Zilele Muzeului Ţării Crişurilor – ediţia a XVI-a

Scris de Cristian Culiciu, anul II, Istorie

Ca în fiecare an, şi în cel în curs Muzeul Ţării Crisurilor organizează „Zilele Muzeului”. Această a XVI-a ediţie se va desfăşura în perioada 14-23 mai 2012.

Punctul central, în acelaşi timp de start al evenimentului, s-a consumat astăzi la sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii. În prezenţa cadrelor didactice ale Departamentului de Istorie, a studenţilor şi a ziariştilor, Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Românei, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu a susţinut conferinţa Brăţările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (1999-2012). Intens mediatizată în ultimii ani, tema brăţărilor dacice reintră în atenţia noastră, de această dată printr-o expoziţie a cărui vernisaj are loc în această seară. Expoziţia, care cuprinde şi o parte a brăţărilor recuperate (13 în total până acum), va fi deschisă până în data de 10 iunie, la Secţia de Artă a Muzeului, din B-dul Dacia nr. 1-3 (Palatul Baroc).

Mâine, 15 mai, Muzeul ne invită la o incursiune în viitorul apropiat al instituţiei. În Parcul Traian, pe terasa Muzeului Memorial “Ady Endre”, va avea loc o prezentare digitală a noilor săli de expoziţie din clădirea de pe strada Armatei Române. Pe lângă asta, la Complexul Muzeal va avea loc o lansare de carte şi anuare apărute la Editura Muzeului Ţării Crişurilor, iar mai spre seară, la Catedrala Romano-Catolică de lângă Muzeu va avea loc un concert de muzică simfonică susţinut de studenţi şi profesori ai Departamentului de Muzică. Un astfel de concert va avea loc şi în ziua următoare, 16 mai, dar la Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae de pe strada Iuliu Maniu, tot în jurul orelor 19, ca în ziua precedentă.

Nu a fost lăsată pe dinafară nici arta imaginilor. În 16 şi 17 mai vor avea loc conferinţe despre imaginile statice şi cele în mişcare sub genericul Video Art Event şi Revoluţia imaginilor şi provocarea societăţii contemporane.

18 mai este Ziua Mondială a Muzeelor. Cu această ocazie, Secţia de Artă a Muzeului va găzdui expoziţia „Doi pictori veneţieni la Oradea: Marcello şi Paolo Leoncini”. Concertul din sala de onoare a instituţiei va fi urmat de mult aşteptata Noapte a muzeelor din Europa. Asta înseamnă intrare liberă nu doar la Muzeul Ţării Crişurilor, ci şi la celelalte instituţii similare din oraş: Muzeul Memorial “Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial “Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial “Ady Endre”, care vor oferi spre vizitare o serie variată de expoziţii, de la brăţări dacice şi instrumente muzicale (Muzeul Ţării Crişurilor) până la port popular (Muzeul Memorial “Aurel Lazăr”).

Zilele de 21, respectiv 23 ale lunii, aduc în atenţia orădenilor expoziţiile Pavilionul de Bellearte (la Facultatea de Arte) şi INSTART 1 – la Muzeul Memorial “Aurel Lazăr”.

Orădenii şi nu numai sunt aşteptaţi în aceste zile să-şi ia porţia de cultură, indispensabilă omului care preţuieşte trecutul şi tot ceea ce ţine de el.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.