Interviu cu dl. prof. univ. dr. ing. Constatin Bungău, candidat pentru funcţia de rector UO

  1. Ce ar trebui să știe studenții despre dumneavoastră? O scurtă biografie, caracterizare.

Constantin Bungău: Studenții cred că e bine să știe despre mine că lucrez de aproape 22 de ani la Universitatea din Oradea, că am crescut odată cu Universitate din Oradea, chiar dacă sunt absolvent al Universității Tehnice din Cluj. Am ocupat pe rând funcția de preparator universitar, asistent universitar, șef de lucrări, conferențial, iar din 2005 sunt profesor universitar în acestă universitate, și până de curând am fost patru ani de zile decanul Facultății de inginerie managerială și tehnologică.  Așa cum am spus mă leagă de această universitate o experiență de peste 22 de ani, iar în prezent sunt coordonatorul de credite al universității. Mai pot să spun despre mine că îmi place și văd  domeniul ingineriei și management  domeniul în care m-am afirmat pe linia profesională.

2. Ce părere aveți depre ordinul  Ministerului Educației ?

Acest ordin, după părerea mea, este și aparține istoriei Universității din Oradea, este un act care nu confirmă alegerea domnului rector Antal pe funcția pentru care a candidat și din acel moment, așa cum se știe, în cadrul universității noastre se desfășoară noi alegeri. Deci, îl consider deja un document care aparține trecutului, care aparține istoriei Universității din Oradea. Trebuie să fim capabili să trecem peste acest moment.

 3. Care este părerea dumneavoastră depre studenții Universității din Oradea și cât de bine pregătiți credeți că sunt  ei?

Întotdeuna am avut o părere excepțională despre studenții noștri, pentru că acest lucru este confirmat prin pozițiile pe care le ocupă în economia reală, prin performațele pe care le fac la locurile de muncă, atât în orizont, cât și pe plan național sau foarte mulți dintre ei în afara granițelor țării. Sunt studenți la fel de bine pregătiți ca și cei care provin din cadrul centrelor de tradiție din România și chiar unii dintre ei mult mai bine. Foarte mulți dintre absolvenții noștri, probabil, vor fi dascăli, dragi studenți, așa că părerea mea nu este decât una bună.

 4. Cum vedeți rolul studenților în forurile decizionale și executive ale universității? Și ce pondere va avea opinia lor în mandatul dumneavoastră?

Rolul studenților trebuie să fie ocupat, pentru că până la urmă trebuie să fim în slujba studenților fiind dascăli și dacă nu ținem cont de acest aspect înseamnă că ne vom pierde credibilitatea. Puterea studenților este foarte mare, pentru că sunt și foarte mulți și au reprezentări în toate formele, mă refer la Consiliul facultății și Senatul universitar. Trebuie să fie prezenți pentru că numai în acest mod își pot apăra și promova interesele.

5. Ce înțelegeţi prin conceptul educația centrată pe student?

Conceptul acesta este unul care vizează din partea noastră a dascălilor, din partea instituției de învățământ superior, o abordare specifică fiecărui student care este școlarizat într-un anumit domeniu. Particualitățile sunt date până la urmă de specializarea universitară. Curricula trebuie să fie adaptabilă cu posibilitatea de a alege rute curriculare  în cadrul aceluiași domeniu. Înseamnă că este o curriculă, un plan de învățământ, conceput astfel încât studentul să se poată integra ușor pe piața muncii, să-și aleagă ruta profesională pe care și-o dorește. Creditele transferabile fac parte din acest concept, în sensul că permite,în situația în care geografic studentul își dorește să studieze într-un alt centru universitar, munca lui să fie recunoscută prin creditele pe care le adună. Educația centrată pe student  înseamnă până la umă și o abordare a fiecărui cadru didactic a muncii educaționale la nivel de particularizare  pentru  fiecare student în parte, să zicem că studentului care este foarte bine pregătit să-i fie adresat un anumit efort; studenții care într-un anumit domeniu au lacune mai mari desigur eforturile să fie proporționale cu diferențele de cunoștințe pe care le are fiecare student în anul sau subgrupa respectivă. Până la urmă este un concept care intergrează toate eforturile, astfel încât studentul nostru să aibe capabilitățile și aptitudinile date prin planul de forță.

