Scris de Claudia Delczeg
Laureaţii Galei Multiplicatorilor de Valori Europene, ediţia a IV-a, 2012, au fost omagiaţi ieri seara la Cluj, pentru proiectele lor – cele mai bune din Transilvania de Nord!
Un număr de 42 de proiecte, dintre cele 116 care s-au înscris în competiţia Galei, au câştigat diplome şi trofee. A fost cel mai mare număr de proiecte înscrise şi cea mai acerbă competiţie datorată calităţii ridicate a aplicaţiilor, din cele patru ediţii de până acum.
Proiectele au provenit din toate cele şase judeţe ale regiunii, iar finanţarea lor a fost obţinută în cadrul unor programe diverse, de la Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Mediu până la Programul Operaţional Competitivitate sau granturi de la bugetul naţional. Unele dintre proiecte au fost implementate chiar fără finanţare, doar din contribuţiile voluntarilor.
Proiectul depus de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării are ca obiectiv general cunoaşterea realităţilor determinate de aderarea României la UE şi de poziţia acesteia ca stat membru prin: vizitarea parcurilor industriale din regiune sau a construcţiilor care au fost realizate cu finanţare europeană; întâlniri cu membrii echipelor de proiecte care s-au derulat în regiune, precum şi cu funcţionarii publici care gestionează, pentru autorităţile publice, finanţările europene; întâlnirea cu reprezentanţii ADR Transilvania de Nord la sediul central din Cluj-Napoca şi din Rădaia, precum şi cu şefii de birouri judeţene ai agenţiei; vizitarea obiectivelor finanţate prin fonduri europene care au impact asupra dezvoltării socio-economice la nivelul colectivităţilor locale şi judeţene.
„Declararea acestui proiect ca unul dintre cele mai inovative proiecte din Transilvania de Nord şi unic în mediul academic (pe ceea ce înseamnă multiplicarea valorilor europene) nu este întâmplătoare. Acest mod de învăţare creativă a determinat un impact major în rândul studenţilor participanţi, concretizat într-o mult mai pertinentă înţelegere a ceea ce înseamnă instrument financiar european, traseul de parcurs de la scrierea unui proiect la aprobarea şi câştigarea lui, până la buna implementare a acestuia. Un alt aspect foarte important al aplicaţiei este dezvoltarea relaţiilor interpersonale între membrii participanţilor la această acţiune. Nu este lipsit de importanţă şi faptul că prin proiectul realizat de către noi, studenţii vizitează toată Regiunea de dezvoltare Transilvania de Nord.”, precizează coordonatorul proiectului, lect. univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu.
Categoriile din concurs au fost: Solidaritate, Educaţie, Mediu, Competitivitate, Cultură, Inovare, Multiplicatorul Anului. Pentru înscrierea în competiţie a fost necesară completarea unui formular care să scoată în evidenţă impactul şi realizările proiectului, iar juriul a fost format din experţi ai Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.
Opinia ta conteaza!