Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită la Oradea

Scris de Cristian Culiciu, anul II, Istorie

Astăzi întreaga ţară a sărbătorit un simbol al neamului românesc: steagul tricolor.

  Precum în alte oraşe, în urbea de pe Crişul Repede a avut loc o ceremonie dedicată acestei zile. Ea a început la ora 9 şi jumătate la Biserica cu Lună, cu slujba de sfinţire a drapelului, la care a participat episcopul de Oradea şi Bihor, Sofronie Drincec, dar şi oficialităţi locale. De la biserică, drapelul a fost purtat spre platoul din faţa primăriei, unde s-a desfăşurat cea de-a doua parte a manifestărilor.

Ele s-au desfăşurat cu începere de la ora 10 pe fondul sonor al Marşului lui Iancu de la primărie.

Acolo, în prezenţa a numeroşi orădeni, militari şi jandarmi, prefectul judeţului, Claudiu Pop, a rostit câteva cuvinte, marcând importanţa momentului: „cu tricolorul ne îmbrăcăm eroii”. Prefectul şi-a încheiat discursul urând „la mulţi ani fiecăruia, la mulţi ani tricolorului românesc”.

Despre semnificaţia drapelului şi despre istoricul său a vorbit în continuare dl. col. (rez) Constantin Moşincat. În mica sa retrospectivă a plecat de la cele dintâi astfel de însemne folosite în actualul spaţiu românesc, anume stindardul dacic, a trecut apoi la prezentarea celor folosite în timpul lui Ştefan cel Mare, apoi la steagul din perioada lui Mihai Viteazul: alb, cu un corb stând pe o ramură. Tricolorul modern a fost realizat de Alexandru Ghica în 1834, cele trei culori – roşu, galben şi albastru – fiind dispuse pe orizontală. Revoluţia paşoptistă a modificat aşezarea lor, ele apărând pe verticală. Cu micile modificări datorate aşezării stemelor României în centrul său, drapelul românesc a rămas aproape neschimbat de atunci. Au fost citate câteva cuvinte memorabile ale lui Alexandru Ioan Cuza: „steagul este România (…) steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, e istoria României”.

Următorul moment, mult aşteptat, a fost înălţarea steagului pe catarg, după binecuvântarea sa şi după sărutarea sa de către oficialităţile prezente, timp în care a fost intonat imnul naţional.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Reclame

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.