Olanda mai mult decat lalele si mori de vant

Alex Rad

Studenții de la Științe Politice și Jurnalism, au avut ocazia să descopere Olanda, altfel decât o cunoșteau. O adevărată lecție de istorie batavă a fost predată de către profesorul Kat Frits, de 33 de ani profesor la Universitatea din Utrecht.

Peste 30 de studenți și profesori au asistat joi, 4 octombrie, la conferința susținută de către profesorul olandez, acesta prezentând istoria Olandei  încă de la începuturi, de când se aflau sub stăpânirea imperiului roman.

Încă de pe vremea romanilor, teritoriul olandez ne este prezentat precum unul extreme de important. Charles cel Mare ne este prezentat drept unul dintre cei mai puternici conducători ai imperiului roman.

Trecând peste ani, ne sunt prezentați câțiva dintre eroii olandezi. Profesorul ni-l indică cu mândrie pe William The Silent, cel care a condus răscoala olandeză împotriva armatei spaniole în fruntea căreia se afla Philip al II-lea. Olanda câștigându-și independența în 1648, în urma acelei răscoale.

Tot cu mândrie este amintit şi Hugo Grotius, un jurist care a fondat teoria dreptului natural, eliberând astfel dreptul de sub tutela teologiei. Despre Hugo Grotius profesorul povestește ușor amuzat, amintindu-și cum acesta a reușit să scape din închisoare ascuns într-un cufăr pentru haine.

Nota de seriozitate revine însă atunci când ne este prezentat primul rege al Olandei: Napoleon Bonaparte.  După o perioade lungă de dominație a francezilor, la începutul secolului al XIX-lea Napoleon e înfrânt, iar William I devine primul rege cu adevărat olandez.

Cele două Războaie Mondiale ne sunt prezentate rapid, semn că nu au fost de bun augur pentru batavi. Primul, deși olandezii au fost neutrii a avut urmări majore asupra vieții de zi cu zi. Olanda avea să fie lovită puternic de criza financiară din anii 1930. Al II-lea Război Mondial lovește din plin evreii din Olanda, Ana Frank fiind cea mai cunoscută victimă a acelui război. Tot în urma celui de-al Doilea Război Mondial, Olanda pierde si Indonezia, teritoriu care până atunci îl avea sub stăpânire.

Finalul conferinței este dedicat artei și comerțului. Cele două motive de mândrie ale profesorului Kat Frits.

Erasmus, Van Gogh, Rembrandt, sunt amintiți rând pe rând. Fără vreo prezentare amănunțită. Doar cu un zâmbet larg și cu o frază plină de mândrie : „ Știți cine e, nu? ”

Despre comerțul olandez, profesorul ne amintește în câteva rânduri că Olanda este cel mai important stat cu deschidere la mare din lume, făcând ușor traficul maritime între toate continentele.

Pe lângă cei prezenți, a asistat la conferință și Președintele Senatului Universității, domnul Sorin Curilă, care s-a declarat mulțumit de faptul că în cadrul Universității au loc din ce în ce mai multe conferințe ținute de profesori străini.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Comments

  1. Domnule Alex Rad, fie el, subiectul, chiar si multiplu … nu se separa de predicat prin virgula!!!

    Apreciază

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.