Scris de Alexandra Turkosi, anul II, P.I.P.P., Socio-Umane
Nu demult au fost emise de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sporturilor anumite schimbări referitoare la Codul Drepturilor și Obligațiilor studenților. Acest nou cod aduce schimbări importante în viața academică a studenților. Pentru a adoptarea noului cod, Senatul Universitar are la dispoziție 60 de zile de la publicarea lui în monitorul oficial (4 aprilie 2012). Noul cod însărcinează asociațiile cu noi drepturi de control, asociațiile fiind partenere, un garant al respectării acestui cod, al drepturilor studenților.
În continuare vom enumera articolele cele mai importante, noutățile aduse de Cod:
– asociațiile studențești trebuie să realizeze anual un raport privind respectarea noului Cod în universitatea în care își desfășoară activitatea, un raport care privește respectarea Codului. Acest raport trebuie publicat pe site-ul universității, iar în cazul apărării unor deficiențe,universitatea respectivă e obligată să le soluționeze.
– studenții au drept la un suport de curs, de cel puţin 5 pagini, gratuit
– au dreptul de a beneficia de un „Ghid al Studentului” cu informații privind: drepturile și obligațiile lui, discipline din planul de învățământ, servicile puse la dispoziție de universitate, cautumul taxelor, baza materială a universității
– dreptul de a beneficia de servicii de informare, consilieri acedemice, psihologice
– dreptul de a recunoaște practica individuală, după evaluarea ei, în conformitate cu programul de studiu
– dreptul de a refuza participarea la procesul educațional mai mult de 8 ore pe zi
– dreptul de a fi informați și consultați de reprezentanții studenților
– un student nu poate avea calitatea de reprezentant în foruri decizionale mai mult de 4 ani acumulați, indiferent de numărul mandatelor
– studenții sunt încurajați să participe la acțiuni de voluntariat, pentru care sunt recompensați cu un număr de credite, în conformitate cu legea nr. 1/2011, art. 205, alin. 3 (face trimitere către Carta universității şi de acolo la Regulamentul privind activitatea profesională a studenților, unde nu scrie nimic despre acest drept al studenţilor)
– studenții pot beneficia de împrumuturi prin Agenția de Credite și Burse pentru Studenți
– organizațiile studenţești legal constituite își desemnează reprezentanți de drept în forurile decizionale
Deasemenea, cum am menționat mai sus, au fost aprobate și obligații, care trebuie respectate de studenți. Voi prezenta câteva dintre ele:
– studenții au obligația de a respecta toate sarcinile care le revin potrivit planului de învățământ
– studenții au obligația de a respecta Carta, regulamentele și deciziile universității în cadrul căreia studiază
– au obligația de a nu folosi limbaj și comportament neadecvat
– au obligația de a elabora și susține lucrări de evaluare la nivel de disciplină și lucrări de absolvire originale
– au obligația de a utiliza în mod corespunzător, conform destinației stabilite, toate facilitățile și subvențiile primite
– au obligația de a respecta curățenia, liniștea și ordinea în spațiul universitar
– au obligația de a respecta prevederile codului etic al universității
– au obligația de a participa la activități academice fără a fi sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise.
Acestea sunt, deci, schimbările apărute la Codul Drepturilor și Obligațiilor studenților. Îndeplinirea acestor obligații și asumarea drepturilor ne ajută la atingerea scopurilor și la adaptarea mai ușoară în societate.
Mda… Mare branza… ati fi avut mai multe de spus.. asta e un articol asa doar ca sa nu ziceti ca ati scris nimic…
ApreciazăApreciază
daca ai putea sa citesti cu atentie articolul, unde scrie ca se aduc la cunostinta aspectele mai importante… pentru mai multe detalii ai link-ul expus mai sus…
ApreciazăApreciază