Martisorul – mit romanesc

Scris de Camelia Popa, anul II, Istorie

1 Martie vesteşte sosirea primăverii. Tradiţia populară spune că prima zi a lunii martie, numită „Mărţişor” sau ziua babei Dochia marchează şi intrarea în zilele babelor. Dacă de 1 martie, prima zi a primăverii, vremea va fi însorită aşa vor continua să fie toate zilele până la finalul verii.


1 Martie la geto-daci …
Dacă în prezent 1 Martie anunţă sosirea primăverii, la strămoşii noştri geto-daci această zi marca începutul unui nou an. De aceea, luna Martie era prima lună a anului. De menţionat că în calendarul popular al înaintaşilor noştri se găseau doar două anotimpuri: vara şi iarna.

Mărţişorul în mitologia românească … 
Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare în tradiția românilor.

Domnişoarele şi doamnele primesc mărţişoare, pe care le vor purta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.Mărţişorul la geto-daci era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urări de bine.

Prima zi a primăverii este ziua babei Dochia. Legenda babei Dochia spune că aceasta era o femeie vârstnică care avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea deloc. Într-o zi geroasă de iarnă, baba Dochia a dat fiicei sale o haină foarte murdară şi a trimis-o la râu să o spele până va fi albă. Dar, deşi fata se străduia să cureţe haina, aceasta părea că se murdăreşte mai tare. Îngheţată de frig şi foarte supărată, tânara fată a început să plângă, timp în care lângă ea a apărut un tânăr, pe nume Mărţişor. Acesta i-a oferit fetei o floare şi a sfătuit-o să meargă acasă. Tânara îl ascultă şi până a ajuns acasă haina neagră s-a făcut albă ca zăpada, exact aşa cum îi ceru baba.  Ajunsă acasă, bătrâna a observat floarea fetei, primită de la Mărţişor, pe care o avea în păr şi crezând că a venit primăvara, a pornit cu turma de oi pe munte. Cum urca muntele, vremea se făcea tot mai frumoasă, iar baba Dochia mai renunţa la câte un cojoc. Ajungând în vârf, se porni un vifor puternic şi în acelaşi timp se arătă Mărţişor, care îi spuse “Vezi, cât de rău este să stai în frig?  Tu, cea care ţi-ai obligat fiica să spele haine în râul îngheţat”. La auzul acestor cuvinte, baba Dochia a îngheţat pe loc împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră. Rocile se pot observa şi astăzi pe muntele Ceahlău, care sunt o mărturie vie până în zilele noastre. Legenda populară mai spune că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile pe munte.

Ce spune tradiţia …

Mărţişorul se poartă până când se aude cucul cântând, până la venirea berzelor sau rândunelelor. Atunci acesta fie se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă belşug, fie se aruncă în direcţia de unde vin păsările călătoare strigându-se “Ia-mi negreţele şi dă-mi albeţele”.

În Judeţul Bihor, tradiţia spune că oamenii care se spală pe faţă cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoşi şi mai sănătoşi.

De asemenea, de 1 martie nu se lucrează, pentru a n-o supăra pe baba Dochia, care poate să trimită frigul.

Urare de 1 Martie ...
Un obicei de la străbuni,
Ce se păstrează în popor
E ca la cei mai dragi şi buni
Să le oferi un mărţişor.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.