Scris de Roland Olah
După cum probabil ştiţi deja, Caravana de promovare a Universităţii s-a încheiat. În următoarele rânduri aveţi ocazia să observaţi Caravana, prin ochii celor care au participat, lipsurile şi plusurile ei, impresiile cu care au rămas studenţii în urma Caravanei, recomandările pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea ei . Nu pot să nu remarc sacrificiul colegilor mei, de mai multe ori plecarea fiind la ora 5 sau 6 dimineaţa, dăruinţa, pasiunea şi entuziasmul lor. Am avut onoarea să reprezint Universitatea din Oradea, oraşul Oradea, onoarea de a cunoaşte şi de a face parte dintr-un grup de studenţi împinşi de ideile voluntariatului. Trebuie să remarc însă şi lipsa de interes a beneficiarilor direcţi, adică a cadrelor didactice şi a facultăţilor, au participat maxim 10 cadre, deci cei care au dus greul Caravanei, cei care nu au lăsat Universitatea la greu, cei care merită felicitaţi, sunt studenţii!
În continuare aveţi posibilitatea de a citi observaţiile studenţilor:
Corina Cornea:
„A fost prima mea experienţă cu Caravana Universităţii, dar cred că ar fi fundamentale câteva schimbări drastice, adică o organizare bine pusă la punct, în care să se ştie exact câte echipe participă, eventual profesorii să se implice mult mai mult, pentru că nu ar strica o doză de credibilitate proiectului; de asemenea o mai bună informare a şcolilor, multe şcoli spuneau că ne aşteptau în altă zi sau cel puţin la altă oră. Şi un plan de acţiune mai strict de la care să nu existe abateri. Poate şi sistemul de prezentare, pentru că e cam anost fără niciun filmuleţ sau videoproiector să îl convingi pe viitorul student de marea cu sarea. Părerea mea . Dar merită!”
Alexandra Türkösi:
„Eu anul acesta am participat pentru prima dată şi consider că sunt necesare schimbări majore, de exemplu: să înceapă acţiunea mai repede sau să nu mergem pe rând, adică nu o lună în oraş, următoarea lună în judeţ şi aşa mai departe, ci să stabilim mai multe echipe, iar într-o lună să şi terminăm cu acţiunea aceasta. Iar echipele să fie stabilite înainte, să înceapă acţiunea cu cel puţin o săptămână mai repede decât prima deplasare, prin întâlniri cu persoanele care vor să participe, pentru că acum nu am ştiut nicodată cine vine şi câţi reprezentanţi vin. O altă problemă a fost că unele şcoli nici măcar nu ştiau că venim şi eu m-am simţit un pic aiurea în situaţia respectivă. Şi încă ceva, studenţii să fie mai pregăţi, adică măcar la întrebări de genul: ce specializări sunt la facultatea lui sau informaţii generale, să fie capabili să răspundă.”
Oana Lavinia Achim:
„Deşi sunt novice în ceea ce priveşte organizarea şi participarea la Caravana Universităţii pot spune că am sesizat câteva nereguli. Cea mai deranjantă a fost absenţa studenţilor care au promis că se implică, dar au renunţat ulterior. Fiecare dintre noi ştim că este greu să faci faţă unor întrebări la care nu eşti pregătit să răspunzi. Consider că înainte de începerea Caravenei este bine să se facă câteva şedinţe, să se consolideze un plan solid de ”atac”. Deranjant a fost şi faptul că Universitatea doreşte să aducă cât mai mulţi studenţi, dar facultăţile nu sunt pregătite să le ofere liceenilor pliante cu oferta educaţională care să îi atragă spre specializările de care dispune Universitatea. Organizarea nu ar trebui să fie plasată pe umerii unei singure persoane, care să vină şi cu materialele, să se ocupe şi de strângerea studenţilor, care să facă absolut tot. Din câţi studenţi participă, bănuiesc că se pot ocupa de organizare minim 4. Deşi sunt multe de spus despre Caravana 2012 şi tot ce ţine despre ea, vreau să închei într-o notă optimistă şi sper că la anul se va acorda mai multă atenţie Caravanei. Ne vedem la anul în Caravană, mai buni şi mai organizaţi!”
Alexandra Puşcaş:
„O primă impresie pe care mi-a lăsat-o activitatea din cadrul Caravanei de promovare a Universității este aceea că mai ales la început mi s-a părut un pic haotică, puțin mai neorganizată, știam că trebuie să mergem, dar nu știam ce trebuie să le zicem elevilor (cel puțin la mine aşa a fost). Cum au zis mai sus și colegele de la Universitate, a fost deranjant faptul că intram în unele licee și ne loveam de afirmații ca: ”Nu știam că veniți”, ”V-am așteptat într-o altă zi” sau ”Vă așteptam la altă oră”…nu știu a cui e vina pentru aceste lucruri, dar cred și sper că pentru anul viitor vor fi remediate. De altfel, eu consider că ar fi mult mai eficient să fie măcar câte un student de la fiecare facultate, acesta e modul cel mai bun de a promova cu adevărat fiecare facultate, deoarece un student de la facultatea X nu poate să știe multe lucruri și detalii și despre facultatea Y, Z… Și încă ceva, să aibă fiecare facultate același număr de pliante, am văzut că unele aveau maxim 10-15 pliante, iar altele câte 200-300 (fără exagerare). Lăsând toate acestea la o parte, a fost o activitate drăguță și o experiență frumoasă. Sper să particip și anul viitor, dar cu unele lucruri îmbunătățite.”
