Scris de Patricia-Roxana Sarca, anul I, Drept
Noi, studenţii, ca membrii ai comunităţii academice, suntem parteneri decizionali în cadrul Universităţii, astfel încât este necesar ca toate deciziile din cadrul acesteia să fie luate cu participarea reprezentanţilor studenţilor. Reprezentarea studenţilor se întemeiază pe următoarele drepturi fundamentale şi anume: de a fi delegaţi în toate forurile decizionale ale Universităţii în care există un interes de reprezentare şi de protejare a drepturilor studenţilor, de a solicita şi a obţine informaţii de la toate structurile din Universitate în problemele privind interesele studenţilor, de a participa la managementul căminelor studenţeşti, de a reprezenta comunitatea academică a studenţilor din Universitate pe plan naţional şi internaţional, de a participa la stabilirea reglementărilor privind acordarea burselor (de merit, de performanţă, sociale), a biletelor de tabără, a reducerilor pentru transportul în comun acordate de stat şi a altor forme de susţinere financiară a studenţilor. Calitatea de reprezentant poate fi dobândită doar prin alegeri pe baza regulamentului intern al Universităţii, o persoană neputând fi numită în această funcţie. Pentru a-şi putea exercita calitatea de reprezentant este important ca studentul care o deţine să aibă libertate de exprimare, articolul 9 al Codului universitar al Drepturilor si Obligaţiilor Studenţilor menţionând în acest sens că indiferent de nivelul de delegare, reprezentanţii studenţilor nu pot fi sancţionaţi pe linie profesională sau administrativ, pentru opiniile exprimate în activitatea de reprezentare a intereselor studenţeşti. Tradus mai în detaliu acest articol presupune ca studentul reprezentant să îşi exercite dreptul la liberă exprimare când vine vorba de reprezentarea intereselor studenţilor fără teama că ar putea „supăra” pe cineva, adică să pună interesele colegilor pe primul loc.
În funcţie de ierarhizarea structurilor Universităţii, reprezentanţi ai studenţilor sunt: şeful de an sau de grupă, reprezentanţi ai studenţilor în Consiliul Facultăţii, în Senat, în consiliul de administraţie şi cei din cămine. Organizaţiile studenţesti reprezintă şi ele un important factor în reprezentarea studenţilor.
Şeful de grupă sau de an este cel care reprezintă specializarea, anul de studiu sau grupa din care provine şi este ales de către studenţii ce alcătuiesc aceste formaţiuni. Ca orice funcţie, aceea de şef de grupă sau de an conferă titularului său atât drepturi, cît şi obligaţii. Drepturile şefilor de grupă/an sunt: să aibă acces la secretariatele Facultăţii şi Departamentului în afara programului cu publicul, să folosească baza materială pusă la dispoziţia reprezentanţilor studenţilor din Consiliul Facultăţii şi pentru probleme de interes studenţesc, să aleagă şi să fie ales ca reprezentant al studenţilor în Consiliul Facultăţii. Printre obligaţiile şefului de an /grupă se numără următoarele: să reprezinte şi să susţină activ interesele studenţilor, să stabilească împreună cu titularul disciplinei data şi ora examenului în funcţie de voinţa colegilor.
La nivel de Facultate şi apoi de Universitate, reprezentarea studenţilor se face prin intermediul Consiliului Facultăţii şi a Senatului universitar. Reprezentanţii studenţilor în aceste două organisme sunt aleşi prin vot direct şi secret ai tuturor studenţilor facultăţii respective. Drepturile acestor reprezentanţi care ne influenţează pe fiecare dintre noi ar fi: să aibă majoritate de membri în comisiile privind bursele, căminele, reducerile pentru transportul în comun acordate de stat şi taberele studenţeşti ceea ce înseamnă că reprezentanţii pe care noi ni-i alegem au o putere de decizie mare în ceea ce priveşte cele enumerate mai sus. Alte drepturi ar fi: să iniţieze demersuri pentru înfiinţarea de asociaţii profesionale la nivelul facultăţii, să aibă acces la secretariatele facultăţii şi Departamentului sau Decanat în afara programului cu publicul, precum şi la toate documentele Facultăţii care implică studenţii. Obligaţiile celor pe care îi alegem să ne reprezinte în Consiliul Facultăţii sunt: să acţioneze pentru promovarea intereselor studenţeşti, să informeze şi să discute cu şefii de an asupra problemelor studenţilor din facultate, având cel puţin o întâlnire lunară cu aceştia şi să informeze Consiliul Facultăţii asupra problemelor studenţilor din facultate.
Senatul Universităţii este de asemenea un organ în care studenţii sunt reprezentaţi în proporţie de 25% şi în cadrul căruia se iau decizii importante care ne afectează pe toţi studenţii Universităţii Oradea. Printre drepturile studenţilor senatori se numără: să voteze în Senatul Universităţii în condiţiile legii, să propună proiecte de hotărâri pentru Senat. Aceste două drepturi ale studenţilor senatori sunt foarte importante şi în ceea ce ne priveşte pe restul studenţilor deoarece voturile lor trebuie să exprime voinţa celor pe care îi reprezintă şi propunerile lor să fie avantajoase pentru majoritatea studenţilor. Dintre obligaţiile studenţilor senatori cele mai importante mi se par următoarele două: să informeze studenţii pe care îi reprezintă despre deciziile Senatului şi să acţioneze pe lângă Senatul Universităţii pentru promovarea intereselor studenţeşti.
Dacă eşti cazat în cămin este bine să ştii că există şi reprezentanţi ai studenţilor în internat. Drepturile acestora sunt: să beneficiaze de minim 50% reducere din plata căminului, să propună conducerii instituţiei completarea dotării cu bunuri, înlocuirea celor ce nu mai pot fi folosite, precum şi necesarul materialelor de curăţenie, să înainteze propuneri pentru principalele lucrări de reparaţii şi amenajări la clădire, mobilier şi instalaţii. Obligaţiile acestora sunt: să comunice studenţiilor senatori problemele cu care se confruntă, implicarea în rezolvarea conflictelor dintre studenţi, precum şi în respectarea liniştii şi ordinii în cămin, să sesizeaze conducerea Direcţiei Generale Administrative a Universităţii asupra neregulilor apărute în administrarea şi funcţionarea căminului, să informeaze studenţii asupra deciziilor comitetului de administrare al căminului, a regulamentelor din cămin şi să urmărească respectarea prevederilor acestora.
În încheiere aş vrea să îmi motivez alegerea unei asemenea teme, mai puţin interesantă pentru mulţi dintre voi, prin faptul că este esenţial să ne cunoaştem drepturile, dar şi obligaţiile şi cu atât mai mult să ştim cine ne reprezintă interesele, cum o face sau cel puţin cum ar trebui să o facă.
Opinia ta conteaza!