Codul cui? Ramane de vazut!

Scris de Roland Olah

Adoptarea Codului universitar al Drepturilor şi Obligaţiilor Studenţilor emis de MECTS, modificat de reprezentanţii studenţilor din Senatul Universităţii (pe baza articolului 2, care specifică: „Senatul universitar nou-ales adoptă Codul universitar al drepturilor şi obligaţiilor studentului, la propunerea studenţilor… ” din Codul sus amintit) este în faza finală!

Pe baza principiului elaborat de celebrul Farfuridi, „… Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…” reprezentanţii noştri, fără consultarea prealabilă a celor reprezentaţi, au trecut la modificarea acestui Cod!

Să vedem ce noutăţi au fost propuse pentru a uşura viaţa studenţilor:

  1. Orarele se vor elabora doar cu participarea şi consultarea studenţilor sau a reprezentanţilor lor.
  2. Dreptul de a refuza să participe la procesul educaţional mai mult de 8 ore pe zi, reprezentând cursuri, laboratoare şi seminare, exceptând cazurile de pregătire practică. Studenţii beneficiază de pauză de masă de două ore, în intervalul orar 12-15, în funcţie de orarul fiecărei specializări/an de studiu.
  3. Planurile de învăţământ vor fi întocmite în urma consultării cu studenţii reprezentanţi aferenţi fiecărei facultăţi (din consiliile facultăţilor şi membri în senatul universitar), în urma opiniei exprimate în scris a studenţilor pe care îi reprezintă. Pentru ca propunerea să fie validă, trebuie să întrunească minim 50% din numărul studenţilor fiecărei specializări (Suntem curioşi să vedem pe reprezentanţii celor de la Protecţia Mediului cum luptă cu cei peste 1000 de studenţi pentru a stabili Planul de învăţământ, sau cei de la Ştiinţe Economice, sau Socio-Umane sau Medicină! Noi le dorim succes!).
  4. Dreptul la suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic şi acces la toate materialele didactice disponibile, în mod gratuit, în biblioteca universitară sau pe site-urile facultăţilor.
  5. Propaganda politică precum şi orice formă de discriminare individuală sau de grup sunt interzise în cadrul instituţiilor de învăţământ superior.
  6. Organizaţiile studenţeşti recunoscute la nivel universitar, publică anual în luna aprilie un raport cu privire la respectarea prezentului cod la nivelul Universităţii respective. (În cazul în care abaterea se petrece în luna mai, după publicarea raportului, problema urmează să fie soluţionată peste 11 luni? Pentru că nu mai intră în raportul pentru anul universitar curent).

Articolul următor, art.27, este  preferatul meu, prin care asociaţiile devin subordonate studenţilor din Senatul Universitar: La nivelul fiecărei universităţi, după finalizarea noului proces de alegeri pentru senatul universitar, studenţii membri în Senatul Universităţii, ca reprezentanţi aleşi prin vot direct şi secret de către toţi studenţii universităţii vor desemna prin vot direct şi secret organizaţia care va trimite delegatul pentru recunoaşterea federaţiilor naţionale studenţeşti. Totodată, ei vor desemna prin vot direct şi secret organizaţiile recunoscute la nivel universitar. Orice organizaţie nou constituită se poate adresa studenţilor senatori pentru recunoaşterea ei la nivel de universitate, aceasta realizându-se prin votul direct şi secret al acestora.

În Codul emis de MECTS nu am găsit nicio referire la acest lucru, care nu cred că este mai mult decât o încercare de supunere a asociaţiilor studenţeşti, care va rămâne la stadiul de încercare. În schimb, nu am găsit nicio referire în Codul propus spre dezbatere de doamna prorector Simona Trip, elaborat de către reprezentanţii noştri  la articolul 12, punctul 4 din Codul MECTS, conform căruia: „Un student, nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale (consiliu, senat şi consiliu de administraţie) ale universitãţii pentru mai mult de 4 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora” şi punctul 5 care afirmă că: “Organizaţiile studenţeşti legal constituite la nivel de facultate/universitate pot delega reprezentanţi de drept în aceste structuri. Numãrul reprezentanţilor delegaţi de organizaţiile studenţeşti în aceste structuri se stabileşte în baza autonomiei universitare.”

Deşi termenul de a adopta acest Cod a expirat în data de 4 iunie (60 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial), o revizuire a acestui Cod este binevenită!  Acest Cod ar trebui să vină în ajutorul studentului, să creeze facilităţi pentru STUDENȚI (baza procesului de învăţământ acedemic) şi să stabilească clar obligaţiile lui şi nu de a stabili relaţii de vasalitate în rândul studenţilor! Dar mulţi nu ştiu că marea majoritate a seniorilor erau şi vasali şi baza relaţiilor de vasalitate erau obligaţiile RECIPROCE!

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.