Adrian Ghiurău:
„A fost o experienţă frumoasă ,am avut plăcerea să cunosc persoane deosebite, colegii de Caravană. În ce priveşte activitatea de la licee, Medicina e mulţumită , întrebările au primit răspuns, alte lucruri ce să spun, aştept acţiunile viitoare.”
Földi Mariana:
„Îmi place ideea de a face reclamă la facultăţile Universităţii, este o idee bună Caravana de promovare. Eu am fost doar o singură dată, la Arad. Nu mi-a plăcut faptul că au fost anunţaţi că venim şi aproape nimeni nu ştia nimic, doar un singur liceu. Pe viitor să fie mai organizat, să sunăm din timp şi să ne anunţăm că venim, să ştie şi liceele respective, să nu îşi facă alte planuri. Mă bucur că am avut ocazia să merg cu Caravana!”
Delia Ioana Urs:
„Caravana UO a fost ceva nou pentru mine, a fost plăcut să întâlnesc persoane noi, atât studenți, cât și liceeni. Din câte am observat eu, liceenii erau foarte pesimiști, ei nu cred că vor obține o notă de trecere la examenul de bacalaureat, iar din această cauză ei nu au avut întrebări în legătură cu facultățile, specializările acestora etc. În loc să avem un dialog cu ei, prezentarea noastră a sunat ca un monolog, ceea ce i-a cam plictisit pe elevi. Eu cred că pe viitor ar trebui să se îmbunătățească modul de organizare, atât studenții, cât și cadrele didactice să se implice mai mult și să își pregătească o „strategie” mai solidă pentru a capta interesul elevilor pentru facultățile lor.”
Felicitări studenților care s-au implicat în această caravană! E un mod de a-ți exersa discursul și abilitățile de a vorbi în public.
Însă să nu exagerăm, domnule Olah. Felul în care prezentați dumneavostră această „campanie” vă face să postați ca un adevărat martir, care a suferit enorm din această acțiune. Țin să vă aduc la cunoștință că voluntariatul înseamnă să faci un lucru fără să aștepați nimic în schimb. Când v-ați hotărât să întreprindeți această acțiune, știați la ce să vă așteptați. Așa că, vă recomand să vă cântăriți cuvintele înainte.
În ceea ce privește Universitatea, cred că v-au pus la îndemână mașini și materiale, plus că v-au dat ocazia să prezentați dumneavoastră și ceilalți studenți facultățile și nu doar să mergeți pe post de manechine lângă un cadru didactic (ceea ce s-a și întâmplat la unele licee).
Nu e loc de martiraj aici. Faci pentru că vrei și nu ca să îți ridice universitatea bust.
Iar daca acest ziar crede în constructivitatea criticii, veți publica acest comentariu, dacă nu, lumea își va da seama de seriozitatea pe care o prestați aici.
Mulțumesc.
ApreciazăApreciază
Ati scris deja 2 aticole pe tema caravanei… am citit ultimul articol in care ati facut un rezumat la tot. Nu prea intereseaza pe nimeni parerea celor care au participat. Puteati pune, de ex cum se pot inscrie studentii in caravana de anul viitor. Sau articolul asta a fost pus doar pt ca respectivii sa aiba numele pe site?
ApreciazăApreciază
Studenţii nu se înscriu, sunt trimişi de către profesori, de către cei care au fost desemnaţi să participe! La anul, trebuie doar să-l căutaţi pe profesorul desemnat, care nu „doreşte” să participe!
ApreciazăApreciază
Dl. Ioan fără de Ţară! Nu ştiu dacă aţi aflat sau nu, la fiecare Facultate a fost desemnat un cadru didactic, de către Consiliul Facultăţii, să se ocupe de Caravana, dar ei au preferat sa trimită studenţi! Cu siguranţă nu ştiţi că, noi, studenţii am hotărât să participăm doar în prima săptămână şi am fost rugaţi să participăm, pentru că, cadrele didactice „nu au fost destul de pregătiţi, nu au avut timp să se pregătească”, deşi era vorba că merg cadrele şi 3-4 studenţi care să vorbească despre viaţa studenţească şi nu despre locuri bugetate şi planuri de învăţământ! Ne-au pus la dispoziţie maşini şi materiale doar cu Universitate din Oradea! Un pliant simplu, fără prea multe informaţii! De foarte multe ori, studenţii au venit fără pliante, ce trebuia să pregătească cadru didactic desemnat! Cred că ştiu destul de bine ce înseamnă voluntariat, şi nu am cerut nimic în schimb, în afară de o diplomă de participare, dar mă întreb şi eu ce făcea cadrul didactic desemnat să participe la ora 5, când noi mergeam spre Deva? Sau la ora 9 seara, când am ajuns în oraş de la Negreşti Oaş!! Şi domnule, când vorbiţi de ” constructivitatea criticii”, măcar să vă semnaţi, pentru că altfel „constructivitatea”, se pierde în marea anonimatului…
ApreciazăApreciază
Tocmai ce vorbeam despre voluntariat: e posibil ca aceste cadre didactice sa nu dorească să plece în „caravană”. Adică, eu n-am văzut în fișa postului a niciunui profesor că este obligat să reprezinte universitatea și să facă muncă de PR pentru această instituție. Pe când, dumneavoastră, ca și coordonator de proiect, v-ați asumat această sarcină. Replicile ulterioare și plângerile, sunt de prisos.
