Scris de Liviu Simuţ
Turnul Primăriei este un obiectiv turistic foarte important şi de mare interes al oraşului Oradea, situat în aripa clădirii dinspre strada Tudor Vladimirescu. Acesta a fost construit în anii 1902-1903 sub îndrumarea arhitectului Rimanoczy Kalman. Are o înălţime de aproximativ 50 m şi 4 nivele principale, la primul nivel se găseşte mecanismul orologiului, iar ultimele 3 nivele oferă vedere panoramică asupra oraşului. Obiectivul a fost renovat şi apoi deschis pentru public la începutul lunii aprilie 2011.
Odată ce ai intrat şi începi să urci scările în spirală, nu poţi să nu observi pozele şi schiţele de pe pereţi care îţi sporesc curiozitatea, ceasul, mecanismele, toate te ţin în priză, urci nivel după nivel, iar odată ajuns la ultimul, ai plăcuta senzaţie de libertate absolută. Aerul proaspăt şi panorama impresionantă care se desfăşoară în faţa ta te fac să uiţi de agitaţia cotidiană şi de lucrurile neimportante, pentru câteva ore. Este foarte adevărat că atitudinea se schimbă odată cu altitudinea.
Turnul poate fi vizitat începând de marţi până vineri de la 12:30 la 16:30, sâmbătă şi duminică între orele 12:30 – 16:30 (în perioada octombrie-martie) şi respectiv sâmbătă şi duminică între orele 12:30 – 19:30 (în perioada aprilie-septembrie). Lunea, de sărbătorile legale, 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, turnul este închis. Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de terminarea programului. Biletul de intrare este valabil o zi.
Tarifele de vizitare sunt: pentru persoane cu cetăţenie română sau străină 5 ron/pers, pentru elevi, studenţi şi grupuri organizate mai mari de 10 persoane, 3 ron / pers. Pentru fotografieri şi filmări video nu se percepe nicio taxă.
Pentru grupuri mai mari de 10 persoane este necesară o programare telefonică cu cel puţin 24 de ore înainte, la următoarele numere de telefon: 0731.212.284, 0259.437.000 int.262 sau prin email la vizitareturn@oradea.ro.
Accesul la ultimul nivel se poate face într-un număr de maxim 5 persoane din cauza spaţiului restrâns. Aici există un telescop care funcţionează cu monede de 50 de bani, timpul de vizionare fiind de 2 minute. În zilele în care condiţiile meteo sunt nefavorabile (ploi, ninsori), accesul la cota maximă nu este permis din motive de siguranţă.
Opinia ta conteaza!