Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită la Oradea

Scris de Cristian Culiciu, anul II, Istorie

Astăzi întreaga ţară a sărbătorit un simbol al neamului românesc: steagul tricolor.

  Precum în alte oraşe, în urbea de pe Crişul Repede a avut loc o ceremonie dedicată acestei zile. Ea a început la ora 9 şi jumătate la Biserica cu Lună, cu slujba de sfinţire a drapelului, la care a participat episcopul de Oradea şi Bihor, Sofronie Drincec, dar şi oficialităţi locale. De la biserică, drapelul a fost purtat spre platoul din faţa primăriei, unde s-a desfăşurat cea de-a doua parte a manifestărilor.

Ele s-au desfăşurat cu începere de la ora 10 pe fondul sonor al Marşului lui Iancu de la primărie.

Acolo, în prezenţa a numeroşi orădeni, militari şi jandarmi, prefectul judeţului, Claudiu Pop, a rostit câteva cuvinte, marcând importanţa momentului: „cu tricolorul ne îmbrăcăm eroii”. Prefectul şi-a încheiat discursul urând „la mulţi ani fiecăruia, la mulţi ani tricolorului românesc”.

Despre semnificaţia drapelului şi despre istoricul său a vorbit în continuare dl. col. (rez) Constantin Moşincat. În mica sa retrospectivă a plecat de la cele dintâi astfel de însemne folosite în actualul spaţiu românesc, anume stindardul dacic, a trecut apoi la prezentarea celor folosite în timpul lui Ştefan cel Mare, apoi la steagul din perioada lui Mihai Viteazul: alb, cu un corb stând pe o ramură. Tricolorul modern a fost realizat de Alexandru Ghica în 1834, cele trei culori – roşu, galben şi albastru – fiind dispuse pe orizontală. Revoluţia paşoptistă a modificat aşezarea lor, ele apărând pe verticală. Cu micile modificări datorate aşezării stemelor României în centrul său, drapelul românesc a rămas aproape neschimbat de atunci. Au fost citate câteva cuvinte memorabile ale lui Alexandru Ioan Cuza: „steagul este România (…) steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, e istoria României”.

Următorul moment, mult aşteptat, a fost înălţarea steagului pe catarg, după binecuvântarea sa şi după sărutarea sa de către oficialităţile prezente, timp în care a fost intonat imnul naţional.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.