Ziua Armatei constituie încă unul din numeroasele momente în care celebrăm fapte de vitejie şi memoria înaintaşilor, le aducem un omagiu şi spunem o rugăciune spre amintirea celor ce au făurit glorioasa istorie a românilor. Eroii de pe câmpul de luptă au fost sărbătoriţi în această zi în întrega ţară, inclusiv la Oradea, în cadrul unei manifestări la statuia Ostaşului Necunoscut din Piaţa 1 Decembrie şi organizată de Primăria municipiului, Prefectura Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor.
După cum a arătat, în cadrul unui discurs, comandantul Garnizoanei orădene Grigore Morar, noi nu am avut o Zi a Armatei în perioada de dinaintea celui de-al doilea război mondial, ci doar după, respectiv din 1951, când a fost sărbătorită la 1 octombrie. Abia din 1959 data a fost schimbată în 25 octombrie. Această zi are o importantă semnificaţie pentru români, căci la această dată, în 1944, a fost eliberat ultimul petic de pământ românesc de sub ocupaţie horthystă,în cadrul războiului antihitlerist în care România s-a angajat la 23 August 1944. E vorba de zona Careiului. Practic, cinstind Ziua Armatei Române, poporul îşi cinsteşte eroii care au luptat în 1877-1878 pentru ca România să fie o ţară independentă, dar şi în 1917, cînd Moldova a fost apărată eroic în faţa presiunii alianţei Puterilor Centrale. La fel, militarilor români le datorăm existenţa noastră, a orădenilor, a crişănenilor, transilvănenilor, bănăţenilor, maramureşenilor, în cadrul României, după eliberarea, cu ajutor sovietic, din 1944. Acestea sunt doar câteva exemple din istoria modernă şi contemporană a românilor, însă onoarea celor ce şi-au vărsat sângele pentru acest popor este veche precum însuşi poporul. Ţinându-se cont de acest ultim exemplu, acelaşi Grigore Morar a conchis: „el va aminti generaţiilor viitoare sacrificiile armatei în războiul antihitlerist” astfel că „Ziua Armatei este legată efectiv şi afectiv de Transilvania”.
Cuvântarea comandantului garnizoanei a fost urmată de o alta, a prof. univ. dr. Mihai Drecin de la Departamentul de Istorie a Universităţii din Oradea. În mod justificat, acesta a subliniat că armata, alături de biserică, sunt instituţiile în care românii au cea mai multă încredere, indiferent de felul în care ţara este guvernată. A arătat încă din introducere că la început, şi chiar până în secolul trecut, eroii câmpului de luptă au fost ţăranii, amintitul război de independenţă fiind câştigat cu aportul lor. În aceeaşi notă de respect faţă de trecut, Mihai Drecin a arătat rolul Transilvaniei, aceasta fiind „nucleul, trupul statului nostru”.
Un moment cu adevărat emoţionant a fost decorarea unui veteran de război, col. (r.) Tudor Marinescu, despre care am aflat că a luptat pe ambele fronturi, de est şi de vest, în cadrul celui de-al doilea război mondial.
După ceremonia depunerii de coroane, corul „Traian Moşoiu” a intonat câteva cântece patriotice.
De amintit că tot astăzi Regele Mihai I a împlinit venerabila vârstă de 91 de ani. Cele două semnificaţii ale zilei sunt strict legate, Mihai I fiind rege în funţie în anii desfăşurării operaţiunilor militare ce ne-au oferit, iată, această Zi a Armatei.
La mulţi ani, Majestate ! La mulţi ani, militari români !
Opinia ta conteaza!