Decernarea titlului de D. H. C. al Universitatii din Oradea profesorului Lorenzo Renzi

Lorenzo RenziPropunerea Facultăţii de Litere aprobată în şedinţa Senatului Universităţii din Oradea de a-i conferi domnului Profesor Lorenzo Renzi de la Università degli Studi di Padova înaltul titlul „Doctor Honoris Causa” a avut în vedere contribuţiile ştiinţifice şi profesionale de excepţie, înaltul prestigiu profesional, precum şi relaţiile speciale ale Domniei Sale cu instituţia de învăţământ superior din Crişana.

Profesorul Lorenzo Renzi este un inovator profund al studiilor de lingvistică și de gramatică italiană, atât pe versantul limbii vechi cât și pe cel al italienii contemporane, un filolog romanic de înaltă performanță, specialist al literaturilor neolatine medievale, un autor strălucit în domeniul poeticii textului literar și, nu în ultimul rând, un românist de excepție, iubitor și cunoscător rafinat al limbii și literaturii române. 

Preocupările științifice ale profesorului Lorenzo Renzi îmbrățișează o paletă foarte largă de aspecte ale filologiei romanice, ale lingvisticii istorice și sincronice, ale poeticii, ale românisticii. În domeniul lingvisticii, Lorenzo Renzi a realizat două opere monumentale precum Grande Grammatica italiana di consultazione, a cura di Lorenzo Renzi, Giampaolo Salvi e Anna Cardinaletti, Bologna, Il Mulino, 1988-1995 (trei mari volume, de peste 2000 de pagini, având o nouă ediție în anul 2001) și Grammatica dell’italiano antico, a cura di Giampaolo Salvi e Lorenzo Renzi.

Pentru opera sa ştiinţifică şi pentru impactul său cultural fecund, patru dintre cele mai importante Universități din România au acordat profesorului Renzi titlul de Doctor Honoris Causa, și anume: Universitatea din București, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara. De asemenea, Catedra de “Limbi Moderne şi Comunicare în afaceri”  a Universității “Babeş-Bolyai” din Cluj i-a intitulat propriul centru de studii lexicografice (Cercul de Lexicografie “Lorenzo Renzi”). Iar în 2003, Președintele României i-a conferit, prin decret, Ordinul naţional pentru merit “Steaua României” în grad de „Mare Ofițer”.

Laudatio, rostit de către prof. univ. dr. Sorin Șipoș poate fi citit aici.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.