Vești bune pentru împătimiții de carte sau pentru amatorii pasionați de artă!

Facultatea de Construcţii şi Arhitectura din Oradea organizează vineri, 1 iunie, de la ora 16 expoziţia „Regăsirea identităţii Pasajului de la Bazar”.

            Zece proiecte şi machete ale studenţilor arhitecţi din anul I îşi propun să vină în întâmpinarea publicului larg cu tot atâtea idei de pavilion/stand de carte, în încercarea de a reda identitatea şi utilitatea unui spaţiu şi de a crea o aşa numită „stradă a cărţii”.

“Era și timpul să se gândească cineva la redeschiderea pasajului! Mi-am cumpărat multe cărți de acolo prin anii ’90… “  spune Andreea Munteanu, profesoară de engleză , dorincă să-și completeze colecţia de cărți.

Pasajul Bazarului şi strada Madach Imre, despre acestea este vorba, căci în ultima vreme primul dintre ele a fost dat uitării şi i-a fost furată identitatea de odinioară, aceea de vânzare de cărţi, aşa cum iubitorii de carte şi cultură sau simpli cetăţeni ştiau. Ca un plus al acestui demers, se vizează şi amenajarea străzii Madach Imre care, pietonalizată odată cu investiţiile viitoare, se va putea transforma într-o stradă a cărţii sau ca amplasament pentru organizarea de evenimente temporare, cum ar fi Bookfest, desfăşurându-se în prezent într-un spaţiu comercial impropriu pentru astfel de evenimente cu încărcătură culturală.

Astfel, tarabele înţesate cu cărţi vor fi redate publicului larg printr-o nouă abordare, mai dinamică, mai contemporană, îmbinând funcţiunea de bază – vânzare de cărţi – cu multiple utilizări, cum ar fi loc de şezut, spaţii de expunere pentru lucrări de artă şi altele. Se va ţine cont de caracterul încărcat de istorie al spaţiului gazdă şi de împrejurimi, astfel elementele noi construite vor avea un caracter temporar, individual şi modular, fără a afecta fizic şi vizual contextul în care sunt aşezate.

“ Chiar este necesar ca cineva să se gândească la readucerea la viaţă a unor spaţii ca Palatul Bazarului din Oradea, un spaţiu cu istorie şi personalitate care a fost dat uitării şi în ziua de azi este nefolosit. Consider că cea mai bună  variantă pentru îndeplinirea acestui scop este finanțarea proiectului studenților de la arhitectură.” – spune Sebastian Scarlat, student in anul II la arhitectură, susţinându-și colegii.

Sunteţi aşteptaţi să asistaţi la o nouă provocare, a patra dacă ar fi să ţinem evidenţa, provocare la care sunt supuşi studenţii arhitecţi din anul I şi deopotrivă orădenii şi simplii vizitatori.

Evenimentul este realizat de îndrumătorii anului I ai Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură: arhitecţii Katia Bagosi şi Hagiu Adrian

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.