Din cauza lipsei de spațiu acute din campusul Universității din Oradea și în ciuda diligențelor întreprinse de doamna Prorector. conf. univ. dr. Simona Trip, Prorector responsabil cu managementul serviciilor studențești și sociale, sediul Studentocrația, ziarul studențesc online și cel al Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie a devenit același, și-anume cel al redacției Studentocrația. Acest ziar online studențesc, pe lângă faptul că reprezintă un bun al Universității din Oradea și este inclus în Planul operațional al acesteia an de an, reprezintă în realitate un portal care înlocuiește în mare măsură sarcinile administrative ale Universității de a răspândi informații publice și de interes în rândul studenților orădeni. Faptul că studenții au preluat această misiune, nu ușoară, reprezintă un motiv pentru care merită măcar un sediu. Acesta a fost dotat cu mai multe calculatoare, de-altminteri necesare desfășurării bunei activități a unei redacții.
Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie, cea mai veche asociație studențească în activitate din cadrul Universității din Oradea și care la anul va împlini frumoasa vârstă de 20 de ani reprezintă un vârf de lance în ceea ce privește atât activitatea științifică cât și cea de reprezentare a studenților orădeni. Astfel, dintre publicațiile științifice studențești orădene, două dintre acestea sunt sub oblăduirea studenților din această asociație, enumerând aici Buletinul Cercului de Ideologii Politice și Mentalități sau Gaudeamus. Alma Mater Crisiensis.
Mai mult decât atât, Asociația a organizat cea mai importantă sesiune de comunicări științifice studențești din cadrul universității orădene din acest an, mai mult de 50 de studenți din opt centre universitare alăturându-se colegilor orădeni pentru a-și susține lucrările. Sesiunea studențească de comunicări științifice „Știință. Cultură. Civilziație” este cea mai galonată de acest fel din cadrul Universității. În ultimul an și nu numai, proiecte precum Balul Fulgilor de Nea, Student pentru Student, Oradea Summer University au fost coordonate într-o mai mică sau mai mare măsură de aceeași asociație.
La momentul frumoasei aniversări de 50 de ani de învățământ superior continuu orădean, am fost singurii care am considerat necesar să marcăm această bornă istorică cu ceva concret. Asociația „Gheorghe Șincai” a studenţilor în Istorie a editat probabil lucrarea cea mai exhaustivă cu privire la istoricul Universității. Mulțumirea? Ne lăsați fără sediul în care am pus la cale această lucrare. Vă aruncați la gunoi tocmai oamenii care au prețuit și au reprezentat, măcar cu demnitate, imaginea Universității.
Totuși, Directorul General Administrativ, prof. univ. dr. Mircea Gordan consideră că activitatea noastră este un „rahat pe băț”, motiv pentru care nu merităm să păstrăm sediul, acesta fiind mult mai important pentru a deservi chioșcul de abonamente al OTL. Același distins cadru didactic considera că în cadrul Universității de Vară pentru Elevi, consumul a două-trei ore, timp de cinci zile a curentului electric din Aula Magna a Universității din Oradea reprezintă o risipă, acuzându-ne că suntem iresponsabili.
Vă transmitem dumneavoastră și tuturor cadrelor didactice care consideră activitatea celor două organisme ca fiind un „rahat pe băț” că în scurt timp veți ajunge să predați biletelor de tramvai sau abonamentelor, manifestând o asemenea atitudine vulgară de-a dreptul. Recunoaștem, poate conform unor opinii suntem în plus. Rolul nostru ar fi doar să semnăm anumite contracte de studiu și să plătim taxa, ca să vă îndestulați buzunarele?
Faptul că nutrim respect pentru o serie de reprezentanți ai Universității ne-a determinat să avem o atitudine mai blândă și să înțelegem perioada mai dificilă prin care aceasta trece. Conform reglementărilor din Spațiul European al Învățământului Superior suntem parteneri egali în procesul educațional. Cunoașteți acest aspect? Cunoaște existența Comunicatelor ministeriale cu privire la Procesul Bologna, despre care omologul dumneavoastră de la Universitatea de Vest din Timișoara nu numai că părea interesat, dar a și explicat mai multe probleme ce țin de sistemul universitar, printre care și cele cu care vă loviți și dumneavoastră?
E o chestiune de respect față de profesia originară, cea de dascăl, de care v-ați îndepăratat atât dumneavoastră cât și alți profesori aflați în funcții de conducere. Nu uitați, dumneavoastră ocupați un post pentru că existăm noi, studenții! Iar noi, chiar dacă părem mai „molcomi”, avem un cuget și o simțire! Să nu uităm nici de rațiune!
