Scris de Silaghi Mihaela, anul I, Științe Economice
Trăim într-o lume în care toată lumea aleargă după bani…de la cerșetorul din colțul străzii care stă cu mâna întinsă și până la marii bogătași care se plimbă în mașini luxoase, toți suntem conduși de puterea banului. În fond ce reprezintă banul și de ce toată lumea e preocupată să agonisească cat mai mulți bani?
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, banii sunt ,, echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuși o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb și de plată”. O definiție a banilor a dat-o și Costin Kiritescu : „banii reprezintă un instrument social, o formă particulară imediat mobilizatoare a avuției sociale, o întruchipare transmisibilă și omnivalentă a puterii de cumpărare, care conferă deținătorului dreptul asupra părții din produsul social al țării emitente”. Alți specialiști consideră banii a fi rodul unei convenții la care oamenii ar fi ajuns pentru a ușura schimbul, însă problema naturii banului este încă disputată de specialiști. Toți aceștia subliniază însă importanța banilor în societate, considerându-i un element cheie în producția și schimbul de produse și servicii.
Geneza banilor a apărut în procesul trecerii de la economia naturală la economia de schimb. Primele forme de bani cunoscute de societatea omenească au apărut sub forma schimbului direct de produse, cunoscut sub denumirea de troc. Ulterior, acest stadiu a cunoscut ca echivalent general, după regiuni, blănuri, vite, tutun, sare ș.a. În timp, rolul de echivalent general, a fost preluat de metale, începând cu arama și terminând cu aurul. Pe teritoriul României, primele monede autohtone au fost drahmele de argint, care datează din secolele V-IV î.e.n., fiind bătute în orașul pontic Histria. Începând din secolele XVI-XVII, în Europa, apar și alte mijloace de schimb și anume bancnotele sau banii de credit. Astăzi, banii se prezintă sub următoarele forme: hârtia, moneda metalică și banii de depozit sau de cont. În desfășurarea vieții economice, banii îndeplinesc următoarele funcții: de evaluare, mijloc de schimb, mijloc de plată și bani universali.
În concluzie, banii sunt o invenție ingenioasă a societății umane. Ei sunt simbolul avuției și al puterii economice, însă banii nu satisfac direct nevoile umane, ci prin intermediul bunurilor și serviciilor procurate cu ajutorul lor.
Opinia ta conteaza!