6. Care va fi primul proiect pentru studenți pe care o veți implementa, dacă veți fi ales ca rector?

Nu știu dacă va fi unul singur, cred că ar trebui să fie mai multe și anume: proiectul cantinei universității este un proiect important pentru noi, campusul wireless funcțional, studenții universității noastre să aibe acces prin codul de înregistrare, printr-un anumit cod la rețeaua wireless. Trebuie să fie tot printr-un proiect o procedură pentru cei care lucrează în activitățile de voluntariat să le fie recunoscute creditele ca și o anexă, să spunem așa, la suplimetul la diplomă, astfel încât studenților care desfășoară munci de voluntariat să se recunoască acestă muncă și să poată valorifica la interviuri pentru un job foarte bine răsplătit. Şi mai sunt și altele. Le voi aplica pe rând în activitățile mele ca și rector.

7. Ce proiecte aveți pentru promovarea imaginii universității și pentru atragerea noilor generații la universitatea noastră?

Imaginea universității este dată, în primul rând, de dumneavoastră, stimați studenți, imediat cum părăsiți porțile universității noastre.  Prin modul, până la urmă, prin care vi se recunoaște cunoștințele, pentru că dumneavoatră sunteți prima noastră carte de vizită. Dacă veți fi specialiști ca și dumneavoastră specialist foarte bun, să vă urmeze, și la rândul lor să facă performață, iar imaginea universității va crește. Noi generații de studenți tot prin dumeneavoastră  vor căuta porțile universității nostre, pentru că își vor dori să ajungă ca și dumneavoastră -specialiști foarte buni, să vă urmeze și la rândul lor să facă performanță precum dumneavoastră.

   8. Care credeți că este rolul studenților străini în universitatea nostră? Aveți  vreun proiect prin care acestea ar putea să studeieze la noi?

Rolul studenților străini, să spunem ca și diferență față de studenții  români, ar fi faptul că ei ar putea să promoveze universitatea noastră în țările de unde provin. Eu cred că ar trebui să vedem doar contribuția finaciară pe care o poate alege un student străin prin faptul că este școlarizat la universitatea nostră. Pentru noi înseamnă o recunoaștere prezența multor studenți străini la Universitatea din Oradea. Am mai multe proiecte prin care aceștia poți fi atrași. O dată ar fi curricule aprobate de ARACIS, iar în cadrul universității noastre au început să crească la nivel de studiu de licență și masterat. După aceea ar fi programe de masterat de tip Erasmus pe care să le facem cu parteneriat cu două sau trei universități conform regulamentului și să creem specialiști într-un anumit domeniu. Rețele țepus, de tip țepus, țepus trei astăzi permit mobilități pentru cadrele didactice, studenți la licență, la masterat, doctorat sau chiar post doctorat. Cred că este foarte important să avem o vizibilitate foarte bună pe un site, o pagină web, care să prezinte până la urmă lumi întregi ceea ce poate oferi Universitatea din Oradea.

9. Cum vreți să ajutați studenții care absolvă cursurile Universității din Oradea să-și găsescă loc de muncă? Aveți un proiect de colaborare între universitate și patronate?

Acest lucru de fapt am făcut în calitate de decan, pentru că, așa cum știm, absolvenții își caută loc de muncă. Acestă acțiune se desfășoară și în timpul studenției, dar și după absolvire. Facem deja contracte de practică individuale și voi promova aceste contracte începând cu anul doi de facultate, astfel încât practica să poate fi desfășurată de-a lungul semestrului. Acestea sunt contracte cunoscute de Ministerul Munci, de universitatea noastră, pe care și le doresc agenții economici. În anul următor, la fel, dacă studentul este apreciat de către unitate economică în care și-a desfășurat practica, poate continua această practică, și desigur să fructifice la finalul studiilor cu un contract de muncă. Cred că o poziționare a tuturor ofertelor de pe piață pe pagina de web a facultății, a universității, ar fi o prioritate. Avem o colaborare extrem de bună cu societățile private din oraș, din județ, și nu numai. Participând la târgurile de locuri de muncă, care nu sunt puține. ”Lucrăm”, relaționăm foarte bine cu multe firme care angajează studenți.  Deci poarta universității noastre pentru patronate este deschisă, oferta locurilor de muncă din partea lor va fi prezentă continuu, să zicem și publicată pe o pagină web destinată absolvenților din Universitatea din Oradea pentru a-și găsi un loc de muncă cât mai ușor.

 10. Ce planuri aveți în eventualitatea în care nu veți fi ales ca rector?

Nu am decât un singur plan, și anume: să îmi văd în continuare de statutul meu de cadru didactic titular la Universitate din Oradea și voi fi de folos universității la departamentul și la facultatea la care m-am consacrat.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.