Colecţia OutSide realizată în cadrul lucrării de licenţă de la programul de studiu Arte Decorative, promoţia 2011, aparţine absolventei Diana Ţinţari , coordonator fiind lector univ.dr. Mihaela Tătulescu.
Apropiindu-se prin temă de o lume aflată la limită, Diana Ţinţari îşi asumă un concept care nu relaxează ci, dimpotrivă, creează nelinişti existenţiale într-o lume aflată în criză ce oscilează între normalitate şi nebunie. ,,OutSide” este un manifest ce atrage atenţia asupra omului de lângă noi, este o colecţie vestimentară sobră, inspirată de ideea de marginalizare a unor personaje cu probleme patologice. “Am încercat, spune Diana, să transmit prin aceste costume tensiunea interioară pe care o resimt aceşti oameni.” Într-adevăr, demersul tinerei absolvente a funcţionat ca un seismograf, apropiindu-se de această categorie umană (încercând) printr-o cercetare bazată pe studiul expresiilor grafice ale acestora care să le surprindă mesajele.
„OutSide” te trimite spre meditaţie, aducând (o greutate maladivă), o notă gravă, maladivă şi obsesivă prin derularea unor siluete ce par (antisociale,) rupte de realitatea imediată.
Colecţia conturează personalitatea unor femei fără vârstă, care, îmbrăcate în aceste costume, descriu o simbolistică interioară ce se transformă în sugestie vizuală, ce scot în evidenţă o femeie inaccesibilă, vulnerabilă, labilă, dar şi cu o personalitate agresivă, greu de înţeles.
Fiecare piesă din colecţie imprimă un limbaj plastic codificat, sugerat de linia suplă a siluetelor cu stratificări care modelează volumele şi introduce dominantele cromatice intense de violet, albastru, verde cu intervenţii dramatice de negru.
Piesele sunt un eşafodaj de alăturări cromatice cu texturi mai groase sau mai subţiri, o alternanţă ce se insinuează oblic în ritmuri agitate pe suprafaţa corpului exprimînd tensiunile personajului şi în acelaşi timp sugerând nevoia de protecţie, de refugiu.
Hainele stratificate, în culori reci, distante, înfăşoară corpul limitând libertatea de mişcare.
Colecţia poate fi atribuită scenografiei şi mai puţin prêt-a-porter-ului. Realizată într-un stil minimalist (dar nu simplist,) dintr-un material stil povera fragil de tifon, colecţia redă (senzaţia vulnerabilităţii) vulnerabilitatea trupului.
“Pentru a evidenţia mai bine ideea de temperament instabil, de încorsetare şi nesiguranţă am creat linii neregulate, agitate, remarcă Diana, alternând de la gros la subţire, folosind tehnica vopsirii prin legare şi plasă croşetată, suprapunându-se şi formând structuri care se aglomerează, se destramă sau se pierd. Realizarea lucrării de licenţă a fost pentru mine o adevărată provocare – spunea tânăra absolventă. Tema aleasă m-a motivat în încercarea de a finaliza o idee la care mă gândeam de ceva vreme şi pe care mi-am propus să o fructific.”
Pentru Diana Ţinţari, “Outside” este un manifest, o meditaţie asupra condiţiei umane, o încercare de a nu vedea în oamenii cu (aceste) simptome ale maladiilor (ei) mentale doar tragice deşeuri omeneşti prăbuşite psihic. „Consider că am atins un subiect de actualitate, chiar dacă unii dintre noi nu realizează impactul pe care stresul şi problemele sociale îl lasă asupra oamenilor.” Perseverenţa cu care şi-a urmărit conceptul Diana, dar şi inventivitatea cu care a experimentat diversele tehnici pe materialul textil contureaza profilul artistic al acestei tinere artiste, aflată acum la finalul unui masterat la Cluj, dar la începutul unei cariere artistice ce promite.
Lector univ.dr. Mihaela Tătulescu
Opinia ta conteaza!