În cazul de față suntem parte a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, cei prin intermediul cărora am reuși și noi să deschidem ochii și să vedem cum funcționează un mecanism complex precum o universitate. Dorim să organizăm Adunarea Generală a ANOSR în primăvară la Oradea, să vină în orașul nostru sute de reprezentanți din zeci de centre universitare. Teoretic, conform spuselor conducerii Universității din Oradea ocupăm un loc de prestigiu. Se poate realiza un asemenea eveniment în condițiile în care nu avem nici măcar un sediu? Noi spunem că NU! Dar e mai important pentru conducerea Universității ca reprezentanții Regiei de autonome de transport în comun să stea la căldurică decât să se organizeze evenimente de amploare sau să se redacteze reviste științifice.
Apelăm la toți cei care sunt în măsură să tragă un semnal de alarmă, la presă, la colegii noștri din Convenția Organizațiilor Studedențești din Universitatea din Oradea, la colegii studenți senatori, la colegii din Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, să nu ne lăsați activitatea depusă călcată în picioare și batjocorită inutil. Nu uitați domnule Mircea Gordan, am realizat toate acestea cu nici 5% din cât câștigă familia dumneavoastră într-un an ca și salariați ai Universității din Oradea. Poate acest aspect vă pune pe gânduri…
Semnat de către (lista semnatarilor este deschisă):
- Olah Roland, preşedinte interimar Asociația „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie/Director Studentocraţia
- Ştefan-Marius Deaconu, comisar educaţional ANOSR
- Ionuţ Coman, reprezentantul studenţilor în Consiliul Facultăţii de Prorecţia Mediului, Universitatea din Oradea
- Mihai Dragoș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România
- Mihai Răzvan Dobai, comisar Implementare proiecte ANOSR
- Sergiu Adrian Maier, președinte Asociația Studenților la Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București
- Silvian Emanuel Man, președinte Liga Ștudenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
- Bogdan Vițelariu, președinte Asociația Studenților din Universitatea Suceava
- Vlad Cherecheş, preşedinte Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara
Sunt alaturi de voi mai ales cand unii se lafaie in birouri mai mult decat spatioase. Un dascal fara studenti este doar un om, iar ce faceti voi pentru studenti este remarcabil. Scoala de vara a fost un exemplu elocvent … poate a avut mai multi participanti decat jumatate din programele de studii din universitate.
ApreciazăApreciază
Faceti-i de rahat pe nenorociti! Merita sa le fie rusine, datorita voua au ei salarii de miliarde, si va tin pe voi la c-r, ca niste porci ce sunt. Nu va lasati abuzati, nu va lasati mintiti si nedreptatiti, raspundeti cu lovituri grele de plumb pe obrajii lor plini de nesimtire! In caz de ceva tarati-i prin tribunale ci cereti-le daune grase. Semnat, un absolvent de 2 facultati la Universitatea Bucuresti, ce a primit refacere la o materie alaturi de 4 colegi pe motivul real ca proful de seminar a falsificat notele la examenul partial, punand la 12 persoane aceeasi nota din burta (el a venit la curs doar de 5 ori intr-un semestru). Reclamand la decan si la rector, profesorul m-a acuzat in sedinta publica a Senatului ca am vrut sa-l mituiesc, si m-a propus pentru exmatriculare. Ulterior rectorul a musamalizat cazul, profesorului i-a fost data alta materie sa predea, noi am pierdut caminul pe anul IV si am platit milioane pe refacere, pe care am luat-o ulterior cu nota 10! La Licenta am luat 7.49 media finala, dupa 4 ani cu zeci de premii la concursurile nationale si medii peste 9.80. Deduceti si voi ….
ApreciazăApreciază
Bravo prieteni! Nimeni nu o să vă ia în seamă dacă închideţi ochii la ce se întâmplă la voi în ogradă. Critica e utilă pentru că este constructivă şi îi face pe unii să mai mişte câte ceva.
ApreciazăApreciază
Eu tot nu inteleg ce mai cauta Gordan in conducerea universitatii… toata lumea este nemultumita de manevrele pe care le face si totusi cei care au dreptul sa il dea afara nu o fac… eu cred ca spagile pe care le face Gordan se impart la toti cei care conduc universitatea… pacat ca stricaciunile gen Gordan strica imaginea pe care studentii si unii profesori se straduiesc sa o faca universitatii! JOS GORDAN!!!!
ApreciazăApreciază
fssssss… 🙂
ApreciazăApreciază