Noi negocieri intre studenti si Ministerul Educatiei

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-a întâlnit în cursul zilei de ieri, 20 noiembrie, cu ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, în vederea reluării negocierilor privind bugetul care va fi alocat pentru educație în 2014. Față de cele discutate anterior, la solicitarea ANOSR.

ANOSR1În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre perspectivele de creștere considerabilă a bugetului alocat educației pentru anul 2014, Ministrul delegat neputându-și asuma procentul de 6% cerut de studenți și regăsit în Legea Educației Naționale. Totodată, ministrul delegat a anunțat că va exista un document încheiat între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Finanțelor în care se vor trasa linii strategice cu privire la finanțarea educației pentru următorii ani, însă a evitat să ofere asigurări că procentul de 6% din PIB pentru educație va fi alocat în următorii ani. 

ANOSR a organizat miercuri, 13 noiembrie, proteste care au scos în stradă aproximativ 10.000 de studenți în întreaga țară, acesta fiind cel mai mare protest studențesc din ultimii 10 ani. Ca urmare a acțiunilor ANOSR, guvernul a anunțat joi o creștere cu 10% a subvenției cămine – cantine, rezolvând parțial una din revendicările studenților. Guvernul a anunțat și creșterea salariilor profesorilor debutanți cu 10%, pentru care ANOSR militează din 2012, și va plăti de asemenea în 2014 sumele datorate de universități profesorilor, ca urmare a pierderii în instanță a proceselor survenite în urma tăierilor salariale din 2010, evitând situația în care aceste sume ar fi trebuit plătite de universități din alte venituri, inclusiv creșteri ale taxelor plătite de studenți. Bugetul alocat educației crește cu 9.5% însă rămâne ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% și mult sub solicitarea studenților, elevilor, sindicatelor, părinților și rectorilor, de 6% din PIB.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.