Dreptul pe înţelesul tuturor: Bursele Erasmus

Scris de Sarca Patricia Roxana, Anul I, Drept

    Aşa cum v-am promis data trecută, în acest articol am să vă prezint bursele de studiu în străinătate, cu precădere cele Erasmus. În România, programul Erasmus funcţionează din anul 1998 şi este destinat sprijinirii studenţilor în scopul efectuării unei perioade de studiu într-o altă ţară europeană , cu recunoaşterea şi echivalarea perioadei petrecută la instituţia parteneră.

Bursele Erasmus sunt de două feluri, de studiu şi de plasament, acestea din urmă constând în parcurgerea unei perioade de practică într-una din ţările partenere. Pentru aceste burse poţi aplica o singură dată în viaţă (o dată pentru cele de studiu şi o dată pentru cele de plasament).O altă condiţie este  aceea că nu poţi beneficia de o asemenea bursă dacă eşti student în anul I, dar pentru a beneficia de bursă în anul II este necesar să aplici pentru ea încă din anul I (la fel dacă vrei să beneficiezi de program în anul III trebuie să aplici din anul II, şi tot aşa…). Ţările unde poţi studia cu bursele Erasmus sunt din Europa, cele mai cunoscute fiind Spania, Portugalia, Italia, Ungaria, Franţa, dar poţi aplica şi pentru burse în Turcia, Lituania sau Letonia.

De ce să alegi bursele Erasmus?

Pentru că îţi oferă posibilitatea în primul rând să studiezi într-o altă ţară, dar şi să o vizitezi, să cunoşti o altă cultură şi un mod de viaţă diferit. Totodată, să fii student Erasmus presupune să ai un orizont mai larg, ţi se deschid noi perspective. Ai posibilitatea de a lega prietenii strânse, dar şi relaţii profesionale. Un alt avantaj ar fi acela că studiul într-o ţară străină presupune şi dezvoltarea capacităţii de a te descurca singur într-o lume diferită, nouă şi de a-ţi îmbunătăţi sau de a învăţa limba ţării respective.

Primul pas este selecţia. Termenul limită diferă de la o facultate la alta, dar, în general, acest pas are loc în martie , după cum am spus şi mai sus în anul universitar anterior celui în care doreşti să beneficiezi de bursă. Dosarul de selecţie trebuie să conţină:

– un CV în format Europass,

– o scrisoare de intenţie în care să menţionezi unde vrei să studiezi şi de ce,

– o copie după actul de indentitate,

– un certificat de compentenţă lingvistică în limba ţării gazdă sau într-o limbă de circulaţie internaţională acceptată în acea ţară

– foaia matricolă cu situaţia şcolară de unde să rezulte că eşti integralist.

Al doilea pas este acela de completare şi trimitere a formularului de aplicare pe care îl poţi descărca de pe pagina web a universităţii gazde.  Este foarte important să discuţi cu profesorul coordonator de la facultatea ta despre alegerea materiilor pe care ai putea să le studiezi acolo pentru a putea completa Contractul de studii, astfel încât la întoarcere să nu ai de dat prea multe diferenţe. Poţi afla cine este coordonatorul pentru burse Erasmus din cadrul facultăţii tale întrebând la secretariat sau la Serviciul de Relaţii Internaţionale- unde Emilia Gale, o doamnă foarte drăguţă şi cu foarte multă răbdare îţi va răspunde la întrebările pe care le ai. Contractul de studii ar fi bine să îl completezi în aşa fel încât suma creditelor pe care le-ai ales să fie de cel puţin 20 dacă mergi pe 3 luni, 30 pentru un semestru şi 60 pe un an întreg.

Pasul următor este să primeşti scrisoarea de accept din partea universităţii gazdă. Acest pas este esenţial pentru a trece la următorul, acela de încheiere a Contractului Financiar. Odată încheiat acest contract, vei primi înainte de plecare 80% din suma totală aferentă perioadei pentru care eşti plecat, restul de 20% urmând să îi primeşti la întoarcere, dacă faci dovada efectuării stagiului. În general, bursa pentru o lună porneşte de la 275 euro, dar creşte în funcţie de ţară şi alte aspecte. Cu acel  80% din suma totală, vei fi nevoit să îţi acoperi transportul, cazarea şi mesele deoarece există posibilitatea ca universitatea parteneră să nu îţi asigure cazarea în cămine şi mesele zilnice; dar chiar şi aşa, vei fi ajutat să îţi găseşti chirii ieftine.

Următorul pas este efectuarea stagiului, timp în care îndatorirea ta este să obţii numărul de credite aferente perioadei pentru care eşti plecat.

La întoarcere va trebui să te prezinţi la Biroul Erasmus cu câteva acte care să dovedească efectuarea stagiului şi obţinerea numărului de credite cerute astfel încât mai apoi să poţi primi cei 20% rămaşi din bursă.

Chestii bine de ştiut:

Dacă aici în ţară ar trebui să primeşti bursă de merit sau de studiu, continui să o primeşti în continuare şi acolo, la fel se întâmplă şi cu taxele de şcolarizare.

Ce se întâmplă în cazul în care nu obţin minimul de credite necesare? Chiar dacă în ţara parteneră nu ai acumulat numărul de credite necesar,iar  în ţară ţi se recunoaşte numărul necesar de credite, vei putea ridica restul de 20% din suma totală.

Certificatele de competenţă lingvistică le poţi obţine şi în urma susţinerii contra cost a unui examen la Facultatea de Litere.

Dacă te simţi ameninţat de obligaţia de a acumula un număr maxim de credite, poţi să îţi alegi mai multe materii sau în aşa fel încât dacă le-ai promova pe toate să obţii mai mult decât numărul de credite necesar, fapt ce îţi conferă o oarecare siguranţă.

Dacă îţi place foarte mult „dincolo” şi ai vrea să îţi continui studiile acolo, trebuie totuşi să te întorci în ţară pentru a-ţi rezolva situaţia cu bursa şi pentru a întrerupe contractul de studiu cu universitatea de aici.

În cazul în care nu am reuşit să fiu destul de convingătoare în ceea ce priveşte bursele Erasmus, puteţi să vă interesaţi voi înşivă de alte burse pe siteul  www.anpcdefp.ro , că până la urmă o viaţă avem şi se presupune că studenţia ar trebui să fie cea mai frumoasă perioadă, aşa că hai să profităm de tot ce ne oferă ea!

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.