Bursele internaţionale ale Parlamentului German

Scris de Paul Muscă, Drept, Anul II

Studenţii ce vor absolvi anul acesta cursurile Universităţii din Oradea sunt invitaţi să participe la un program numit Bursa Parlamentară Internaţională, cunoscută în peisaj internaţional sub numele de  Internationales Parlaments-Stipendium.

Programul se desfăşoară sub patronajul preşedintelui Parlamentului German, cunoscut şi sub numele generic de Bundestag, în parteneriat cu Universitatea Liberă din Berlin, Universitatea Humboldt din Berlin şi cu Universitatea Tehnică Berlin. Acest program va avea loc în perioada 1 martie 2013 – 31 iulie 2013.

Conform paginii de internet a Parlamentului German, www.bundestag.de-ips , programul constă în efectuarea unui stagiu de practică în cadrul acestei instituţii având ca scop cunoaşterea sistemului parlamentar al Germaniei şi, în subsidiar, studiul şi formarea unei impresii în ceea ce priveşte sistemul universitar german.

Pentru a forma o opinie în linii mari asupra acestui organ de conducere al statului german se impune o succintă prezentare a acestuia. Astfel, conform Constituţiei acestei ţări, Germania este o republică federală reprezentativă.

Ce înseamnă asta ?

Puterea este centrată pe aripa parlamentară. Parlamentul este unicameral şi membrii săi sunt aleşi pentru un mandat de patru ani, prin vot universal.

Pe lângă rolul de principal de organ legislativ, printre atribuţiile acestuia se numără şi cel de numire al şefului guvernului, ce poartă denumirea de cancelar, titulatură sub care apare mai ales în presa internaţională.

Interesant este faptul că acesta din urmă, cu toate că beneficiază de cele mai largi competenţe din punct de vedere politic, pe plan protocolar se succede altor doi poli ai puterii în stat: preşedintelui ţării respectiv preşedintelui parlamentului.

Sediul Bundestagului se află în incinta clădirii Reichstag în Berlin.

În mod tradiţional, Bundestag-ul german acordă anual, prin intermediul celor trei universităţi partenere din Berlin, aproximativ 120 de burse pentru absolvenţi din 28 de ţări, iar în acest an, România beneficiază de un număr de cinci burse pentru programul din 2013. Programul durează 5 luni în fiecare an: din 1 martie până în 31 iulie.

Programul se adresează celor dornici să obţină o calificare profesională înaltă pe termen mediu şi lung, tineri care au voinţa de a modela viitorul democratic al ţării lor în mod activ şi responsabil.

Destinatarii burselor sunt selectaţi de către un comitet independent de selecţie al  Bundestag-ului din Berlin, cu participarea cadrelor didactice din universităţile participante pentru a testa competenţele tehnice, sociale, lingvistice şi interculturale.

Printre cerinţele de admisibilitate se numără cetăţenia română, absolvirea unei forme universitare de licenţă, cunoştinţe foarte bune de limba germană, cunoaşterea politicii germane, a societăţii şi a istoriei acesteia, motivarea optării pentru program să fie ocuparea forţei de muncă în serviciul public sau altă activitate în viaţa publică, în mass-media din ţara de origine, în partide politice, asociaţii, universităţi. Limita de vârstă este de 30 de ani.

În privinţa costurilor celor care vor obţine această bursă, este de precizat că participanţii primesc fonduri de la Bundestagul german pentru o bursă lunară de 450 euro. În plus, costurile de asigurări de sănătate în caz de accidente, asigurarea de răspundere civilă şi alte taxe administrative sau contribuţii sociale pentru fiecare absolvent sunt suportate tot de parlamentul german. Cazarea este gratuită sau, în caz că se face pe cont propriu, se va acorda un grant pentru costurile de trai, în valoare de 250 euro / lună. Costul de sosire şi de plecare de la Berlinvor fi rambursate integral.

Printre obiectivele programului se numără promovarea relaţiilor dintre Germania şi ţările participante, consolidarea valorilor democratice şi a toleranţei, aprofundarea înţelegerii diversităţii culturale sau asigurarea coexistenţei paşnice în lume.

Dosarele de candidatură, care trebuie realizate unul în original şi două copii după acesta, se trimit Ambasadei Germaniei la Bucureşti până la data de 30 iunie 2012, la adresa următoare : Ambasada Republicii Federale Germania, Secţia cultură, IPS, str. cpt. Av. Gheorghe Demetriade nr. 6 – 8, 011849, Bucureşti.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.