Economia pe înţelesul tuturor – Cererea, oferta şi preţul

Scris de Filip Isai, Master Anul I,  Ştiinţe Economice, 

Preţul se referă la suma de bani pe care o persoană o scoate din buzunar pentru achiziţionarea unui produs sau serviciu. Preţurile ajută indivizii de pe o anumită “piaţă” să se orienteze şi să funcţioneze după principiul maximizării veniturilor sau minimizării cheltuielilor. Actul de cumpărare este influenţat de mai multe variabile, dintre care cele mai importante sunt „gustul” individului, adică propensiunea fiecărui individ spre un anume tip de estetic, dar mai important decât gustul este venitul de care dispune acest individ (puterea de cumpărare), pentru că el se mişcă mai mult sau mai puţin între limitele acestui venit.

Pe o piaţă liberă preţul se formează spontan în punctul de întâlnire a cererii cu oferta.  Pieţele sunt formate pe de o parte din ofertanţi, adică diferitele firme care prestează servicii sau oferă spre vânzare produse, iar de cealaltă parte din cumpărători. Concret, ne imaginăm apariţia unui produs X care are un preţ de 200 de unităţi monetare (u.m.), care este produs în cantitate de 100.000 de bucăţi pe an, dar cifrele noastre ne arată că produsul este cumpărat doar în cantitate de 10.000 de bucăţi. Foarte repede ofertanţii vor aduna stocuri de marfă nevândută, reacţia lor fiind de a reduce preţul, astfel produsul X va ajunge să aibe un preţ de 160 de u.m., lucru care va duce la o creştere a vânzărilor de la 10.000 la 20.000 de bucăţi, antrenând o scădere a producţiei de la 100.000 la 80.000 de bucăţi, situaţia începe să se îmbunătăţească, dar fabricanţii continuă să producă mai mult decât poate absorbi piaţa.

Să presupunem că sub presiunea concurenţei preţul produsul X mai scade până la 130 de u.m. iar producţia scade si ea până la 50.000 de bucăţi pe an, din care 40.000 sunt vândute, această situaţie e mult mai satisfăcătoare, dar încă piaţa nu se află în echilibru. Preţurile mai scad până la 100 de u.m., în acest moment cantitatea de produs X cumpărată şi produsă este de 45.000 de bucăţi pe an, adică avem echilibru de piaţă, iar preţul care apare în momentul de echilibru al pieţei se numeşte preţ de echilibru. După cum putem observa preţul de echilibru apare spontan pe o piaţă reală şi el nu se modifică atâta timp cât forţele ofertei şi cererii nu se modifică. Aceste „forţe” se pot modifica bunăoară în momentul în care veniturile indivizilor cresc/scad, capacitatea de cumpărare fiind afectată, apariţia unor schimbări în gusturile indivizilor, schimbarea preţurilor altor bunuri care generează o reacţie în lanţ ce va aduce modificări şi în achiziţia altor bunuri, scade utilitatea marginală a produsului etc.

Deci, în final putem spune că preţul este în realitate stabilit de cerere şi ofertă în acelaşi timp, acestea acţionând ca o pereche de foarfeci care menţin echilibrul dinamic al pieţei. Cererea, oferta şi preţul sunt conceptele esenţiale ale procesului economic, celelalte categorii fiind derivabile pe cale logică. Există şi alte pieţe, de exemplu: piaţa financiară (bursa de valori) unde este tranzacţionată moneda naţională contra unor active non-monetare (acţiuni, obligaţiuni etc), preţul banilor fiind în acest caz dobânda. Analog funcţionează piaţa muncii, unde preţul muncii este numit salariu, acesta căpătând formă la întâlnirea dintre cantitatea de muncă cerută şi cantitatea oferită de muncă, la fel se întâmplă cu piaţa valutară şi monetară ş.a.m.d. Important este în final menţinerea de către cei care conduc ţara prin intermediul politicilor economice a stabilităţii echilibrului general, care constă, spus pe scurt, în faptul că deşi în sistem apar dezechilibre, sistemul trebuie să conţină în sine proprietăţile necesare manifestării tendinţei de revenire la echilibru, adică stabilitatea dinamică despre care vorbeam mai sus.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.