„O a doua Zi Naţională”
Scris de Cristian Culiciu, anul III, Istorie
Aşa a supranumit istoricul Viorel Faur această sărbătorească zi de 20 aprilie. A fost un nou moment în care generaţiile prezentului şi-au manifestat respectul faţă de cele ale trecutului, mai ales că vorbim de o generaţie de ostaşi şi conducători de oaste, oameni politici şi alţi mari români care au făcut tot posibilul ca ziua de Paşte a anului 1919, 20 aprilie, să devină o zi dedicată lor, eroilor neamului: eliberarea Oradiei de către Armata Română, de sub regimul de teroare a lui Bela Kun.
Marea bucurie făcută de armata română orădenilor atunci a fost cinstită azi printr-o sumedenie de manifestări. Programul lor, mai larg parcă ca niciodată, a început la Primărie şi s-a încheiat pe pietonală, în aplauzele celor prezenţi. Concret, asistenţa a putut audia un nou discurs profund patriotic şi oarecum mobilizator al prof. univ. dr. Viorel Faur, istoric de frunte al cetăţii. În urma evocării momentului mai sus amintit, cu completarea primarului Ilie Bolojan, o fermă şi însufleţitoare concluzie a fost trasă: Oradea are, pe lângă Ziua Naţională, două date foarte importante, ceea ce înseamnă mult pentru noi azi. E vorba de 20 aprilie şi 12 octombrie, a doua fiind şi Ziua Oraşului. De asemenea, pentru anii 1918-1919, dar şi cei de după, avem trei personalităţi pe care suntem obligaţi să-i cinstim: Traian Moşoiu, Aurel Lazăr şi ep. Roman Ciorogariu. Primul dintre aceştia a fost evocat azi. Un strănepot al acestuia a ţinut să fie prezent azi la Oradea pentru a-i cinsti memoria, atât verbal, cât şi printr-o lansare de carte.
După Te Deumul oficiat la biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Piaţa Unirii, fanfara, cu asistenţa în urma sa, s-a deplasat spre locul-simbol al acestei zile – bustul generalului Traian Moşoiu. Din programul ţinut acolo amintesc alocuţiunile oficiale, micul spectacol folcloristic, dar şi cele câteva cântece patriotice interpretate de mereu prezentul cor „Traian Moşoiu”. Înaintea depunerilor de coroane, cei prezenţi au avut şansa de a privi un mic moment teatral, de reconstituire a faptelor petrecute la 20 aprilie 1919. În acest sens, actorii teatrului orădean au fost secondaţi de un grup de soldaţi îmbrăcaţi în uniforme de epocă, veniţi tocmai de la Bucureşti pentru a fi cu noi azi. Aceştia fac parte din Asociaţia Tradiţia Militară şi au oferit, suplimentar, şi o lecţie deschisă pe pietonală, la statuia dr. Aurel Lazăr, despre disciplina militară şi uniformele şi armamentul folosit de Armata Română în timpul primului război mondial.
Opinia ta conteaza!