Iar legat de critică, părerea mea e că ar trebuii să înțelegeți mesajul, indiferent de la cine vine.
P.S. Doamna Gia, uitați-vă puțin peste numele de mai sus și veți vedea cum se face selecția pentru caravana. Majoritatea sunt fete și presupun că sunt capabile, n-am motiv să mă îndoiesc de asta, dar măcar știm care e criteriul principal după care alege domnul Olah oamenii.
ApreciazăApreciază
atunci as putea participa si eu la caravana de anul viitor? As vrea sa ma implic si eu in niste activitati de voluntariat 😀
ApreciazăApreciază
Dacă nu ai ghinion să nimereşti un profesori care să respecte mandatul dat de Consiliul Facultăţii, da, poţi ! Dar se poate şi altfel, pentru că era gândit în felul următor: cadrele didactice prezintă facultăţile şi noi studenţii vorbim despre viaţa studenţească, cazarea, etc. Dar profesorii au uitat să vină… Nu scria în fişa postului, nici nu au nevoie de studenţi… se preocupă cu cercetarea… În schimb au fost cadre care s-au implicat!
ApreciazăApreciază
Şi dacă vrei să te implici, poţi să te înscrii într-o asociaţie!
ApreciazăApreciază
ca si student in anul I in ce asociatii m=as putea inscrie? Stiu doar de aiesec… dar parca nu e chiar ce vreau
ApreciazăApreciază
Da, clar.. nu conteaza in ce an esti… e si mai bine daca esti in anul I si vrei sa te implici! In afara de Aiesec sunt inca, oficial, aproximativ 15 asociatii, dar cele mai active le gasesti aici.
ApreciazăApreciază
Domnule Ioan fără de țară, în fișa postului poate că nu scrie că trebuie să reprezinte Universitatea, dar rolul Caravanei este să adune cât mai mulți studenți. Studenți ai cui? Ai noștri sigur nu.. Ai Universități, ai facultăților și implicit ai profesorilor. Articolul acesta are menirea de a clarifica plusurile și minusurile acestui proiect pentru ca în viitor să fie mai bine organizat.
Am fost acolo și am fost trimisă din Consiliul Facultăți, nu m-au trimis pentru că sunt fată ci pentru că am oarecum putere de convingere și eu la rândul meu am ales Oradea, venind de la aproximativ 500km.
Să nu ne grăbim în afirmații domnule Ioan de fără de.. cunoștiințe.
ApreciazăApreciază
Domnișoară dragă, dacă îmi permiteți, studenții nu sunt ai profesorilor, după cum spune și numele, facultatea e facultativă. Domnii profesori au salarii fixe și nu în funcție de studenți. Da, facultatea e interesată să aibă mai mulți studenți pentru că astfel primește mai mulți bani, mai mulți bani înseamnă cercetare și așa mai departe, însă Universitatea are sau ar trebuii să aibă un departament special de relații cu publicul și imagine.
Dumneavoastră v-ați implicat în această acțiune pentru că ați considerat că aveți putere de convingere și nu contest acest fapt , dar pe lângă dumneavoastră au mai fost aplicanți care n-au fost acceptați de organizatorul caravanei. Dacă citiți cu atenție celălalt comentariu postat, veți vedea că nu contest capacitățile voluntarilor. Ideea care deranjază e postura de martir pe care o adoptă unele persoane în urma muncii de voluntariat.
Legat de cadrele didactice participante la caravana, toată stima pentru munca de voluntariat depusă. Au respectul meu pentru că din timpul lor, ce l-ar fi putut petrece cu familia, au decis să plece cu proiectul domnului Olah în promovare. Felicitări lor!
Prin urmare, domnișoara Achim, vă rog să lăsați deoparte jignirile pentru că nu își au rostul.
ApreciazăApreciază
Dl. cine nu a fost acceptat? Eu nu am fost organizatorul, eu doar am coordonat activitatea pe traseu. Deci, cine nu a fost acceptat de mine? E uşor să acuzi pe cineva, fără să vă prezentaţi înainte, să ştie lumea cine sunteţi! Dacă dvs. consideraţi asta că e corect, e treaba dvs.!(Olah Roland)
ApreciazăApreciază