozitiv și au conchis că astfel de evenimente ar trebui organizate mai des pentru că ajută la adaptarea tinerilor studenți străini la un context socio-cultural diferit decât cel în care s-au născut și crescut, dar și la înțelegerea noului context.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.